自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我岩岩都裝修完, 個師父係朋友介紹既, 我覺得手功都算好,
而且肯為住客著想(唔會係唔係都叫你拆哂佢),
但收費唔係平, 係公價(我格左幾間),
如果你有需要可以問我拎電話,
但佢做開豪宅客, 我唔知佢肯唔肯做執漏

水晶宮

回覆:裝修半爛尾,希望大家幫幫手!

真係好嬲!第三個升盤漏水

水晶宮

搞錯!

侯爵府

畀面勳章

引用:主人房冷氣機燈掣唔著+ +

原帖由 ash_yehyeh 於 14-03-12 發表
主人房冷氣機燈掣唔著
呢種掣如果係關既狀態,佢燈位會係黑暗先會光,係for人係黑暗中搵到掣既位置!!!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+ash_yehyeh+於+14-03-12+發表

原帖由 beiette 於 14-03-13 發表
呢種掣如果係關既狀態,佢燈位會係黑暗先會光,係for人係黑暗中搵到掣既位置!!!

...
呢個問題已解決,thx

禁止訪問

陪月勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

63 萬齋裝修咩都唔包可以搞成咁...

男爵府

樓主, 睇晒你所有post, 真係身同感受, 因為我都係苦主, 我有著同你同一樣的遭遇, 我非常明白你現在的情況, 我也是受金錢, 壓力, 精神虐待了我大半年, 最後係今年一月底才將事情決,我是從上年八月頭開始裝修, 開始時沒有什麼問題, 仲覺得d裝修佬進度好快, 我是全屋扑爛改位, 很快便拆好晒, 問題開始出現, 個裝修佬話呢樣唔包嗰樣又話無但沒有在報價單說明話唔包要我自己去買, 唔緊要, 我咪買囉, 但出完去一轉又一轉, 都算喇, 佢哋話幫我收取大廳的兩枝燈, 一收燈就話我其中一枝燈爛咗問我要唔要, 唯有擋自己唔好彩, 其後我又發現另外嗰枝水晶燈好似有d唔同咗, 原來係d裝修佬將接近三分一的水晶掉咗, 我開始'興'喇, 但我都忍, 叫佢哋油牆又油錯色, 鐵閘話明不要十字鎖匙又幫我裝十字匙, 地腳線有d地方竟然鋪漏, 廁所 牆又鋪漏我要嘅磚, 厠所外面牆身有裂痕, 厠所地台斜度不足去唔到水, 度身訂造廚櫃唔岩位, 廚房碗盆唔係我要的size而且漏水, 總言之所有嘢甩漏之餘仲自把自為, 硬要我接受我唔合用嘅嘢, ok...用倒的我都一一接受, 但有甩漏的, 我要求佢哋整翻晒我才肯收貨比埋尾數, 佢哋口口聲聲話一定幫我整翻好有不當的地方, 到我搬入去時, 不但無整好, 根本就係完全無整過,只是hea吓我就算,我呢一刻真係好嬲, 便同佢哋理論, 佢哋又係話我要求高, sorry, 呢d係基本要求, 事情來到呢一步, 美不美觀我已經唔想計較住, 我需要d嘢嘅實用性, 否則我很難入住, 佢哋d手工一樣嚇得死人, 同樓住的差不多, d 人真係好衰, 好無賴, 錢就識得叫我比, 我決定唔可以放過呢d厚顏無恥之徒, 騙人血汗錢, 我同佢哋講你哋就自己同法官講你嘅標準!

最後我比了律師信呢間無良裝修公司, 律師信列明以上所有甩漏, 因未合乎正常標準不會給尾數並要求佢哋賠償我時間精神以及一切不妥當要再重修的損失, 然後找公証行做report, 証明佢哋所造嘅工程未合乎業界標準, 公証行說明就算搬咗入去都可以check到佢哋嘅錯!
樓主, 我當時也覺徬徨無助, 我自己都上網睇過很多information, 樓主不用怕, 我哋要據理力爭, 不要惟懼這班係度行騙別人血汗錢的裝修佬!

水晶宮

引用:+本帖最後由+peggy1020+於+14-3-14+05:03+

原帖由 peggy1020 於 14-03-14 發表

樓主, 睇晒你所有post, 真係身同感受, 因為我都係苦主, 我 ...
Thank you!!! 你嘅經歷對我好有幫助!可以話我知你嗰時律師費同公證行几$嗎?可以pm我邊間嗎?唔該你!

水晶宮

引用:63+萬齋裝修咩都唔包可以搞成咁...

原帖由 rayrayus 於 14-03-14 發表
63 萬齋裝修咩都唔包可以搞成咁...
63萬係我已付的金額,total 係81萬呀!

水晶宮

引用:我岩岩都裝修完,+個師父係朋友介紹既,+我覺

原帖由 海獅媽媽 於 14-03-13 發表
我岩岩都裝修完, 個師父係朋友介紹既, 我覺得手功都算好,
而且肯為住客著想(唔會係唔係都叫你拆哂佢),
但 ...
多謝你!我會先搵咗消委會或公證行先,再搵人𢴇,到時如果有需要,我會搵你幫手

男爵府

ash_yehyeh 發表於 14-3-14 11:00
Thank you!!! 你嘅經歷對我好有幫助!可以話我知你嗰時律師費同公證行几$嗎?可以pm我邊間嗎?唔該你!

...
PM了, 希望可以幫倒你!! ^.^

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:ash_yehyeh 的帖子

點住得人太過份!

禁止訪問

水晶宮

引用:公屋7万都分3期比。。。。點解你一比就50%

原帖由 sandy11223344 於 14-03-18 發表
公屋7万都分3期比。。。。
點解你一比就50%
我都係分3期比呀,正確嚟講4期呀。依家比左3期,仲有一期未比

首頁

尾頁

跳至