自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:為左份PART TIME 攪到家變

你而家唔係出去玩係出去做野搵錢,佢仲有投訴?佢咁叻搵多d錢返黎比你,你咪安心做ftm,講真你辛苦過佢,佢只做野,你做野,做家務,買餸煮飯加埋湊仔,佢唔幫手仲咁多野講,佢應該好appreciate有你呢個咁肯捱既老婆,比我係你,剷到佢上天花板

barbiewong  心聲呀  發表於 14-3-13 08:19

子爵府

家務點解要你一個做哂?你c6 冇責任ga?
佢揾十幾萬一個月就可以巴之閉叫你係屋企做c9, 唔係點解唔可以一人分擔一d, 反而用cut 家用來要脅你咁卑鄙? 仲有你d 仔女幾大?如果讀小學其實都可以train up 佢地幫手,唔係學老豆咁坐係度做大少爺

ngannatalie    發表於 14-3-13 03:12

侯爵府

其實雖然你老公咁講好過份好離譜,但個人覺得份工真係唔適合你做,最緊要果點係時間唔定,你有頭家,有仔女要兼顧,又點可以話立即去就去呢?不如你搵份時間穩定,地點穩定既PT啦,咁我相信你老公唔會反對,因為你而家份工真係影響左你照顧個家庭,至於養唔養得起你呢D說話就無謂再講,你嫁佢時已經好清楚佢經濟環境啦,大家好好地傾下,唔好為左呢個原因搞到無左個家。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:家務點解要你一個做哂?你c6+冇責任ga?佢揾

原帖由 kecyc2003 於 14-03-12 發表
家務點解要你一個做哂?你c6 冇責任ga?
佢揾十幾萬一個月就可以巴之閉叫你係屋企做c9, 唔係點解唔可以一人分 ...
c6有幫手,但只係洗廁所同拎垃圾出門口。
仔女都有幫手,但只限摺下衫,有時間都想佢地睇多啲書同温習。

大仔今年呈分,上學期考得好好,所以我同佢都好有壓力…

wing514  洗廁所咋窩... 日日洗? 好辛苦 ?  發表於 14-3-13 11:05
chan_chi_mun  咁唔叫有幫手囉,佢日日洗厠所咩?  發表於 14-3-13 07:39

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

引用:其實雖然你老公咁講好過份好離譜,但個人覺

原帖由 yucheung 於 14-03-12 發表
其實雖然你老公咁講好過份好離譜,但個人覺得份工真係唔適合你做,最緊要果點係時間唔定,你有頭家,有仔女 ...
我嫁佢時個經濟同依家分別好大

水晶宮

好媽媽勳章

依家我夾係2邊都係被動。。。。。

又唔知明天幾點開工,又炸緊

子爵府

引用:Quote:原帖由+kecyc2003+於+14-03-12+發表

原帖由 patpat234 於 14-03-12 發表
c6有幫手,但只係洗廁所同拎垃圾出門口。
仔女都有幫手,但只限摺下衫,有時間都想佢地睇多啲書同温習。
你c6 咁都算“幫手”? 樓主你果然係好老婆…比我起碼掃地洗衫所有粗重野先算係幫手…不過樓上jm都講得啱,時間唔定的pt 始終不能長做,如果可以揾份固定d 的pt 你自己同屋企人預時間個度會好做d

ngannatalie    發表於 14-3-13 03:12

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實做part time真係唔好打亂日常家人既生活為大前提, 你份part time又唔定時,時間又長, 真係好影響喎. 不如搵過第二份啦.

子爵府

BK 都有好多半日pt 請人,樓主可以過去留意下

patpat234  thx  發表於 14-3-13 00:13

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得一份時間咁唔定即pt唔做都吧。佢話幾時就幾時 如果你無小朋友就話ok但你有 又如果份工你小朋友即時間撞到拍拍聲咁到時你點選?當然你老公都衰

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+14-03-12+發表c

原帖由 kecyc2003 於 14-03-13 發表
你c6 咁都算“幫手”? 樓主你果然係好老婆…比我起碼掃地洗衫所有粗重野先算係幫手…不過樓上jm都 ...
其實呢有啲野我唔想佢攪,佢晾衫唔會分邊啲易乾難乾,總之會攪到啲衫晾成日都唔乾。
我識佢時佢已講明抹地吸塵佢唔做,因為會腰痛(舊患)
碗有時都會洗下

但換床單被舖佢會攪到亂七八jo, 最後要我執手尾,咁不如我自己做。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:我覺得一份時間咁唔定即pt唔做都吧。佢話幾

原帖由 小豬澄 於 14-03-13 發表
我覺得一份時間咁唔定即pt唔做都吧。佢話幾時就幾時 如果你無小朋友就話ok但你有 又如果份工你小朋友即時間 ...
咁其實都可以請假。
係最怕仔女係學校會有突發事要即刻返去。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

夠洗就唔洗番pt
仲威脅cut家用
咩人呢架

侯爵府

其實會唔會係弦外之音....佢根本唔鐘意你返PT, 因為你返PT, 代表佢俾家用唔夠, 代表佢本事不足養妻活兒

呢樣, 係"男人最痛"

佢又無可能直接問: "家陣我係唔係養你唔起?", 唯有兜個圈, 話唔你返PT做唔到家務

講真, 佢講O既理由都幾唔合理, 但正因為唔合理, 我地唔可以由表面睇呢D說話

ngannatalie  有可能  發表於 14-3-13 03:14
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

你咁辛苦佢仲投訴!

琥珀宮

引用:依家我夾係2邊都係被動。。。。。又唔知明

原帖由 patpat234 於 14-03-13 發表
依家我夾係2邊都係被動。。。。。

又唔知明天幾點開工,又炸緊
咁不定時既pt工,相信大部分老公都會炸型,好高人工咩,好心咪做搵個份啦!

水晶宮

好媽媽勳章

引用:其實會唔會係弦外之音....佢根本唔鐘意你返

原帖由 pyjess 於 14-03-13 發表
其實會唔會係弦外之音....佢根本唔鐘意你返PT, 因為你返PT, 代表佢俾家用唔夠, 代表佢本事不足養妻活兒

呢 ...
應該唔會,因為我做左8年ftm, 一直都有pt或者小生意,之前全部都好支持,幫人湊b佢返來會第一時間問b仔係邊,係呢份佢先咁多野講

侯爵府

回覆 patpat234 的帖子

佢工作上有無危機, 令佢擔心養唔到家?
另外, 亦可能因為佢工時唔定 (返SHIFT其實會令人好不安, 尤其返夜班), 更加希望返屋企見到老婆, 令佢覺得穩定安全?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 patpat234 的帖子

係呢份先咁多野講, 其實係好事
佢只係唔鐘意你返呢份工, 而唔係唔鐘意你

如果佢喜歡你湊BB, 其實你有經驗, 又可以令自己小朋友安定D (你都會突然要返工, 小朋友都會覺得唔安定), 又可以做屋企野, 其實唔錯吖

禁止訪問

首頁
34567...8

尾頁

跳至