自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

agree:-P :-P

原文章由 Elimme 於 07-8-11 20:07 發表
讚成和平表達!唔好傷害無辜

珊瑚宮

好媽媽勳章

野蠻嘅刁民,影響別人~

琥珀宮

我最贊成佢地將搵到既薪酬報稅,依家實賺實袋,雖然係好辛苦,但好過我地要納稅。

大宅

原文章由 manicheung 於 07-8-11 23:09 發表
野蠻嘅刁民,影響別人~

唔好咁話人啦!得罪講句紿終都係粗人,如果唔係都唔會做呢行,咁好難要佢地揸筆寫信爭取加人工嘛!

大宅

原文章由 edea 於 07-8-11 21:27 發表

我冇歧視既意思, 搵女人一係召妓, 一係結婚, 但實實在在會衍生出社會問題, 大陸愛滋病盛行已經唔係新既新聞,而中港婚姻為香港帶黎唔少衝擊. 呢個係事實.

結吾到婚 + 無得發洩一樣會引起好多社會問題.

公爵府

老實講,佢地懷念緊97前既嘢囉,果時地盤多,個個都趕住起貨賣,緊係人工高la,但係現時咩環境呀,衰d講,果班"乘"建商玩嘢,全部用哂預制件(响大陸整好哂,响香港先砌上去),佢地真係咩工都無得開呀,重話加人工喎

男爵府

原文章由 loloma 於 07-8-11 23:24 發表
老實講,佢地懷念緊97前既嘢囉,果時地盤多,個個都趕住起貨賣,緊係人工高la,但係現時咩環境呀,衰d講,果班"乘"建商玩嘢,全部用哂預制件(响大陸整好哂,响香港先砌上去),佢地真係咩工都無得 ...

始終係【供求問題】等人用既時候,當然高薪請人,唔駛等人用,咪低薪用人 low:-(

子爵府

都唔明點可以拉埋同加人工一齊講, 即係唔想佢地去召妓/結婚而唔比個合理薪金佢地?? 咁我話要一日比五千蚊人工佢地, 等佢地召多d妓, 娶多幾個老婆, 等d老粗唔好攪到心理變態走去強姦良家婦孺得唔得??
其實佢地e家係要求加人工同減工時, 所有打工仔都應該支持佢地, e家好多文職都五天工作日啦, 點解佢地要做咁長時間?? 以前都聽人講過, 燒焊同紮鐵做得耐會短命
原文章由 edea 於 07-8-11 21:27 發表

我冇歧視既意思, 搵女人一係召妓, 一係結婚, 但實實在在會衍生出社會問題, 大陸愛滋病盛行已經唔係新既新聞,而中港婚姻為香港帶黎唔少衝擊. 呢個係事實.

複式洋房

原文章由 manicheung 於 07-8-11 23:09 發表
野蠻嘅刁民,影響別人~

唔好咁話人,人哋份工好辛苦架,不如你去試做一日,你又唔知d大陸人平價頂死佢地,d無証又做黑工,有時大判頭又唔出薪金走佬,又開唔足工,人哋都要養老婆仔女,好過d一死落嚟要政府養d大陸西人呀,佢地只係齊心啫,如果土生土長的香港人都好似佢哋咁齊心,香港唔使比d大陸西拖低哂d人工,又比佢地不停來生仔攞政府錢啦.

大宅

原文章由 loloma 於 07-8-11 23:24 發表
老實講,佢地懷念緊97前既嘢囉,果時地盤多,個個都趕住起貨賣,緊係人工高la,但係現時咩環境呀,衰d講,果班"乘"建商玩嘢,全部用哂預制件(响大陸整好哂,响香港先砌上去),佢地真係咩工都無得 ...

你既想法同而家既有錢佬一樣. 李超人數年前都講過, 再曹吾投資香港, 吾比飯你食. :tongue:

這正正係做成而家貧富懸殊越來越嚴重的原因. 有錢人係甘剝削工人. 所以呢單野, 全港打工仔都應該支持 !

伯爵府

原文章由 木馬 於 07-8-11 19:04 發表

$850又真係低左, ed真係辛苦錢, 有血有汗, 好天曬落雨淋, 又開唔足工, e+起親都係高價樓, 佢地人工又停濟不前, 真係有汗出無糧出, 支持佢取回合理人工~

話曬地盤佬都係粗人, 都未算好火.

同意, 睇見佢地咁, 雖然佢地阻左條街, 但佢地唔敢做又點會有人注意呢? d老細真係好蝦人, 人地都係日薪制, 今日有工開唔代表第二日, 日日都有工返, 哎, 比番d良心啦, 當我地舒舒服服坐係寫字樓嘆緊冷氣時, 佢地真係好辛苦, 講真佢地果日咁激烈的行為, 我唔會怪佢地 :cry:

複式洋房

支持工人加薪!!

原文章由 katiechan0411 於 07-8-12 01:23 發表

唔好咁話人,人哋份工好辛苦架,不如你去試做一日,你又唔知d大陸人平價頂死佢地,d無証又做黑工,有時大判頭又唔出薪金走佬,又開唔足工,人哋都要養老婆仔女,好過d一死落嚟要政府養d大陸西人呀, ...

王國長老

王國長老

為免爭執, 亦因同意與本文離題,我已刪去相關發表, 請勿再引伸回應。謝謝。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

洋房

咁有係......

別墅

好媽媽勳章

Agree....我支持佢地

[quote]原文章由 katiechan0411 於 07-8-12 01:23 發表

唔好咁話人,人
當你記得當年往事,你又會如何. 可會輕輕淒然嘆喟,懷念我在你心中照耀過. 當你見到光明星星,請你想起我. 當你見到星河燦爛,求你在心中記住我.

首頁

尾頁

跳至