爸爸專區

跳至

首頁
12345...51

尾頁

男爵府

各位, 我9月尾要考培正道, 上網睇過D資料..呢條道都唔算易..好擔心呀...有無PASS左既人可以分享下呢???

侯爵府

好媽媽勳章

引用:各位,+我9月尾要考培正道,+上網睇過D資料..

原帖由 wing_0413 於 14-03-17 發表
各位, 我9月尾要考培正道, 上網睇過D資料..呢條道都唔算易..好擔心呀...有無PASS左既人可以分享下呢???:ilo ...
你開呢個topic真好,我都係9月尾考培正,有無人教吓路?

男爵府

回覆 小師妹 的帖子

嘻嘻...其實我見到有人開個類似既...我抄橋咋...希望有人可以幫到我地啦~~^^另外我地又可以鼓勵下大家!!我9月25考喇....6月開始學車...大家試左學分享丫~~

大宅

好多年前考,有以下心得:

1) 一出考場個位,唔好只係睇路面,行人反而緊要(當然要睇你考幾點,如果係學校放飯或者放學時間,就要小心一D).同埋要扭得返響慢線,一扭得多左就會上了駁,輸了.
2) 巴富街出公主道,要小心在哪個位等(尤其中間位).若是左邊那個位,就要記我扭得夠先可以攞返慢線,如果唔係就會 "轉彎位置不正確"
3) 亞皆老街/窩打老道尤其小心巴士,只要在巴士面前,望可D鏡同埋部巴士有乜舉動,速度唔好太快(以防巴士突然抽頭出來你DUP唔切)
4) 窩打老道上培正道,睇清楚邊支燈轉(因為有兩組燈)
5) 若不幸考官要你轉上文福道,小心文福道綠VAN,原則和面對巴士相似
6) 多D練吓轉彎位(例如: 文福道入返培正道, 窩打老道轉入培正道, 佛光街轉入培正道等等)
7) 佛光街轉入培正道,一路落斜留意要轉線(因為去到醫療輔助隊之後就差不多要靠右上文福道)
8) 公主道上常興街要留意左轉(但要靠右線,因為一陣要轉右上返培正道),要先打左燈,轉了入彎之後再急打返右燈(當然鏡就一定要望幾次); 之後由常興街轉入培正道時,記得扭彎要小心(攞中線,因為去到醫療輔助隊之後就差不多要靠右上文福道)

祝你好運!

男爵府

回覆 sfli 的帖子

THX!多謝你好詳細既資料!!!

請問大約要學幾多堂先可以增加考到的機會呢??我是自動波的~~~

大宅

回覆 wing_0413 的帖子

真係好視乎個人,有人上大約20小時便OK,亦有人上了30小時都覺得未有信心,好因人而異.

男爵府

回覆 sfli 的帖子

謝謝你, 想問多少少...就係一開始師傅會教D咩野?同埋應該要教咩嫁??因為我係李健...上網好多人都話唔好...好擔心...

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

一坐上車, 師父會先介紹架車基本你要知 ge 野, 例如要開車要推去邊個英文字母, 腳制, 左右燈, 車頭燈, 水潑, 點捽軚盤等等, 當講哂基本野後而你又無問題的話, 就開車走人.

學車最緊要唔好快, 慢慢睇清楚路面情況先開車就 very good 喇 !!

男爵府

回覆 pcsiauw 的帖子

謝謝回覆~~^^

大宅

回覆:學車--考培正道既請入...(PASS既可以入黎講下心得)

我都你十月考呀!

男爵府

回覆 皮質醇 的帖子

遲我少少...我考完話你知考成點!

大宅

回覆:wing_0413 的帖子

好呀!

別墅

回覆:學車--考培正道既請入...(PASS既可以入黎講下心得)

好彩見Ching 開post咋~我8月考仲諗住6月先死去學添~

男爵府

回覆 夢夢baby 的帖子

咁遲....我9月尾考....師傅叫我6月學呀~~~~

別墅

咁我5月去學Lu~

男爵府

5月學既時候記得返黎講下學成點...6月到我...我都好緊張呀!!!

別墅

好丫~我都好緊張丫~

男爵府

點呀?5月喇....開始學車未呀?

別墅

未丫~尚早呢~

男爵府

我十分期待6月學車呀~~~~~~~

首頁
12345...51

尾頁

跳至