跳至
[2005年] 戒片話題

首頁

尾頁

大宅

我想問戒片成功的媽媽,出街時覺唔覺都幾神經質?亞仔都戒左啦,我會多拎一條褲,同埋2個膠袋 因為有時等梗車,無洗手間比巨去架嗎?
依家一去到商場,要知定洗手間係邊,有少少神經質,不過,巨又真係舒服好多,不過夜片仲未
女仔咪難好多?

男爵府

好媽媽勳章

gu,
是的,女仔會仲麻煩,帶膠袋都冇用,所以就算阿囡初初戒到我都唔會咁快唔著片出街,況且阿囡而家都未戒到∼
仔呢,我唸帶個水樽仔�密實袋會好d,因為我見過一對父母於地鐡內用個膠袋幫個囝囝「方便」,點之之後個袋穿左,隨住列車嘅移動,地上就多左條小河,坐�企喺度d人對腳就左閃右避...可以想像當時對父母有幾尷尬∼∼∼

大宅

都係有少少神經質架~不過我上個月同bb去旅行~佢都ok~日間不用片片~不過我同佢出街就會帶一個樽~因為男仔用樽放便好多~褲仔都會帶多條架~以防萬一丫麻~

報告完畢

大宅

原文章由 meimeicat 於 07-8-14 06:43 PM 發表
gu媽,
是的,女仔會仲麻煩,帶膠袋都冇用,所以就算阿囡初初戒到我都唔會咁快唔著片出街,況且阿囡而家都未戒到∼
仔呢,我唸帶個水樽仔�密實袋會好d,因為我見過一對父母於地鐡內用個膠袋幫個囝囝「 ...

收到,我要小心些呀,我真係無稔過呀。

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

男仔真係方便好多。囡囡e+日頭喺屋企都無著片, 佢會叫"尿", 但唔識自己行去。出街就梗係要著片啦, 手腳慢d (好似我咁), 又抱唔到佢去方便, 咪得個搞字。

複式洋房

可唔可以分享吓你地點樣教小朋友戒片呢? 亞女總係濕咗先叫我地, 叫佢坐potty佢就閃.

男爵府

嘩!你地咁成功,我就諗住兩歲之後先戒片,男仔帶密實袋就最方便!

複式洋房

日片介左, 不過都間唔中失手 :tongue:
夜片點介好呢? 不知從何入手? 有冇媽媽可以教下我呀?

大宅

我同阿大佬出街如果有長途車都會同佢包片, 不過佢都好少再係片到瀨, 一落車就即刻去厠所幫佢搞掂左先.

夜片都仲未介, 專家同姑娘話可以遲少少先. 所以我都冇特別同佢去介. 唔想俾佢太大壓力. 如果一早身, 條片冇尿就讚下佢囉. 有尿都係正常既.

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我都覺得夜片可以遲d先戒, 唔想佢半夜起身, 咁會影響睡眠質素。當佢吔生理慢慢成熟, 忍耐能力就會自然提高, 半夜就應該唔使尿尿。

大宅

戒片話題

日片..囡囡都介左,當然間唔中會失手啦! 但係大就一定唔會"賴"係片到都唔會! 因為我係出街嘅時候都會同佢著片, (始終女仔冇男仔噤方便) 所以有時佢未能識應 ,一"尿尿"就"賴", 反而大就會忍得到一陣喎, 真奇怪!

夜片..我冇諗住噤快同佢介呀! 因為我個女, 好鬼like林訓前飲好多水.仲有枝milk, 嘩!如果一"賴"我諗成晚都唔洗訓呀! 最重要係囡囡"賴"左唔出聲, 一覺訓到大天光,激死!

男爵府

你地就好啦, 介晒日片, 我囝囝都未介呀, 佢唔肯去疴, 仲係肯係片片疴 :(

"豆"佢唔肯, 比鴨仔potty佢拖住個扶手抦行來行去, 比椅子型potty佢一坐落去就走, 比大人廁所加小童廁板比埋"登"仔佢"long"住腳仔, 一上去就叫"落黎呀落黎呀" 問佢點解落黎, 佢答我"唔疴呀", 但係好多次一著番片就即刻疴

大家教下路, 我應該點幫佢介片呀

大宅

我仔初時不喜歡坐廁,我用cream用完既細樽仔,巨不抗拒,就可以了,你睇下巨對邊個用具不抗拒就用啦,個用具常伴左右 方便易拎為主。之後,巨得得地,我就放個用具係廁所,巨又不抗拒,我就比坐廁巨試,巨係男仔所以企係上面,之後比巨沖下廁,又唱下:今天起我要學做大個仔,大個仔係我 巨個多星期左右得左啦。

當然,巨出聲仲好啦。不過,有時巨玩得太開心,我都會問下巨,巨都會去左先。

不過,我仔便便會講,但不肯坐廁所,要坐 ”談權”,由巨先,慢慢來:mrgreen:

