跳至
[2007年] 好唔開心

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我返番工3星期..囝囝已經嬲左我
我叫佢佢唔理我.工人一叫佢即刻笑
琴晚我搬番佢張床入我房同我訓
點知佢不停喊.喊到好可憐好似有人打佢咁
不停睇住個房門.
工人姐姐一入黎抱番佢.佢即時收聲
3分鐘唔夠仲訓埋...:-( :-(
點算好:-( :-(

複式洋房

我路過的!
Don't be so sad! give him few more days..... you can talk more to him after work, take him to walk around and go shopping...

民房

吾好咁吾開心啦...bb呢段時間開始認人...你要比d時間佢知道媽媽同工人ge分別...try下叫工人抱住佢..然之後係就同佢玩下傾下計...我亞b之前吾要佢老豆..我都係咁比佢地玩玩下friend番:-P
[img align=left]http://b1.lilypie.com/4JrUp8.png[/img]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好唔開心啦, 我亞仔好多時都唔理我, 淨係認得佢爸爸, 攪到我好似路人甲............:-(

[ 本文章最後由 callyan 於 07-8-18 09:40 編輯 ]

公爵府

me too....:-( :-( :-(
05/08 go to 99' home, just for 3 days, she didn't look at me, no smile, not play with me, just laugh with 62:-(

大宅

好媽媽勳章

你同佢玩多D, 傾多D計BB係知道架, 我都要返工, 但一放工就返屋企同佢玩&傾計, 佢見到我都好開心, 雖然佢鍾意婆婆多D, 不過佢遲D一定知我係媽媽同埋我有幾愛佢o羅

伯爵府

其實而家放工番到屋企對囝囝都係2個鐘左右...
已經係佢訓之前盡量同佢玩架喇...

複式洋房

好唔開心

Nicole mama,

my friend told me that we need to play with your bb in
order to let her reconize you. My husband and me need
to work, so 99 and "yan yan" take care her, "yan yan"
only come on Wed and after she take care bb, my bb
don't like my 99. So the thing I do is insist myself or my
husband to feed her last milk (10:30-11:00) to do this at least you can close with her and she will looking for you
when you feed her then she will reconsize you more. I
also said "good moring" to my bb every moring and
before I need to leave home to work I said bb "bye bye"
and again "bb good moring" she don't know what is bye
bye and good moring but at least she reconize my sound, everytime when I say bb good moring (no matter in morning or at night) she will smile very good to me lah

try and don't give up arh

原文章由 NICOLE123 於 07-8-18 10:43 發表
其實而家放工番到屋企對囝囝都係2個鐘左右...
已經係佢訓之前盡量同佢玩架喇...

伯爵府

原文章由 BingBing414 於 07-8-18 10:53 發表
Nicole mama,

my friend told me that we need to play with your bb in
order to let her reconize you. My husband and me need
to work, so 99 and "yan yan" take care her, "yan yan"
only come o ...

你所講既我已經做齊..

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你都知豬弟返嬰園O架啦, 朝8半晚7, 中間咁多個鐘對住嬰園姐姐... 但佢唔會因為長時間返O左學而唔認得我/爸爸~ 一接放學, 姐姐抱佢出來時, 佢係對住我O地笑O架~ 但返學又唔會因為要同我O地分離而喊, 又係會對住姐姐笑...

我估你工人太緊張BB, anytime都抱住佢~ 抱得多慣O左, 佢咪扭人抱囉... 如果可以, weekend時你撥多D時間同囝囝獨處, 叫工人清理家居, 做其他雜務, 等你O地培養返貼心的關係... 如果你話你對BB時間少, 爸爸咪對得仲少? 見你响隔離topic話爸爸星期六都要返工... 咁BB有無抗拒爸爸O丫?

請得工人, 都預O左有一段時期, BB會跟工人多自己~ 放鬆D啦, 慢慢調節返就OK了

大宅

原文章由 小倩 於 07-8-18 16:27 發表
你都知豬弟返嬰園O架啦, 朝8半晚7, 中間咁多個鐘對住嬰園姐姐... 但佢唔會因為長時間返O左學而唔認得我/爸爸~ 一接放學, 姐姐抱佢出來時, 佢係對住我O地笑O架~ 但返學又唔會因為要同我O地分離而喊, 又係會對住姐 ...

i think your maid is too panic when your baby cry,
she will hug him tight.........
if baby cry when you hug him next time ,dont give to maid~
i have the same question when my maid come first 2 week,see my blog~
http://hk.myblog.yahoo.com/zoe-girl/article?mid=636&prev=640&next=620

