懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已有20週,已2星期持續痕癢,現在手,腳,胸都痕,看了普通科和婦科了.成日'找',訓唔倒,想死.......:cry:

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 NKW 於 07-8-16 14:10 發表
我已有20週,已2星期持續痕癢,現在手,腳,胸都痕,看了普通科和婦科了.成日'找',訓唔倒,想死.......:cry:

千祈唔好"r" 得咁利害, 會有"紋"ga!! 我only 個肚痕, 用肚紋膏後感覺好d, 但如果痕得利害, 要問醫生攞d啱大肚婆用嘅藥膏用下.

大宅

唔睇皮膚科?
如果只係肚痕就查肚紋膏會好d架
手腳個d, 我基本上全身都body lotion, 後期唔得, 就去睇皮膚專科, 咁就好返lu

別墅

我當時大肚都係咁,睇極醫生都唔好,醫生話有可能係荷爾蒙影響,最壞o既case係痕到生,我個家庭醫生開o左藥膏畀我,等我消炎,無咁慘,後來我用埋和光堂沐浴露,有蜜糖滋潤d,過左一排就好番,唔使等到生!

別墅

我個肚皮又係好痕.隻手依排仲成日生d細細粒既水泡添!都唔知點解?

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 NKW 於 07-8-16 14:10 發表

e院姑娘話用凡士林就得..

唔好亂搽野..有d會影響到阿b..

大宅

我肚同埋個胸有時都會痕架,之後我會搽橄欖油咁就會好d。

大宅

:-(
原文章由 littlefafa 於 07-8-16 14:25 發表
唔睇皮膚科?不過
如果只係肚痕就查肚紋膏會好d架
手腳個d, 我基本上全身都body lotion, 後期唔得, 就去睇皮膚專科, 咁就好返lu

很多謝大家意見.
今日book了皮膚科到下星期六,d朋友話皮膚專科一定會比'類固脝'嘅藥, 我個婦產科醫生話我睇普通科d藥膏有'類固脝'都話唔好搽.不過都要試試.原本都有媽媽睇皮膚專科.
希望唔使痕到生啦.多謝大家

大宅

肚皮痕癢持續,請問點算?

我都同大家一樣周身痕,瞓咗都"R"醒.後來有人教我用新鮮蘆薈去皮,然後搽係起粒粒的位置,我搽咗3日就開始見效.不過就提一提大家,我上網check過,孕婦係唔適合食蘆薈的.所以我只係搽身咋!

大宅

我都有咁嘅情況, 重係超級嚴重. (全個肚及個胸,好似出疹) 連c+都寫紙比我出去藥房買藥. (因診所嗰d藥力都控制唔到, 莫講話醫得好喇) 醫生話係"荷爾蒙"分泌影響. 要生完先會好返.

但之後, 有人教我沖完涼用"土銀花"抺個肚及胸 (千萬不要飲用). 用咗2次之後, 真係有好大改善及止痕. 我抺完肚之後用橄欖油再搽肚. 而家連醫生開d止痕藥及藥膏都唔駛搽.

沒用之前, 剩係搽藥膏都冇用. 而且d類似出疹的紅色粒粒出得好快. 而家我都有繼續用"土銀花"抺個肚及胸 . 起碼可以控制到唔再繼續惡化.

複式洋房

肚子出疹...

原文章由 evawa 於 07-8-17 14:04 發表
我都有咁嘅情況, 重係超級嚴重. (全個肚及個胸,好似出疹) 連c+都寫紙比我出去藥房買藥. (因診所嗰d藥力都控制唔到, 莫講話醫得好喇) 醫生話係"荷爾蒙"分泌影響. 要生完先會好返.

但之後, ...

你好evawa:

我都有用過土銀花..但好似唔係好得..因我全身疹痕同半个肚皮都係疹...好可憐...唔知仲有冇其他方法...像

wing

大宅

原文章由 WINGYIN2468 於 07-8-18 11:46 發表

你好evawa:

我都有用過土銀花..但好似唔係好得..因我全身疹痕同半个肚皮都係疹...好可憐...唔知仲有冇其他方法...像

wing

WINGYIN2468,

你用咗幾多次呀 ? 我用土銀花抺肚1個星期 (開頭2~3日唔係好覺有效), 而家已經好得7788. 雖然未宜於好"番". 但起碼夜晚都訓到覺. 我當時用土銀花抺完肚, 再搽橄欖油. 而且24小時開住冷氣 (因唔可以再出汗, 同吹風扇會好痕).

我剩係知道這些, 希望真係可以幚倒你喇. 我都知好可憐. 因為我之前都辛苦到cry好多次. 連醫生都開咗1個星期病假比我休息

洋房

我都有你地咁0既情況, 個肚同個胸勁痕, 晩晩"r"唔停, 之後睇左西醫, 佢比d藥膏我塗, 但都唔係太止倒痕, 最後我去左睇中醫,佢都係開左d金銀花, 同蟬退等等中藥比我煲水抺身, 而家抺了第四天, 己好左好多, 之前個身係勁紅同"r"到勁多粒粒, 而家就只係得返淡紅色, 你地不防試試丫~

大宅

各位準媽咪,我之前有了bb我的皮膚都是這樣 ,用盡所有方法都不能好,結果耍看醫生才好。當時我看了兒科醫生,因為我的朋友說兒科用的藥可知道對bb有沒有影響。

結果我食了一星期藥好番了,不過要找個好的醫生呀

複式洋房

我宜家個肚都超痕仲有紅色一撻撻......我22號返威爾斯做產檢, 到時俾個肚佢地睇下, 希望佢可以俾d藥膏黎搽下啦!!

首頁

尾頁

跳至