論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個bun bun黎左9個月, 之前佢放親假都會買d野食比我仔仔, 放假又會6pm前返, 返到黎又會做返野, 到而家都係, 但我又成日諗, 當佢還晒d agent fee, 都應該唔會咁好卦, 點知我真係小人之心la 因為佢見我攰會幫我massage la, 就算連腳都massage埋 , 不讑我生日, 母親節, 我個仔生日, 都會比禮物我地; 就算半夜佢瞓梗, 我隻狗想肚苛, 佢都會帶佢落街; 仲有就係佢都會識得保護我bb, 話說我地出街食飯, 我bun bun佢揍住我bb, 咁有個lady見到我bb話可愛, 想捉住bb2隻手, 我bun bun佢就用手擋住, say no, 咁位lady就眼超超對我bun bun, 咁我就同我bun bun細細聲講thank you, 因為bb仲細, 抵抗力又唔好, 何況我bb又好鍾意食自己隻手, 所以除左好friend之外, 暫時都唔係咁想有人掂佢隻手, 但我又未做到唔比唔識既人掂我bb, 坐底我就唔會好似我bun bun咁既反應, 所以我都好欣賞我工人做醜人呢個角色
我聽我bun bun講, 話我鄰居成日同佢講, 話叫佢finish我張contract, 去佢到做, 佢又show個鄰居比佢d野(比如衫, 中藥for佢d暗瘡...), 有時又o係lobby等我bun bun放狗時(係突登等), 同佢傾計, 好似收買人心咁, 但我bun bun佢同我講話, 佢已經同個鄰居講左話完左contract, 如果我唔再同佢簽, 佢會返返菲律賓, 唔會再o係hk搵野做
所以我都相信我中左6 mark ga la
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

伯爵府

原文章由 mako 於 07-8-15 02:16 發表
我個bun bun黎左9個月, 之前佢放親假都會買d野食比我仔仔, 放假又會6pm前返, 返到黎又會做返野, 到而家都係, 但我又成日諗, 當佢還晒d agent fee, 都應該唔會咁好卦, 點知我真係小人之心la 因為佢見我&# ...

恭喜妳搵到個好BUN BUN,不過妳D鄰居都好無品。

別墅

Congratulation!
好工人難求!
bowie_p ;-)

珍珠宮

你工人真的太完美, 我諗你平時都對她唔差, 恭喜恭喜.

大宅

多謝~
其實我工人都唔係完美ga, 佢有時都大頭蝦, 煮野食麻麻, 但因為見佢幾為我地一家人諗, 所以o個d都唔係咩問題
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

真係好彩

大宅

真係好

大宅

你就好la!!

男爵府

好媽媽勳章

Congratulation!

男爵府

大廚勳章

我覺得都要睇雙方面. 有D人會覺得個工人好, 但係一換左僱主, 個工人可以係唔好. 你覺得佢好時唔一定另一個僱主都覺得佢好. 所以係人夾人.

我相信係你既priority 放係邊度, 而你個工人又做到果樣, 你就會覺得佢適合你.

比如, 我個工人對小朋友好好, 非常有耐性, 我自問不及她, 如果我係要返工, 我一定好放心俾佢睇住我既小朋友. 而我interview佢時, 特別睇到佢會將小朋友放係第一位.

我自己對食都幾有要求, 所以係呢方面, 我個工人就唔係合心意, 同埋我覺得個工人唔係一個好detail既人, 做野唔係太細心. 有手尾要我跟.

所以我唔會覺得我工人好好, 但佢唔係差.

我地睇CV時特別揀一D重點黎睇, 例如佢認為自己強項係乜, 如果佢話係煮飯, 但你想佢湊小朋友, 咁你就認真考慮呢個係咪啱你. 所以唔一定係彩數.

水晶宮

咁你就要對佢好d啦.
唔係話下下買野比佢個隻,而係多d係言語上讚賞佢多d囉.佢地好受落架.

別墅

恭喜你呀!我都希望我個工人會係好工人,,,已到港個半月,仍在觀察中

大宅

多謝教路

原文章由 方方媽媽 於 07-8-16 14:40 發表
咁你就要對佢好d啦.
唔係話下下買野比佢個隻,而係多d係言語上讚賞佢多d囉.佢地好受落架.

大宅

我都希望你同你工人都夾la

原文章由 yannoaron 於 07-8-16 14:53 發表
恭喜你呀!我都希望我個工人會係好工人,,,已到港個半月,仍在觀察中

大宅

係呀, 我都覺得能夠大家夾得黎係好重要, 同埋佢又有愛我地既心都已經cover晒d雞毛蒜皮既缺點

原文章由 SEricsson 於 07-8-16 14:37 發表
我覺得都要睇雙方面. 有D人會覺得個工人好, 但係一換左僱主, 個工人可以係唔好. 你覺得佢好時唔一定另一個僱主都覺得佢好. 所以係人夾人.

我相信係你既priority 放係邊度, 而你個工人又做到果樣, 你就會 ...

大宅

你就好啦.請到個咁好的工人........ 不過睇相對論都真係要講對手o架. 我個工人係同我講智力,來加強我的EQ .我又何況唔係對工人好吖

原文章由 SEricsson 於 07-8-16 14:37 發表

我相信係你既priority 放係邊度, 而你個工人又做到果樣, 你就會 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

首頁

尾頁

跳至