夜片我都覺得唔好迫,由巨啦,有時有意外驚喜。

呢2日,巨會起左身,話要柯尿,甘我就同巨去,巨無起身,就由巨。當然,片照用啦,我會顛架

大宅

我諗我個仔叫做介到~因為佢而家一想尿尿就會取個兜比我地~我地就知佢想VV~即係而家1日用兩隻片~

男爵府

gu,

唔該你既意見, 我會試下你個方法先, 我想問下你幫囝囝介片嗰陣係咪唔比片佢著住, 淨係著底褲仔, 定係照比學習褲佢著 (我囝囝依家早晚都係著學習褲), 定時定候帶佢去wewe呢

如果囝囝介到日片我都好開心架啦, 至少舒服好多, 唔洗成日紅咗個pat pat, 至於夜片我囡囡下個月都3yrs都未介到, 其實佢都過咗2yrs半先介到日片, 當時佢又係唔肯坐廁所, 叫親佢wewe就同我講我有片片架, 一係喊一係走, 所以覺得你地好叻, 過咗1yrs半就介到日片

原文章由 gu 於 07-8-25 13:16 發表
我仔初時不喜歡坐廁,我用cream用完既細樽仔,巨不抗拒,就可以了,你睇下巨對邊個用具不抗拒就用啦,個用具常伴左右 方便易拎為主。之後,巨得得地,我就放個用具係廁所,巨又不抗拒,我就比坐廁巨試,巨係男仔所以企係上面,之後 ...

大宅

pandacat_bb

個個小朋友不同,唔要緊的,總有一日唔用片的,不過,你參考下。
我同亞仔戒時,用左個零星期,我睇書話,不用急,個個不同,不過有些特徵出左黎,會戒得快少少,所以亞仔歲半之前,我完全唔同巨戒,因為未得,急又無用,大家辛苦。
你留意下:1.小朋友識表達(用動作表示去尿尿) 2.小朋友識講仲好(易好多) 3.小朋友可以安靜5-10分鐘看書。(大約甘啦)
甘我隻仔好明確識講啦,甘就開始。
1.
不要用學習褲,我個人覺得唔好,因為小朋友根本經歷唔倒尿濕既感覺,尿濕有少少辛苦的,好唔自在,學習褲吸得太好啦,比你都唔去廁所柯啦,甘方便。我比亞仔只穿底褲,因為在家無所謂,又易乾。
2.
巨尿濕左之後,不要太緊張,好急甘同巨換,我會等下先,巨會叫,唔舒服,甘就正啦,跟手講句:係呀,尿濕左會唔舒服,不如下次你想尿尿同媽媽講,柯左巨會好舒服。試多幾次,巨會明架啦。
3.
初時可以比少少獎勵,我初時比小餅餅,比左2,之後,巨唔提,你又扮下野,改為讚下巨,大個仔之類,甘好少少,你睇你個仔受邊套。

大宅

pandacat_bb
4.
巨肯柯在小樽上之後,我就引巨去廁所柯,多數好快得。
5.
得左之後,教巨忍一陣,即是忍的時間耐少少,方便在街時處理。
6.
如都得,唔好怕自己顛,由巨著底褲仔同褲去街,我仔依家去食野同去公園玩都係甘,不過多拎一條褲,加幾個膠袋。而且,我依家穩陣起見,一去到目的地先柯一次,走之前又柯一次,尿濕的機會少好多。
7.
不過,巨上堂之時,我仍穿學習褲,費是人地室內地方,唔係幾好意思,不過,亞仔都會講:柯尿,甘呢下最關鍵,你唔好同巨講柯去片片度,叫巨忍一忍,都同巨去廁所,學習褲的作用才用對呢。

好長氣,參考下啦。

男爵府

gu,

一啲都唔長氣, 多謝你教咗我咁多
今日同囝囝講"去wewe好唔好", 佢答我"有片片呀" 比佢激死我啦

大宅

你o地就好喇,我個b到今時今日都係未戒到。我o地特登唔同佢著片,買o左mi'des學習褲(類似底褲加中間防水),你問佢去唔去廁所,佢又話去,去到坐一坐就要走。又買個鴨仔痰罐喇,佢一坐上去就當係車咁,坐住周圍走.... 到佢買係瀨o左,佢就話「急呀急呀」或者「屎呀屎呀」(其實只係尿)

佢係可以一個鐘瀨三四次o個隻(有時十分鐘就去),攪到我o地都冇心機同佢換褲....真係激死,都唔知點戒....

大宅

我個女戒片情況都幾滿意,係屋企無用片,而佢自己都識得叫去poo poo or vv,不過出街就要用返片,因為驚搵吾切洗手間同等吾切呀! 當然瞓覺都仲要用片啦!

原文章由 winga_li 於 07-9-2 10:02 發表
你o地就好喇,我個b到今時今日都係未戒到。我o地特登唔同佢著片,買o左mi'des學習褲(類似底褲加中間防水),你問佢去唔去廁所,佢又話去,去到坐一坐就要走。又買個鴨仔痰罐喇,佢一坐上去就當係車咁,坐住周圍走.... 到佢買係瀨o左 ...

首頁

尾頁

跳至