自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

個仔一到夜晚個身就一達達, 紅晒, 係甘叫好痕

第一次發生係7月中, 係泰國, 果時以為朝早去完公園比野咬, 同佢貼左d 蛟貼就吾痕, 跟住訓到第二朝, d 粒粒同一達達既紅就無晒, 甘就無左件事

第二次係前晚, 又係甘wor, 又同佢貼左蚊貼,

到尋日, 近黃昏, 塊面又開始有幾達, 同佢採左d 藥膏, 又無事, 連一達達都無, 開始有小小懷疑佢係吾係出風爛

到夜晚臨訓再看, 都無乜, 係有幾點紅色, 跟住又幫佢搽左藥膏(比蚊咬果d), 甘佢又訓到

但今朝一起身, 工人話佢尋晚11點幾(我們訓晒), 阿仔成身成面一達達紅晒好似前日甘, 係甘喊(but我們聽吾到), , 3點半又喊一次, 5點半又喊一次, 佢又幫佢搽藥膏, 支藥膏係新既, 都比佢用到差吾多無晒

想同佢看醫生, 但佢次次病發都係半夜, 吾通真係要去醫院(私家)看?

有無人知會吾會真係出風爛呢?

佢飲食呢幾日都好正常, 食既野以前都食過, 無加d 特別既野比佢食(新野).............

大宅

會否他的床有 flea.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-12 09:02 發表

第一次發生係7月中, 係泰國, 果時以為朝早去完公園比野咬, 同佢貼左d 蛟貼就吾痕, 跟住訓到第二朝, d 粒粒同一達達既紅就無晒, 甘就無左件事

第二次係前晚, ...

侯爵府

原文章由 CarChu 於 07-8-12 09:40 發表
會否他的床有 flea.

呢個問題我們都有懷疑過, 但尋日佢成日都無返入房, 朝早都無事, 但一到黃昏既時侯就已經有小小一達達紅.........?-(

跟住我陪佢訓, 訓埋係佢張床樹, 都無事, 工人又係同佢一齊訓, 都係無事................

but我今朝已經拿晒d 床單被單出黎洗...............

或者一陣再去買d 滅虱野返黎

複式洋房

我個仔前排都係一樣, 到夜晚上床訓就係咁, 睇醫生話係"敏感",
後來同D同事傾開, 佢老公又係咁, 煲左好多涼茶佢飲, 咁就好番晒! 我個仔近來都冇乜再出啦, 你可以試下, 希望幫到你

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-12 09:58 發表

呢個問題我們都有懷疑過, 但尋日佢成日都無返入房, 朝早都無事, 但一到黃昏既時侯就已經有小小一達達紅.........?-(

跟住我陪佢訓, 訓埋係佢張床樹, 都無事, 工人又係同佢一齊訓, 都係無事............ ...

男爵府

my son also, 個身就一達達, 紅晒, 係甘叫好痕.
but not only at night. It's day and night, want to take him to see doctor but alfraid to take those toxic cream only.
Anyone can have suggest to me. he's now 4 yrs old. Thanks.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-12 09:02 發表

第二次係前晚, ...

大宅

煲涼茶佢飲la. e.g. 金銀花 ( 可以不加糖use for 沖涼), 加糖飲.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-12 09:58 發表

跟住我陪佢訓, 訓埋係佢張床樹, 都無事, 工人又係同佢一齊訓, 都係無事............ ...

侯爵府

原文章由 st 於 07-8-12 17:23 發表
煲涼茶佢飲la. e.g. 金銀花 ( 可以不加糖use for 沖涼), 加糖飲.

我終於帶左佢去see dr啦, 因為今日同佢去行街還好地地, 點知佢跑完之後就起左幾粒, 之後又成身都係:-( 塊面還一達達

因為個兒科無開, 去左我平時看開既醫療中心醫生, 話佢係風爛=敏感, 話可能係泰國(因為係泰國發生第一次), 有d 野刺激到佢, 跟住引發左佢d 敏感野出黎, 叫我呢排吾好比可以引致佢敏感既野比佢食. eg 蝦蟹, 味精呢d wor

依家比左兩支敏感藥比佢同埋藥膏

st

金銀花, 如果食緊西藥, 飲吾飲得既呢? 我call你

首頁

尾頁

跳至