論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想睇吓大家意見.

缺點 :
冇記性, 冇心做嘢 : 成日做錯嘢/買錯嘢就話唔記得, 教完轉頭又做錯.
懶, 清潔求期 : 有人係屋企就扮抺嘢, 但好多地方比我發清潔得唔乾靜, 冇人係屋就成日係廁所, 廚房, 唔知做乜 (不用煮飯).
小朋友半夜放惡夢, 唔舒服, 行雷閃電醒咗唔會主動起身. (佢瞓上格, 小朋友瞓下格)
唔識烹飪.
個人成日有陣粟味 (懷疑因為佢冇扭乾自己D衫).

優點 :
手腳應該乾淨, 暫時冇發現有咩唔見.
放假準時返.

想請個有心做嘢的工人係咪好難?

公爵府

回覆:bbkingdom 的帖子

你呢個真係50/50,唔係衰又唔算好。好難諗,幫推。

bbkingdom  係囉, 所以都十五十六中~  發表於 14-3-18 14:44

男爵府

回覆 bbkingdom 的帖子

做左幾耐 教下佢煮飯 如三个月都學吾到兩三个小菜(最低限度) 或跟本好逃避學煮飯 才考慮要吾要 有心做 有心學 我会比機會 冇心学 曰曰坐起度等開飯 我吾會比機會佢留下來!

bbkingdom  做咗年幾, 比本書佢照煮都OK, 但佢最衰係做嘢冇heart. 求求期期.  發表於 14-3-18 14:45

男爵府

我唔留!

bbkingdom  我地都有呢個打算.  發表於 14-3-18 14:46
bbkingdom  我地都有呢個打算.  發表於 14-3-18 14:46

男爵府

引用:想睇吓大家意見.缺點+:+冇記性,+冇心做嘢+:

原帖由 bbkingdom 於 14-03-18 發表
想睇吓大家意見.

缺點 :
對小朋友好唔好?

bbkingdom  一般, 唔會主動. 而小朋友已七歲, 亦唔太多需要佢照顧了.  發表於 14-3-18 14:47

大宅

我新工人剛5/3到我家,表現合作,雖然一早知道佢唔識煑飯,完全無sense果隻,但有心學,跟住我舊工人學到12/3,14/3舊工人飛走,之後一路新工人自己來煮,雖然出錯過,但自佢無心,現在湊BB都上曬手,我回家都有飯食,簡單6款我們曰常食的都學會,晤駛我叫,自己都用筆記簿記下煮餸方法,真係睇個人有無heart做野,佢主動誘我BB玩,令我可安心交比佢。前幾天星期日BB開始發燒,佢主動不放假留下幫忙照顧BB,當然心中有數,這個工人可以用上數年,所以不好的,不要留下了。

男爵府

回覆 Iceman00852 的帖子

恭喜你搵到個好工人. 我嗰個完全唔會令我放心. 阿仔冷熱都唔會幫佢加減衫.

大宅

回覆:Iceman00852 的帖子

請問新姐姐是菲or 印?

bbkingdom  印  發表於 14-3-18 16:01

首頁

尾頁

跳至