自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+小詠+於+14-03-18+發表香港對

原帖由 Koala_Chu 於 14-03-18 發表
其實有好多智障人仕可以靠自己雙手生活,亦可以結識朋友,我只是不贊同買賣婚姻

...
me too!絕不同意去越南買婚姻,只會衍生更多問題!

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

禁止訪問

引用:禾又分SHARE+下禾同弱智人士一齊做野嘅經驗

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實, 最好收吓把口, 理得人咁多呢. 家家有本難唸的經. 唔贊同但都唔好踩人一腳.

禁止訪問

引用:我自已都有輕度弱智,但係我識得自已照顧自

禁止訪問

引用:淨係識得講佢有權利生仔,+但我想大家諗下:1

珍珠宮

回覆:弱智+孫的post, 有啲好涼薄

樓主你要加油,唔好諗呢度jm 講既野,佢地大多都係幸福師奶,唔會明白人間疾苦。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+tongkuen2012+於+14-03-18+發

禁止訪問

珍珠宮

我唔認同買老婆同一定要生細路
需然冇100%話會遺傳,但如果生左出左真係有事咁點?好痛苦喎

侯爵府

引用:其實我唔明,成件事原原本本果個樓主亦唔係

原帖由 藍嵐 於 14-03-18 發表
其實我唔明,成件事原原本本果個樓主亦唔係完完全全清楚哂,單單幾行係事實幾多呢,有時有d說話係唔係可以 ...
你講出重點、因為呢件事唔係發生係果d人身上、所以講咩都正氣凜然、又威又勢、但人有三衰六旺、任何人或事都唔好講得太绝。

男爵府

引用:Quote:Koala_Chu+發表於+14-3-18+11:32+個

原帖由 小詠 於 14-03-18 發表
香港對弱能人士既照顧不足, 好多父母去左既留下了弱能人士, 無一個完善既配套照顧呢班人
完全同意,宿舍要排十年…所以好多冇人照顧嘅,要去老人院…

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

買老婆我唔同意..
好多時賣左自己出黎多數都係因為屋企窮, 屋企迫住賣左個女
又可能根本女家AFFORD 唔到養自己個女, 迫住要賣

如果我係女家父母知道自己個女既一生幸福最後有咁慘既收場. 我估做女家既父母都好心痛..

當然,, 如果男女相方係知道大家既情況, 佢地又唔介意而真心相愛結婚, 我會祝福佢地! 智障人士唔代表佢無權利去搵另一半. 但係如果係男方家人為左一己私慾去買一個老婆返黎, 我覺得就講唔通.

子爵府

我只稍稍睇過那個post, 不知其他留言者言詞如何.
至於那個post的婚姻問題, 如果有JM講個女人第時會走佬、生的BB可能都智障...我就覺得係實話實說吧. 某些JM既世界好美滿幸福, 冇壞人; 亦有某些JM既世界好現實(+殘酷), 所以造成不同想法啫.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

引用:好多留言充滿歧視佢地也許生活上自理唔到也

水晶宮

畀面勳章

引用:好多留言充滿歧視佢地也許生活上自理唔到也

原帖由 ellawyc 於 14-03-18 發表
好多留言充滿歧視
佢地也許生活上自理唔到
也許老婆會走佬
揾個愛佢ge,唔好買個女人俾佢!亦唔好將你的責任夾硬塞俾個孫

Evilgrin  係,個孫最無辜  發表於 14-3-18 18:08
InkCartridge    發表於 14-3-18 14:23

侯爵府

加油

男爵府

ellawyc 發表於 14-3-18 10:07
好多留言充滿歧視
佢地也許生活上自理唔到
也許老婆會走佬
好有可能遺傳
仲生?

不負責任

公爵府

好媽媽勳章

其實我並不是因為自己家有弱能小朋友而感懷身世, 只係好感歎原post有啲留言的語氣同咀臉。

家家都有困難時, 有人係天生就有困難, 如體障; 亦有啲係後期變動, 如遇到意外, 或者家庭經濟陷入困境。唔期望有人幫, 因為好難期望有人體諒你的困難。 只係希望見到多啲善意, 見到唔順超者, 大可包容一下。

另講到道德層面, 不幸地有些國家因為經濟唔好, 女仔要靠婚姻或勞力出口去改善家人生活, 雖不是佢地理想出路, 但講到好似迫婚咁似乎嚴重咗。

有人講到只要事前計劃好衡量晒, 就可以做乜或唔應該做乜。有計劃係好, 無奈世事不是事事可掌控.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至