婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

如上題

別墅

回覆:成日生痱痴,是什麼原因?有無良方?

我老公都係成日生痱痴,試過飲清熱的湯水、涼茶,都冇改善。最後,睇中醫,調理了一排。現在,很少出痱痴。
人人體質不同,試下去睇中醫啦。

男爵府

畀面勳章

回覆:Joyful-ample 的帖子

謝謝你。
都有睇過一輪中醫,食住藥個陣好似好d,但中藥也不能長食,唔食藥的日子又好易出。有冇其他方法?

大宅

試下食苦瓜,我爸成日生痱痴,一食就冇事

禁止訪問

複式洋房

引用:我老公都係成日生痱痴,試過飲清熱的湯水、

原帖由 Joyful-ample 於 14-03-11 發表
我老公都係成日生痱痴,試過飲清熱的湯水、涼茶,都冇改善。最後,睇中醫,調理了一排。現在,很少出痱痴。 ...
食維他命B增強抵抗力,我之前個個月喉嚨門口位都生,睇好多西醫食埋抗生素都冇用,而且食咗2樽維B無生得咁密

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Joyful-ample+於+14-03-11+發

原帖由 angelsasa 於 14-03-12 發表
食維他命B增強抵抗力,我之前個個月喉嚨門口位都生,睇好多西醫食埋抗生素都冇用,而且食咗2樽維B無生得咁 ...
b雜要日日食嗎?

男爵府

畀面勳章

引用:試下食苦瓜,我爸成日生痱痴,一食就冇事 +

原帖由 rainy01 於 14-03-12 發表
試下食苦瓜,我爸成日生痱痴,一食就冇事
苦瓜,我又試下先!謝謝各位。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+angelsasa+於+14-03-12+發表

原帖由 JWKun 於 14-03-12 發表
b雜要日日食嗎?
要,每天一粒,但我食2樽停一個月再食,你可以問下醫生,最主要驚影響腎功能姐

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+JWKun+於+14-03-12+發表b雜要

原帖由 angelsasa 於 14-03-13 發表
要,每天一粒,但我食2樽停一個月再食,你可以問下醫生,最主要驚影響腎功能姐

...
謝謝你。我就係擔心藥始終不能長食

男爵府

畀面勳章

引用:我聽個朋友講係因為缺乏維他命b6,所以我去

原帖由 mini630 於 14-03-12 發表
我聽個朋友講係因為缺乏維他命b6,所以我去買左e之選個b雜食,專係針對口發炎,食完b雜啲尿會好黃

...
謝謝你!市面上好似都只有B雜,無單一B6買?

禁止訪問

大宅

維他命b真係得,我幾年前都係咁,係醫生叫我食,食第一個月已經冇再生,勁開心,連續食咗幾個月,停咗都冇再翻發。間唔中又有想出嘅跡象,即刻食幾日,又會好返。我覺得係飲食唔均衡引起,後來我食好多蔬果,冇再出。

大宅

我之前都成日生痱痴, 後來發現係食完微波爐整既野過一兩天就生, 現在盡量唔食微波爐野, 情況好好多...唔知你會唔同我一樣呢??? 可留意下

男爵府

畀面勳章

引用:維他命b真係得,我幾年前都係咁,係醫生叫

原帖由 麻辣媽咪 於 14-03-13 發表
維他命b真係得,我幾年前都係咁,係醫生叫我食,食第一個月已經冇再生,勁開心,連續食咗幾個月,停咗都冇 ...
我都有食過B雜,不過係間唔中個食,一星期都無一次個種。
睇呢,我以後都會日日食,最多一兩個月後停下。

蔬菜我一直都日日食。
謝謝各位

男爵府

畀面勳章

引用:我之前都成日生痱痴,+後來發現係食完微波爐

原帖由 Katherinealex 於 14-03-13 發表
我之前都成日生痱痴, 後來發現係食完微波爐整既野過一兩天就生, 現在盡量唔食微波爐野, 情況好好多...唔知 ...
微波爐食品?唔係嗎?雖然唔係食得多,但總會用來返熱食物,特別是飲品。天氣冷,喜歡d飲品熱d。咁以後少d用微波爐返熱。

大宅

回覆:JWKun 的帖子

唔知你會唔會都係同我一樣, 但你可以試下一排唔叮叮, 睇下情況會唔會好d囉!

男爵府

畀面勳章

引用:唔知你會唔會都係同我一樣,+但你可以試下

原帖由 Katherinealex 於 14-03-13 發表
唔知你會唔會都係同我一樣, 但你可以試下一排唔叮叮, 睇下情況會唔會好d囉!

...
唯有盡量唔叮叮

首頁

尾頁

跳至
熱門主題