爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

民房

:tongue: 唔該咁多位復下我~
因為我11月要考啦~好怕唔得

超級版主

超級版主

考試唔係考你技術有幾叻

係考你有無出錯,特別係嚴重果d

切忌認叻,驚死人唔知你操控好

過線回頭望,要打燈,成日望後鏡都係指定動作

水晶宮

考車唔係好難架咋..只係當考牌官上你架車果陣..你會好緊張..因而令你出錯機會大增..所以..你要用平常心去考呀..唔好咁緊張..祝您成功 !
原文章由 阿康 於 07-8-18 02:55 發表
今夕吾軀歸故土  他朝君體也相同

禁止訪問

洋房

考車其實不難﹐個考官都知你是新仔﹐有小錯誤是可接受的。可以的話﹐臨考之前﹐找個friend載你去試場行幾轉﹐熟習路面情況﹐就好容易pass。

民房

泊位&三手車太掉頭熟哂就ok大半架啦,
因為個心會定好多 , 路試呢d野真係睇命水同個官
因為有好多突發事出現 , 總之好似樓上話齋
動作大d , 定d黎 , 望遠d了解情況就ok^^

大宅

原文章由 erictamkw 於 07-8-20 04:24 發表

考車其實不難﹐個考官都知你是新仔﹐有小錯誤是可接受的。可以的話﹐臨考之前﹐找個friend載你去試場行幾轉﹐熟習路面情況﹐就好容易pass。

我學左十幾個鐘, 都未懂羅太同將架車保持直線, 我好down, 好想放棄呀 !:-(

超級版主

超級版主

原文章由 Daisy媽咪 於 07-8-22 13:16 發表

我學左十幾個鐘, 都未懂羅太同將架車保持直線, 我好down, 好想放棄呀 !:-(

視線唔好放係車頭前面,應該遠望,轉彎時會容易d攞位

基本上,你唔掂條太盤,架車都會直行

複式洋房

考車唔難, 我一次 pass 晒。 但考到牌唔同識揸車, 學o個二、三十個鐘基本上唔夠應附香港的路面情況。 帥父亦唔會教太多真係揸時要留心的東西, 主要係教你考牌。 所以 fail o左再學多些鐘唔係壞事, 起碼自己揸時會好些。
[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

洋房

原文章由 himarj 於 07-8-24 22:15 發表
考車唔難, 我一次 pass 晒。 但考到牌唔同識揸車, 學o個二、三十個鐘基本上唔夠應附香港的路面情況。 帥父亦唔會教太多真係揸時要留心的東西, 主要係教你考牌。 所以 fail o左再學多些鐘唔係壞事, 起碼自己揸時會好些。 ...

非常同意﹐我honey都係一次pass﹐但坐過兩次她手車﹐兩次從小路出大路都險些兒撞車。

大宅

我都係6月考到車牌, 考忠義街一take pass 自動波
我學左25堂, 考車最緊要抱住平常心, 再發揮你應有
既水準, 咁就成功左一大半
唔知點解當時考官嚟到都唔緊張, 唔知係唔係年紀大既
關係呢

別墅

考車唔難最緊要是對自己要有信心.

洋房

唔難!!!一d都唔難

大宅

你就好啦, 我學左廿幾個鐘, 依家至叫做好少少, 有感覺架車行得唔直同埋識識地搵太同回太咋 !:-(

侯爵府

唔難!!! 平常心, 熟習路面情況﹐就好容易pass。

別墅

考牌 同一般揸車 , 真係好唔同.
我自大自認好叻揸車, 第一次考牌時,因為時間夾唔到, 只係學左16個鐘, 結果係7個剔, 衰左1個s. 衰乜呢:
一條雙線的行車路(即係來回4線), 路肩行人路上泊左一架車, 只係淨番兩個轆o係馬路, 前后幾十米都冇車, 會唔會打右燈 ? 就係咁...衰左啦~~~
好多突發事出現, 真係估唔到

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔難, 只要唔認叻, 動作要夠誇已經成功左一半。

大宅

原文章由 Daisy媽咪 於 07-8-28 12:59 發表
你就好啦, 我學左廿幾個鐘, 依家至叫做好少少, 有感覺架車行得唔直同埋識識地搵太同回太咋 !:-(

Daisy媽咪,
係咁架啦,我先頭都係咁,最緊要望得遠,架車就會直,轉彎慢d,架車未直就好回軚,練習多d就得架啦,唔好擔心.
我下星期二考,你幾時考呀?比心機呀:-P :-P :-P
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

複式洋房

我都認為唔難, 最緊要動作大d,要俾考官見到,尤其望鏡時。加油呀!!

原文章由 -joejoelam 於 07-9-4 07:21 發表

Daisy媽咪,
係咁架啦,我先頭都係咁,最緊要望得遠,架車就會直,轉彎慢d,架車未直就好回軚,練習多d就得架啦,唔好擔心.
我下星期二考,你幾時考呀?比心機呀:-P :-P :-P ...

大宅

我都係啱啱一次pass, 好開心, 其實我都係揸左20堂, 自己都幾有信心, 不過我覺得有時都要睇下彩數, 好似我考最易嗰條考線, 都有著數, 重有打扮唔好太潮, 都有d影響嘅...

首頁

尾頁

跳至