嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BB於11月尾出世, 睇咗好多款,COMBI的 有2隻, TM359DX-BR 同埋 TJC-300, TM359DX-BR 係雙向(6.6KG-8.3KG),就重過TM359, TJC-300 就好輕, 但就細D...唔知買邊隻好,買TJC-300, 又怕坐得唔耐, 但就真係輕,不過我諗我一個人都唔可以帶BB返外家,事關搭小巴要抱住BB&自己收車, 同埋搭MTR, 要先落咗樓梯先, 再有扶手電梯...

洋房

我都同你有同一個問題, 所以等 BB 出世先,睇下佢係大定細 B 囉
同埋你講果兩隻我都睇過, 但我會揀另一隻, 日本COMBI超輕嬰兒手推車(TM359Sportive) 因為佢係三部之中內隴最大, 同埋佢輕, 不過佢就係單向囉, 但要自己一個人同 BB 出街搭車, 一定要輕, 如果唔係會好麻煩, 而又要 BB 坐得舒服 D 就要內隴大 D , 所以佢單向都冇辦法, 但如果 BB 出世係大B , 又想用架車用得耐 D , 而價錢又唔想買到三千以上既, 咁就為有放棄 COMBI , 改用其他牌子喇

原文章由 豬BBBB 於 07-8-13 17:47 發表
BB於11月尾出世, 睇咗好多款,COMBI的 有2隻, TM359DX-BR 同埋 TJC-300, TM359DX-BR 係雙向(6.6KG-8.3KG),就重過TM359, TJC-300 就好輕, 但就細D...唔知買邊隻好,買TJC-300, 又怕坐得唔耐, 但就真係輕,不過 ...

水晶宮

個人認為, 雙向的function 其實不是太重要 (比起其他features如車身輕巧), bb出街鍾意多望身邊周圍的人和事, 而媽媽亦唔需要時時刻刻望實在bb車上的 bb.

子爵府

我想問下你講呢隻係內籠係幾大架??
原文章由 鰲希 於 07-8-13 18:08 發表
我都同你有同一個問題, 所以等 BB 出世先,睇下佢係大定細 B 囉
同埋你講果兩隻我都睇過, 但我會揀另一隻, 日本COMBI超輕嬰兒手推車(TM359Sportive) 因為佢係三部之中內隴最大, 同埋佢輕, 不過佢就係單向囉 ...

洋房

我都唔知, 只係上次去睇 bb 車既舖頭時, 個 sales 即時用尺同我度, 發覺(TM359Sportive)大過其餘兩部小小
(你可以即場叫個 sales 幫你度下架)

我都問過個 sales 邊部最多人揀, 佢都話係呢部, 因為佢有齊我既需要,
-透氣坐墊
-輕 4.2kg (全套裝備:4.9kg)
-全蓋式車篷設計等

仲要係三部之中最平, 千几蚊, 約一千三百几
所以佢話好多人都揀呢部

原文章由 豬BBBB 於 07-8-13 18:56 發表
我想問下你講呢隻係內籠係幾大架??

大宅

我係路過的...
因為囡囡 (標準身材) 現在已經 16m, 早前已經坐到架 bb 車(使用率好高)有 d 鬆要換車 (驚有危險), 最終都係要買過架 bb 車 (唔係士的車, 因為囡囡好多時會在車處瞓覺), 這架 (5.5kg) 仲重過之前個架 (4.2kg)...
選擇有三: Maclaren Quest Sport (又貴又重), Graco Citisport EDT, Chicco Ponee XS,
最終選了 Chicco (唔駛一千) 因為最紥實又有個大籃係下面, 雖然係窄過 Graco, 但唔想要再買第三架車!

所以, 如果買 bb 車好睇你選擇既要求次序, 我的經驗之談如下 (希望唔好厭我多事潑冷水) :
1. 雙向唔重要: 因為當 bb 面向你時, 推起上來會比較難控制, 而且在搭自動電梯時要力壓把手升起前面兩個轆時會唔受力, 好危險.

