自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

昨日我與我女同學的家長聚會, 大家討論到學校一些不合理的安排:
1. 操行分涉及上課時會否主動舉手 - 換言之, 不主動的舉手答問題的同學, 操行分就會差

2. 我女坐在課室最後一行, 我女已驗出有50度近視, 我見尚淺, 所以未為她安排配眼鏡 (今日已配了眼鏡), 但我女經常說她不能看到白板上的字, 因老師的字有時會寫得很細, 或者用其他顏色筆寫的字會比較難看到。我女向老師反映要求調位, 但老師說視力不是調位的藉口, 還說班內每一個同學都有視力的問題, 所以堅持不肯安排我女調位。我女迫不得已, 有時當真的看不到時, 要問旁邊的同學, 結果又被老師指控她在課上與同學談天

jm們, 你們覺得以上合理嗎?

天瑜  第一項,只要家長用合適方法多鼓勵,孩子上堂表現積極,学習動力强,成绩也会好。  發表於 14-3-22 09:19
janetlam74  第二點好難只理一個,因香港小朋友好多都近視,配鏡吧! 第一點順其自然好了  發表於 14-3-22 08:55

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:我覺得學校這樣有點不合理, 你們認為呢?

不合理。家長應幫小朋友配眼鏡。

jolo  Agree 。  發表於 14-3-22 12:59
Kmee@@  Yes  發表於 14-3-22 09:22
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

男爵府

回覆 小蘅媽媽 的帖子

我會今日帶她配, 謝謝

公爵府

回覆:我覺得學校這樣有點不合理, 你們認為呢

1 不合理,主動性同操口無關

2 合理,個個同學都有機會坐後排,唔應該因為你女有少少近視你又唔想佢配眼鏡,而安排佢坐前

其實只要你幫佢配眼鏡就可解決件事

公爵府

回覆:nightingale 的帖子

採行not 操口

ToopyBinoo    發表於 14-3-22 13:07
ian723  操行啊    發表於 14-3-22 11:22

珍珠宮

1. 不合理
2. 老師合理

babyco    發表於 14-3-22 12:51
爸爸豬  對  發表於 14-3-22 09:17
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

操行吾行採口

老師都係希望同学上堂積極D,多舉手發问,但吾做,吾会吾合格就ok, 多參與,高分亦應該。

我地中学即情計入個科成绩,分数影響名次。

我會叫小朋友多舉手咪得咯!

大宅

引用:操行吾行採口老師都係希望同学上堂積極D,

原帖由 鳳梨 於 14-03-22 發表
操行吾行採口

老師都係希望同学上堂積極D,多舉手發问,但吾做,吾会吾合格就ok, 多參與,高分亦 ...
操行not採行

大宅

luiluimama 發表於 14-3-22 08:32
昨日我與我女同學的家長聚會, 大家討論到學校一些不合理的安排:
1. 操行分涉及上課時會否主動舉手 - 換言之 ...
少少規矩就太監緊張阻撓?
睇野唔清,就要小朋友解決自己困難,去配。
你返工公司要著得莊重啲?係咪又要去諗老闆係合理先...

操行分呢個目的正正係要提醒小朋友要上堂主動..
睇唔到個需要反而睇公唔公平

大宅

其實操行就係個人行為:積極主动,待人接物,遵守校规。咁老師又冇錯,合理喎!

紅豆B  agree  發表於 14-3-22 11:58

禁止訪問

回覆:我覺得學校這樣有點不合理, 你們認為呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

能令到小朋友學習主動,都未嘗一件好事.

公爵府

一咪要睇學校合唔合理,
咁做學生守返學校定出既校規,
又合唔合理,

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

第一點,我地學校都係咁,所以阿仔操行成日都只係A-

我唯有鼓勵佢上堂多D舉手答問題

~~~~ 花生組組員 ~~~~

大宅

上課主動專心是学生應有的表現,計在操行分很正常,現今社會不再只要求学生乖乖不動不出聲。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學校合理

子爵府

其實我覺得兩點都合理
1) 如果有兩個學生,
學生A主動發問, 求知, 佢操行攞A+,
而學生B無主動發問, 佢操行攞A,
你就知分別在那. 但其實攞A已經好好.

咁你小朋友操行攞咩先, 不會是B-或以下嗎!?

2) 有近視就要配眼鏡, 明明可以睇到, 好難就到全部同學的要求.

大宅

回覆:charlotteip 的帖子

第一點,我想問下小朋友舉手係咩原因,我假設係因為佢識答又想答,咁如果唔識答呢,係咪都要舉手?

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

第1點我估學校都係想學生投入上課專心學習既下下策,出發點其實係為學生好,呢個我會接受,同時會鼓勵自己小朋友,學校就係社會既宿影,努力克服吧

第2點豪無疑問,眼有事就配眼鏡啦,個世界圍住你轉,要全世界就你

如果樓主唔肯正面d去看學校既政策,只會令小朋友更加唔接受,你有兩個選擇,一接受,二搵一間有校規而唔需要遵守既私校轉校,否則呢幾年點過呀!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:第一點,我想問下小朋友舉手係咩原因,我假

首頁

尾頁

跳至