男爵府

我俾媽咪湊,朝早去媽咪度, 晚夜帶返屋企, 返工頭一個星期, 亞B都係唔係好認得我咁, 每日放工返去亞B都唔多理我, 只係望住婆婆笑∼∼返到屋企都唔多"so"我∼
之後我辛苦D, 早晚兩餐都自己� 老公餵,自己夜晚同佢沖涼, 朝早同佢玩陣先返工, 放工返去同佢傾計先食飯, 而家佢日日六七點未見我返就搵我∼
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

別墅

我BB依家見到陌生人就望實,吾笑,盯住人一舉一動,我媽咪由出世陪到bb2个半月後先由我自己湊,依家有時我要出街就叫亞媽來我家看注,但bb會先望實婆婆一陣,聽到把声後就笑.
我很害怕:-( 遲啲返工後,bb會吾跟我只跟99,(bb將住99家),因我份工成日吾係香港,希望快啲搵到個好工人,bb可回家吾使住99家,要我對住6299的激暴 日子.........好快激到我生蝦咁跳!!
大家努力留住BB個心啦!世上只有媽媽好!!將來bb一定知道.:)

洋房

Don't trust the helper ar... i employ 3 b4, i always in lieu of them.. but she hurt my baby or they go out hvn't tell u....
i think the most good solution is find your mam or 99 take care
[quote]原文章由 little-noon 於 07-8-19 03:11 發表
我BB依家見到陌生人就望實,吾笑,盯住人一舉一動,我媽咪由出世陪到bb2

別墅

原文章由 bearbear001 於 07-8-19 03:27 發表
Don't trust the helper ar... i employ 3 b4, i always in lieu of them.. but she hurt my baby or they go out hvn't tell u....
i think the most good solution is find your mam or 99 take care
[quo ...

I don't like 6299's old method, really out and no common sense(hygiene). I'll back to work on Dec, so bb will stay with them for almost one yr. They do asked me to choose Nursery near their home. Of course I must not agree. Its really difficult to communicate with 6299, cuz 62 won't listen my opinions and he like object all my point of view. My C9 always close his ears and don't like me talk about his parent. My mum can't take care of my son cuz they got 4 parrots, too nosiy, its leather flying around.
I heard about the maid's.......??? But no choice-only is quit my job, the last resources.

伯爵府

原文章由 小倩 於 07-8-18 16:27 發表
你都知豬弟返嬰園O架啦, 朝8半晚7, 中間咁多個鐘對住嬰園姐姐... 但佢唔會因為長時間返O左學而唔認得我/爸爸~ 一接放學, 姐姐抱佢出來時, 佢係對住我O地笑O架~ 但返學又唔會因為要同我O地分離而喊, 又係會對住姐 ...

琴日湊左亞囝一日成個人散哂
琴日工人放左假.
佢走之前幫我整到囝囝訓左
點之佢一close大門.(係無聲)囝囝即喊 (早上7:30)
...我2公婆辛勞既一日從呢一刻開始..
除左出街係車仔之外..全日要抱.抱抱
最後去左99度.以為會好d.點知咩人抱都唔比
一定要我2公婆抱番
8點番到屋企即時比番囝囝工人..囝囝笑到不知幾開心....
我條腰已經痛到一定要即時入房訓
今日起身個人好似打左十日波.
手,腳,腰都勁痛......
原來湊囝先係開好既全身運動

[ 本文章最後由 NICOLE123 於 07-8-20 09:09 編輯 ]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 NICOLE123 於 07-8-20 09:08 發表

琴日湊左亞囝一日成個人散哂
琴日工人放左假.
佢走之前幫我整到囝囝訓左
點之佢一close大門.(係無聲)囝囝即喊 (早上7:30)
...我2公婆辛勞既一日從呢一刻開始..
除左出街係車仔之外..全日要抱.抱抱
最 ...

我湊咗兩日~對手好似唔係我嘅咁!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 kerkermui 於 07-8-20 09:34 發表

我湊咗兩日~對手好似唔係我嘅咁!

星期五晚咩住豬弟去接哥哥放學, 行O左大概15分鐘路, 企响度等O左哥哥約10分鐘食埋個飯... (其中等候時要邊行邊un, 如果唔係豬弟去到哥哥學校係會喊拆天)

結果返到屋企, 條腰已經好似唔係自己O既咁

公爵府

揍了1 1/2日昨晚半夜隻手已經痛醒 , 今早送晴晴返將軍澳她半路唔肯坐車, 可能好多人, 驚驚, 要抱, 自己又背背包, 又抱她, 條腰都冇埋

首頁

尾頁

跳至