興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

JoJo  靚啊!  發表於 14-3-13 16:37

男爵府

醒目開學勳章

好靚, like第一同第三張, 花展d粉紅色鬱金香靚到好假

珊瑚宮

回覆:2014 花展

鏡頭一定貴

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

版主

回覆 yuexu 的帖子

不太貴, 只是sigma 支105mm 微距, 三千四, 當人像鏡用都得 !

珊瑚宮

引用:回覆+yuexu+的帖子不太貴,++只是sigma+支10

原帖由 chloepapa 於 14-03-15 發表

不太貴, 只是sigma 支105mm 微距, 三千四, 當人像鏡用都得 !
蓄錢旅行中 慳 可惜無人借鏡去旅行影

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

版主

yuexu 發表於 14-3-15 22:43
蓄錢旅行中 慳 可惜無人借鏡去旅行影
去旅行又唔使用微距的, 一支ultra wide (e.g. 16-35mm) 加支standard zoom (24-70 / 24-120) 夠晒 !!!

珊瑚宮

引用:Quote:yuexu+發表於+14-3-15+22:43+蓄錢旅

原帖由 chloepapa 於 14-03-15 發表
去旅行又唔使用微距的, 一支ultra wide (e.g. 16-35mm) 加支standard zoom (24-70 / 24-120) 夠晒 !!!:good ...
原鏡就有

生命影響生命

公爵府

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:chloepapa 的帖子

影得好靚啊!我鍾意第1張

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chloepapa 發表於 14-3-15 22:39

請問係咪呢支呀?Sigma MACRO 105mm F2.8 EX DG

版主

回覆 Stone2007 的帖子

果支係舊版無防震,新果支係有os, $3,580, 鏡身coating 都唔同的

翡翠宮

引用:回覆+Stone2007+的帖子果支係舊版無防震,

原帖由 chloepapa 於 14-03-19 發表

果支係舊版無防震,新果支係有os, $3,580, 鏡身coating 都唔同的
請問我頭先copy嗰個型號係新定舊架?

版主

你link 內果支是舊版,我用那支是新版

翡翠宮

Thanks!

翡翠宮

請問呢個鏡頭,Nikon D90啱用嗎?定係買返Nikon的鏡頭較好呢?

版主

D90 當然可以, 變成150mm 重好用tim !!
原廠支105mm, 要 $5,xxx, 貴好多 !!
不過你真係要諗諗多唔多用微距鏡先好買 !

翡翠宮

謝謝你的意見,見你前面話可以影埋人像,所以想買黎試下。暫時只係考慮中。

禁止訪問

複式洋房

很美。尤其喜歡第3張。謝謝分享。

首頁

尾頁

跳至