2. 大轆 &車重: 通常避震會好 d, bb 會瞓得好舒服, 但如你唔係有車, 或大部份時間出入有 lift / mtr / kcr / 商場地方, 都會好 '輪盡'. 但細轆過水渠蓋時要打側行, 否則會落坑

3. 有個大籃係下面: 這設計都幾重要 , 如只是那些網籃+係 bb 瞓低時就無法取東西個種, 你會將 d 物品掛晒係 bb 車個把手處, 越掛越多, 越來越重, 除了會勞損架車之外 , 嚴重會係當你抱起 bb 時反車.

4. 車內籠大唔大: 如架車可以俾 bb 坐到 20 lb, 我諗都 ok, 因為大部份 bb 會在一歲後換過架輕身士的車; 反而如無避震又太寬鬆, bb 會 sin 來 sin 去.

5. 透氣坐墊: 唔會係 bb 車瞓太耐, 如坐時通常都會加個竹席, 所以不太重要.

6. 用幾耐 & 價錢: 約一年多時間, 最初兩個月抱多少瞓, 到 5, 6 個月時開始可以坐, 睇你多唔多同 bb 出街. 如使用率高, 適宜買架穩陣和紥實 d.

始終個句: "要 bb 舒服就父母辛苦", 要找個平衡點係難的.

[ 本文章最後由 reginefhk 於 07-8-14 00:04 編輯 ]

洋房

咁CHICCO PONEE XS 可唔可以單手收車架??
唔該:-P

原文章由 reginefhk 於 07-8-14 00:01 發表
我係路過的...
因為囡囡 (標準身材) 現在已經 16m, 早前已經坐到架 bb 車(使用率好高)有 d 鬆要換車 (驚有危險), 最終都係要買過架 bb 車 (唔係士的車, 因為囡囡好多時會在車處瞓覺), 這架 (5.5kg) 仲重 ...

大宅

No. So I gave up to buy Chicco

原文章由 鰲希 於 07-8-14 21:03 發表
咁CHICCO PONEE XS 可唔可以單手收車架??
唔該:-P

超級版主

超級版主

TM-359 應該係初生bb既首選,價錢平及全縫

1.combi多數係3摺,一樣唔可以單手開關車

2.雙向車,作用不大,因4個轆唔係360轉,除非用貴價貨

3.bb越大,個身會拉長左,反而無細個(6個月)時咁肥,
變相座位唔太窄,手就一定要放係兩邊手柄

大宅

但單手收車真係咁重要咩?
你考慮緊如果一個人出街, 又要抱 bb 又要收車上公共汽車? 我會用揹帶揹住 bb 先收車, 然後再擰架車, 擰一陣就得, 擰得太耐就頂唔順呀.
但如果可以單手收車, 即係話佢只靠手把上個掣 lock 實成架車, 相對來講就無咁紥實襟捱 !

Chicco 架車要加埋用左手 unlock 坐位邊個掣先可以收車, 但真係比 combi or aprica 車重.

原文章由 mummyWai 於 07-8-14 21:05 發表
No. So I gave up to buy Chicco

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我係路過的, 近日都買左部新車比 11 個 月 囡囡 ..... # gt-350 , 超輕超正 !!

正題我有朋友用緊 # 359 同 # 300 , 2部都幾好 , 可以平瞓 !! 但比較下 # 300 好 d , 唔細架 ...... 我朋友仔仔 11 個月仲有鬆 ! 同埋真係好大個 basket 同埋可以單手收車 !

其實我好 like combi 單手收車架 , 勁方便 ! 之前比較 graco 同 Maclaren
Quest 無錯真係穩陣同安全 ! 但收車麻煩同較為重身左 , 另外我囡試坐時唔鍾意個角度 ..... 同埋真係幾貴下 ( 無錯好似 係 $ 1499 )

別墅

我同好多人一樣, 都係用哩部,

阿b好細時 (初生至 3個月) 少用d, 之後日日用好多時間
訓低是逼d, 不過可接受,
阿b細時覺得佢細 (因我個b是90%up 的大隻b,) 現在就來 14個月反而ok.

最大問題是個籃太細, 有野放, 要放車後, 抱起阿b要小心反車.

車細同輕是最大優點, 之前我未請姐姐, 一個人帶阿b周圍去, pass thur 地鐵, 入 lift 都好方便, 不過一手抱b, 一手單手摺車對我來說是不可能, 要摺車都要2個人會好d.

