在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,
我是一個在職媽媽.. B女現在有七個月啦..但是. 吾知係吾係日間只有工人一個同BB, 我個B女好似好怕陌生, 而且好似好 "out" 豆

有咩方法呀?

平時已好多時候致電回家, 叫工人多d 陪個女玩, 不要時常放她在床上.....
點算.. 可以點做???

大宅

georgecoco hi,

我覺得你工人唔想抱BB, 唔想同氹BB玩, 係懶 ...
你屋企附近有無商場呀 如果有既, 叫佢平時推BB落街行吓... 等BB睇吓野... 八卦吓... 工人又唔使成日呆係屋企... 不過你梗係要考慮吓BB既安全性夠唔夠啦

原文章由 georgecoco 於 07-8-16 13:08 發表
各位,
我是一個在職媽媽.. B女現在有七個月啦..但是. 吾知係吾係日間只有工人一個同BB, 我個B女好似好怕陌生, 而且好似好 "out" 豆

有咩方法呀?

平時已好多時候致電回家, 叫工人多d 陪個女玩, 不要時常 ...

複式洋房

Kary,
謝謝您. 咁有咩方法呢?? 如果 set 個時間表比工人好吾好呢? 但實際真的吾知佢有無跟住做..

原文章由 KaryLau 於 07-8-16 13:38 發表
georgecoco hi,

我覺得你工人唔想抱BB, 唔想同氹BB玩, 係懶 ...
你屋企附近有無商場呀 如果有既, 叫佢平時推BB落街行吓... 等BB睇吓野... 八卦吓... 工人又唔使成日呆係屋企 ...

複式洋房

我覺得最好轉工人,工人唔喜歡小朋友係最大問題,因為成長過程bb同大人溝通係學緊人際關係,就算工人帶佢落街,佢只係同其他人傾,對您bb無咩好處,我怕仲容易攪到bb有病..您好好考慮下啦!!您咁辛苦都係想bb好者,係咪!?

大宅

georgecoco,

set 個時間都好架, 慢慢BB都會有個生理鬧鐘既時候, 工人唔去都唔得... 不過咁樣做對工人黎講, 可能係壓力, 有時可以分附佢去超市買吓野(細件既), 只在比個目標工人啫... 最終目的係同BB街吓咁... 佢幫你買咗野返黎咪知道佢去咗囉... 但係工人始終係工人, 可能佢遲D會成日話要同BB行街, 未做掂屋企野架喎... 真係要諗清楚呀

原文章由 georgecoco 於 07-8-16 13:41 發表
Kary,
謝謝您. 咁有咩方法呢?? 如果 set 個時間表比工人好吾好呢? 但實際真的吾知佢有無跟住做..

大宅

georgecoco,

我都同意mandyscleng咁講

原文章由 mandyscleung 於 07-8-16 13:57 發表
我覺得最好轉工人,工人唔喜歡小朋友係最大問題,因為成長過程bb同大人溝通係學緊人際關係,就算工人帶佢落街,佢只係同其他人傾,對您bb無咩好處,我怕仲容易攪到bb有病..您好好考慮下啦!!您咁辛苦都係想bb好者,係咪!?

大宅

原文章由 KaryLau 於 07-8-16 13:58 發表
georgecoco,

set 個時間都好架, 慢慢BB都會有個生理鬧鐘既時候, 工人唔去都唔得... 不過咁樣做對工人黎講, 可能係壓力, 有時可以分附佢去超市買吓野(細件既), 只在比個目標工人啫... 最終目的係 ...

我都唔贊成要工人同BB出街,共實你可以買啲啓發性玩具,加上BB圖書,flash card,等BB自己玩.仲有可以買baby Mozart 等系列
VCD/CD,毎日定時分配毎項,BB應該唔會"吽"喎!

別墅

我都贊成cantaloup8所講架, 自己都要出一分力, 我都係在職媽媽, 我囡囡細個時比99湊, 老人家一樣唔會同bb玩, 情況同你的差不多, 我每晚放工後, 放假呀, 就同bb玩, 同佢去街見多啲人, 買啲益智的玩具, 圖書呀比佢, 她一樣可以活潑地成長:lol:
工人衹係助手, 不能全依賴她.

原文章由 cantaloup8 於 07-8-16 15:12 發表

我都唔贊成要工人同BB出街,共實你可以買啲啓發性玩具,加上BB圖書,flash card,等BB自己玩.仲有可以買baby Mozart 等系列
VCD/CD,毎日定時分配毎項,BB應該唔會"吽"喎!

大宅

cantaloup8 & smaller講得好

原文章由 smaller 於 07-8-16 16:38 發表
我都贊成cantaloup8所講架, 自己都要出一分力, 我都係在職媽媽, 我囡囡細個時比99湊, 老人家一樣唔會同bb玩, 情況同你的差不多, 我每晚放工後, 放假呀, 就同bb玩, 同佢去街見多啲人, 買啲益智的玩具 ...

大宅

我就相反啦....我個工人成日都淨係同bb玩, 攪到勁爛玩成日要人陪唔陪佢就:-(:-(, 我覺得一定要set時間表比工人做野, 然後返到屋企逐樣check下做左未.....如果唔係好似我個隻工人淨係掛住玩乜都唔記得do啦...........

大宅

我都覺得要比多d 時間個小朋友....講真...工人湊佢出街...嘩..真係嚇死人架....係home 安全d.....

原文章由 KaryLau 於 07-8-17 01:27 發表
cantaloup8 & smaller講得好

別墅

如果你個工人鐘意小朋友, 屋企都可以玩, 如果唔係, 落街只會讓工人更易壞, 我就是一個例子, 唔好試!!

別墅

妳囡囡仲咁細, 唔好比佢同工人落街呀! 妳可以買d 書仔, cd 音樂 日間播比bb 聽. 工人指住d 圖案讀比佢聽. 唱歌比佢聽.
佢會不停咁另吸收. 我囡囡而家22個月, 巳識講1-10, 唱abc 歌, 仲有好多首.....
啱啱仲識講自己個名添, 我都不知幾咁開心:lol:
我都係請咗工人兩個幾月咋,一定要同工人講一定要同bb 溝通.

男爵府

如果比工人帶bb落街, 你怕唔怕工人只顧與鄉里打牙骹唔理bb呀, 一陣唔覺意唔見左點算, 我係街同商場真係見過有d工人將bb車放埋一二便唔理架, bb咁細唔識“報寸”, 工人點對佢你唔知架, 小心點好.

首頁

尾頁

跳至