自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:各位做左媽媽後,最辛苦係幾時?

Bb住醫院,自己又病,仲要番工&醫院&屋企,煮粥仔兩邊撲!

公爵府

應該係唔同時段有唔同時段辛苦
b b 時多清潔功夫做,又餵得密,家長唔夠瞓
識行識走,又要追住,怕佢搞危險嘢,仆花塊面
讀書時,又要跟功課,陪太子讀書
唔使你陪讀書時,又擔心唔知識咩朋友

長憂九十九

男爵府

引用:因我係新手媽媽,做左幾個月媽咪,覺得最辛

原帖由 MYSONPY 於 14-03-10 發表
因我係新手媽媽,做左幾個月媽咪,覺得最辛苦係坐月時自己病左都要照顧bb 。 傷口又痛。
但朋友話最辛苦係 ...
目前我覺得最辛苦係自己病冇得休息繼續添仔,有時明明叫醫生開冇睡意嘅藥,但食完藥可能身邊又攰,好眼瞓,但要湊仔c頂。

侯爵府

畀面勳章

反叛時候

子爵府

無時無刻都辛苦 未舒服過

子爵府

引用:你而家好好享受埋呢幾年,開始讀小學時真係

原帖由 popowong 於 14-03-10 發表
你而家好好享受埋呢幾年,開始讀小學時真係攞你命
咁我寶頂唔順

大宅

畀面勳章

7個月吾知叫吾叫新手呢
我覺得最辛苦系凍冰冰要落床開奶同埋阿b病既時候,
佢病果陣自己又心痛又眼訓

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

每階段有每階段辛苦同担心;女而家中一.....最大壓力係小5至升中派位;仲慘過揀小學....因青春期,有佢自己自主想法學好學壞都呢個時候...
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

我最辛苦都係開頭,坐月又無人幫又無得訓我個仔又呕足6個月奶!每次餵完掃完風仲要抱住佢半個鐘至九個字先可擺落床擺得落床唔夠一個鐘又要餵第二次奶!同埋我個仔又成日喊嗰陣真係人都癲但識認人同識行後又係超辛苦擺唔低,到而架20個月都係死痴住我唔比沖涼唔比去廁所最舒服係6-10個月嗰陣,唔呕奶唔痴人

公爵府

對我黎講係越大越辛苦。細個都係餵奶湊B, 識行要成日追住佢,但呢d都係可以掌握到同只係體勞動既野。但個仔越大越唔聽話,超級反叛,句句都同我頂到行,無論好聲好氣、打、駡、罰都唔驚,總之就唔會聽人講,叫佢唔好又話剝削佢既自由,勁發脾氣,總之令人激心又傷心。。。 遲d佢青春期我都唔敢諗!

首頁

尾頁

跳至