自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

melonfans 發表於 14-3-18 10:28
首先要明白婚姻的意義, 大家相愛先結婚.

買個老婆為咗99生個孫仔, 個做法同古代一樣, 意義歪曲咗! 個太 ...
唔上網都唔知係E個年代仲有咁多E D 父母. 我都有一個仔,唔好講話智商有問題,如果佢自己都顧唔掂,我寧願佢唔結婚有下一代, 真係唔好害埋下一代.淨係一心諗個仔有人照顧,咁就害咗個女人同小朋友一生.一句針唔吉到肉唔知痛,未就係自私LAW

Evilgrin  贊同!  發表於 14-3-18 17:52
JoanC  不能同意更多,自己個仔就心痛,咁買返嚟嘅唔係人咩?咁樣累人一世,哩啲唔俾涼薄,係拆墮  發表於 14-3-18 15:19
queeniewwy  100% agree  發表於 14-3-18 14:12

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

每一個生命存在總有佢自己既意義, 不需要理會人家睇法.

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

引用:哩個晤係涼晤涼薄的問題。買越南老婆,為有

原帖由 Shoesu 於 14-03-18 發表
哩個晤係涼晤涼薄的問題。買越南老婆,為有人曰後照顧自己個仔。根本個出發點就有問題。這自私的行為何嘗唔 ...
買老婆..真係好似返左去古代咁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:ellawyc+發表於+14-3-18+10:07+好多

原帖由 melonfans 於 14-03-18 發表

買個老婆為咗99生個孫仔, 個做法同古代一樣, 意義歪曲咗! 個太 ...
Agree 有個 case個老豆幫個有問題嘅仔返大陸娶媳婦,全家攞綜援,後尾鬧到上法庭……好似係居港權問題!大家記得嗎?淨係得個老豆出現企係法庭門口果個!

禁止訪問

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:弱智+孫的post, 有啲好涼薄

但個post係講「買老婆」,唔你真心相愛!

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:但個post係講「買老婆」,唔你真心相愛! +

原帖由 細芝麻 於 14-03-18 發表
但個post係講「買老婆」,唔你真心相愛!
唔係真心相愛

侯爵府

細芝麻 發表於 14-3-18 11:21
唔係真心相愛
唔知樓主係咪冇好認真睇晒個post 呢?

男爵府

BK Milk勳章

我仔是中度智障、我吾會諗咁長遠!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係論壇咩人,咩心態都有,阻止唔到佢地打d字,人在世有邊個想自己生d仔女或家人有問題呀,不過當一個人生活正常就唔覺意唔多唔少會睇人有偏差架啦.
<br><br>

男爵府

引用:好多留言充滿歧視佢地也許生活上自理唔到也

原帖由 ellawyc 於 14-03-18 發表
好多留言充滿歧視
佢地也許生活上自理唔到
也許老婆會走佬
同路人,我想講弱智有好多程度,當然有些自理也搞唔掂…
弱智嘅世界比較單純,好關心家人,唔會有私心,我相信我個仔如揾到個愛佢嘅,佢都會得到幸褔嘅。,當然生bb就要好好考慮
順帶一提,一般人對智障嘅睇法就係好似肥貓咁…其實好多輕度嘅都有唔錯嘅自理能力!外表係完全睇唔出!

monkey妹  加油呀媽媽  發表於 14-3-18 11:47

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:ellawyc 的帖子

個亞媽為個囝好,諗住佢有伴,但我覺得買老婆係唔合理,用金錢去買一段關係會幸福嗎? 個女仔只為金錢同個男嘅一齊,一段關係建築喺無愛情嘅基礎下,還要生bb,bb個爸爸係咪願意,定係個老人家一箱情願,bb爸爸有能力照顧自己,又同時照顧bb嗎? 個亞媽係愛佢,還是害佢?

禁止訪問

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

生兒育女從來都是有風險,身體,心理是否健康,都要聽天由命。。。
未生前冇人可以估計,但如果真係不幸有咩唔妥,真係要睇實際情況,唔係話包容就可以解決所有問題。香港地,正正常常,冇父母蔭搵食都唔易,呢個世界真係好現實!

你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

現代化既香港, 好多人既思想其實都仲係好古代

禁止訪問

引用:樓主,明白,唔理得太多別人的眼光,要活得

珍珠宮

melonfans 發表於 14-3-18 10:28

AGREE ALL POINT
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

KT0603 發表於 14-3-18 11:42
樓主,明白,唔理得太多別人的眼光,要活得精彩人生,都係靠自強人生!
我呀媽童年意外弄傷腳,輕微 ...
伯母係女人中既豪傑, 偉大, 比好多正常有手有腳既人更叻, 至僧d人講呢d野, 睇小人
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁
12345...6

尾頁

跳至