自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你哋信唔信2歲半就識背唐詩300首?(字都未識就識背晒)
我絶對認同佢好叻, 但呢啲會唔會誇咗啲呀

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

智商130就講到咁誇, 果d 150既, 咪講到識發明火箭~~~~~~~:tongue:

民房

原文章由 danielmama 於 07-8-10 19:57 發表

咁佢又真係幾叻既

男爵府

畀面勳章

原文章由 danielmama 於 07-8-10 19:57 發表

惡作劇之吻-江直樹~天才~由細大D野都好易記入腦~:loveliness:

伯爵府

原文章由 danielmama 於 07-8-10 07:57 PM 發表

我記得多年前亞視的「今日睇真d」(唔知有無記錯個名)都訪問過大陸一位3歲小女孩,話佢認識好多字,能背唐詩300首。
所以2歲半就識背唐詩300首都唔出奇。

大宅

小朋友不單是從眼睛學習, 用耳朵也可以學習, 可能是媽媽諗俾佢聽呢! 就是會看寫也不出奇, 有看過卡爾韋特的媽媽都應該明白.

禁止訪問

大宅

我靜係知我連14歲智商都無咋. :-( :-(

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我信天才係有過目不忘,驚人的記憶力.:-P

洋房

原文章由 CL322 於 07-8-10 21:31 發表

小朋友不單是從眼睛學習, 用耳朵也可以學習, 可能是媽媽諗俾佢聽呢! 就是會看寫也不出奇, 有看過卡爾韋特的媽媽都應該明白.

agree,so i want to teach my baby too

大宅

原文章由 CL322 於 07-8-10 21:31 發表

小朋友不單是從眼睛學習, 用耳朵也可以學習, 可能是媽媽諗俾佢聽呢! ...

如果佢記性好, 專注力又高, 媽媽一定要又勤力有耐性, 真係可以架, 不過可能係全部三百首就誇d, 一日一首都要成年, 2歲開始, 3歲300首唔奇, 我信架!

男爵府

醒目開學勳章

yea~
如果父母成日都唸, 我諗個bb"唸口簧"都識多少架喎!其實即係我似我地教bb唱歌仔咁之麻。

原文章由 HoW 於 07-8-10 22:41 發表

如果佢記性好, 專注力又高, 媽媽一定要又勤力有耐性, 真係可以架, 不過可能係全部三百首就誇d, 一日一首都要成年, 2歲開始, 3歲300首唔奇, 我信架!

大宅

香港也不乏比她聰明的孩子,只是,單是聰明是沒有用的,還要看看個人的學習及成就動機。這個小朋友明顯係聰明得來剛剛好,性格本身就有學習和邁向成就的強烈動機,她這類資優兒很適合香港的教育學習模式。

不知道她除了學術上的成就,還有沒有其它興趣和參與的活動呢?

很多非常聰明的孩子,情緒性格都會有某程度的問題,這都會直接影響他們的學習和成就。

所以,不是生得出一個天才或資優兒,便能如她一樣的成功(至少在現階段) ,很多極度聰明的人反而鬱鬱不得志,或憤世嫉俗,或淹沒人海裏.....:lol:

水晶宮

畀面勳章

叻女

禁止訪問

陪月勳章

男爵府

畀面勳章

講真真係唔出奇,我個仔歲半你講過一次既野佢都已經可以完完整整記得啦..過幾日後都仲記得...我諗如果日日都背唐詩的話..2歲半識背唐詩都唔奇

大宅

好媽媽勳章

每個媽媽心目中既仔女都係最聰明既, 如果我係佢阿媽再講誇d添. 不過, 我都相信佢個囡既記憶力強, 此終佢考得咁叻, 希望佢好好運用自己強項.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

[quote]原文章由 叮鈴 於 07-8-10 23:08 發表
香港也不乏比她聰明的孩子,只是,單是聰明是沒有用的,還要看看個人的學習及成就動機。這個小朋友明顯係聰明得來剛剛好,性格本身就有學習和邁向成就的強烈動機,她這類資優兒很適合香港的教育學習模式。

不 ... [/quotge]agree

大宅

侯爵府

識晒唔出奇,當唱歌仔咋嗎
d米老鼠教育都話bb可以細細個就識好多字添
唔好點評我

首頁

尾頁

跳至