原文章由 鰲希 於 07-8-13 22:29 發表
我都唔知, 只係上次去睇 bb 車既舖頭時, 個 sales 即時用尺同我度, 發覺(TM359Sportive)大過其餘兩部小小
(你可以即場叫個 sales 幫你度下架)

我都問過個 sales 邊部最多人揀, 佢都話係呢部, 因為 ...

大宅

我都係用359sp,不過仔仔係大b,而家3個月,訓低o個時架車好迫,手臂人個位好似要縮埋咁,夏天呢d時間迫住又熱,見佢好淒涼,所以唔夠3個月又買左架...
我既用後感係咁:
好處:
全縫,可以平訓,(但唔係180'c),輕身
壞處:
內籠細,個籃好細(放野入去又難,攞出黎又難,總之好唔方便,尤其是係要去街買野,拎到我死,唔係就拎到我老公死!!)
就算話可以單手收,不過得自己一個人都係好狼狽(可能我蠢),而且一隻手抱bb一隻手拎車係好辛苦
所以咁耐以黎都未試過自己攞車同bb出街...唔係同老公就係工人
如果你係有人可以同你一齊出去,可以考慮買架大dd既...
同埋等bb出左世先啦...唔洗咁急住

超級版主

超級版主

del.........

[ 本文章最後由 bktcc 於 07-8-16 22:40 編輯 ]

洋房

咁..你結果轉左邊部車呀??

原文章由 panmung 於 07-8-15 01:59 發表
我都係用359sp,不過仔仔係大b,而家3個月,訓低o個時架車好迫,手臂人個位好似要縮埋咁,夏天呢d時間迫住又熱,見佢好淒涼,所以唔夠3個月又買左架...
我既用後感係咁:
好處:
全縫,可以平訓,(但唔係180'c),輕身
壞 ...

大宅

我轉左peg-perego~~我貪佢個籃夠大(籃大真係好好用)內籠又大(bb得o個3個幾月,點都要訓低唔可以坐,不過唔係平訓,係165'c,佢另外有個可以175'c訓,我都見到好多人用呀~好似要$2xxx)
另外我o係荷花(mk果問)見到個係意大利牌子(Cam),都幾好,內籠夠大,個籃都好~~仲有埋個腳套,不過收車就真係比較麻煩啦~你可以去睇睇,就連我老公都鍾意,可惜我地買果時無貨...(唔貴,好似$14xx,我上網睇外國都賣$9x.x,計番都唔係貴好多)

大宅

你上網睇o下先啦~~
http://www.o3baby.com.hk/minisite/catalog.pdf

洋房

買BB車視乎重量啦,開關方便與否,BB坐得舒服與否等.......當然要match個budget la.

我係路過的, 近日都買左部新車比 11 個 月 囡囡 ..... # gt-350 , 超輕超正 !!

正題我有朋友用緊 # 359 同 # 300 , 2部都幾好 , 可以平瞓 !! 但比較下 # 300 好 d , 唔細架 ...... 我朋友仔仔 11 個月仲有鬆 ! 同埋真係好大個 basket 同埋可以單手收車 !

其實我好 like combi 單手收車架 , 勁方便 ! 之前比較 graco 同 Maclaren
Quest 無錯真係穩陣同安全 ! 但收車麻煩同較為重身左 , 另外我囡試坐時唔鍾意個角度 ..... 同埋真係幾貴下 ( 無錯好似 係 $ 1499 )

洋房

peg-perego... 咪好重...

原文章由 panmung 於 07-8-16 02:29 發表
我轉左peg-perego~~我貪佢個籃夠大(籃大真係好好用)內籠又大(bb得o個3個幾月,點都要訓低唔可以坐,不過唔係平訓,係165'c,佢另外有個可以175'c訓,我都見到好多人用呀~好似要$2xxx)
另外我o係荷花(mk果問)見到個係 ...

大宅

唔係wow,combi好似4.xkg,peg-perego好似係5.8kg(型號:aria)
兩個我都有拎過,覺得分別唔係好大,我個人認為combi雖然可以咩o係膊頭,但我細粒,咩左反而辛苦d(同埋d look成日hight到我d褲,我覺得好污糟邋遢),我老公大隻就無問題!!peg-perego就可能手抽,就o岩我用多d
最緊要你個b鐘意,我個b哥坐完好開心所以我就買左啦...雖有求其

首頁

尾頁

跳至