烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

齊齊分享製造酸子薑

材料: 子薑1斤, 砂糖1斤, 白醋1斤(1大支)

做法: 子薑洗淨切薄片, 乾水; 煮白醋及砂糖, 待冷卻後; 子薑放入玻璃瓶, 再加砂糖醋, 放入雪櫃, 大約一星期即食.

請問怎樣令到子薑會變偏紅? 是否皆因子薑靚與否?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 KittykyChan 於 07-8-19 15:17 發表
齊齊分享製造酸子薑

做法: 子薑洗淨切薄片, 乾水; 煮白醋及砂糖, 待冷卻後; 子薑放入玻璃瓶, 再加砂糖醋, 放入雪櫃, 大約一星期即食.

請問怎樣令到子薑會變 ...

白醋還是熱時落子薑,子薑就會變粉紅色.

大宅

原文章由 KittykyChan 於 07-8-19 15:17 發表
齊齊分享製造酸子薑

要子薑變紅,秘缺是拍一小粒蒜頭同d子薑一切浸;我未試過NIC媽咪的做法,但我不會用熱醋"葉"子薑或其他食物,因為會令食物變黄同整"林"的食物,食起來冇爽口感。

But你試下我同NIC媽咪的方法睇下結果再同我地分享,等我學下嘢嘛!

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-19 16:42 編輯 ]

大宅

原文章由 syc204 於 07-8-19 16:40 發表

要子薑變紅,秘缺是拍一小粒蒜頭同d子薑一切浸;我未試過NIC媽咪的做法,但我不會用熱醋"葉"子薑或其他食物,因為會令食物變黄同整"林"的食物,食起來冇爽口感。

But你試下我同NIC媽咪的方法睇下結 ...

係呀蘇係一粒鐘真人蘇到講,仲即時整一次,真係變粉紅色咼.

大宅

原文章由 NIC媽咪 於 07-8-19 17:04 發表

哦...
but,你有冇試過?
會唔會熱醋整到d食物"林"晒?

因為咁大工程去煮煲醋,我通常會"葉"多過一樣食物,e.g.我會先浸沙葛、青瓜、蘿蔔....最後子薑(因為我用返原先d醋再加一粒蒜頭),推論用熱醋浸青瓜肯定會黃同林,so我未試過用熱醋浸子薑。

but下次都要用小小熱醋浸子薑,睇下有咩較果先,做完再分享。

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 NIC媽咪 於 07-8-19 17:04 發表

亞蘇嗰集我都有睇, 佢家姐話等d醋唔覺得"辣"手就可以放入去個放咗子薑ga樽度, 即係話d醋係暖唔係好熱, 所以佢地整完d薑都只係微微地粉紅色

大宅

[quote]原文章由 syc204 於 07-8-19 17:16 發表

哦...
but,你有冇試過?

無呀,我

大宅

[quote]原文章由 syc204 於 07-8-19 17:16 發表

哦...
but,你有冇試過?

無,我只是用整壽司的醋來"葉"青瓜

大宅

原文章由 NIC媽咪 於 07-8-19 20:36 發表

哦...
but,你有冇試過?

無,我只是用整壽司的醋來"葉"青瓜

真係要寫得文字化,字就完全出來

男爵府

齊齊分享製造酸子薑

亞蘇係用冰糖唔係砂糖gar~~

砂糖超級冇益gar~~

別墅

白醋還是熱時......會唔會唔係幾好......會唔會壞?

原文章由 NIC媽咪 於 07-8-19 15:58 發表

白醋還是熱時落子薑,子薑就會變粉紅色.

別墅

一小粒蒜頭......攪掂? 其實點解要整到變粉紅嘅?

原文章由 syc204 於 07-8-19 16:40 發表

But你試下我同NIC媽咪的方法睇下結 ...

別墅

請問亞蘇幾時做示範? 係邊度? 可不可以分享亞蘇做法或上網重播? 我都想知正確做法. 謝! 謝!

原文章由 Pretty2036 於 07-8-19 21:31 發表

砂糖超級冇益gar~~

大宅

原文章由 KittykyChan 於 07-8-20 14:07 發表
一小粒蒜頭......攪掂? 其實點解要整到變粉紅嘅?

這就是奇妙之處,至於點解要整到粉紅色真係無從解說,正如你都想整到粉紅色又何解?

你都識問啦,熱醋醃食物會唔會唔係咁好!

不過整食物好玩之處就係聽多方意見,多探究多嘗試先好玩嘛,你試下大家的意見睇下那些合用!

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-20 18:07 編輯 ]

別墅

其實亞蘇係邊個?

珍珠宮

原文章由 KittykyChan 於 07-8-20 23:13 發表
其實亞蘇係邊個?

有線主持(一粒鐘真人蘇)蘇絲黃!

別墅

oh! 我沒有有線woo...

男爵府

畀面勳章

呀so教發:
材料: 子薑3斤, 冰糖3包, 白醋2枝

做法: 子薑洗淨切薄片, 乾水; 煮白醋及冰糖, 容左d冰糖,灘到摸個煲邊仲係熱嘅,(要熱先可以變粉紅色),張子薑放入玻璃瓶,灘冬再放入雪櫃, 第2日食得
我跟佢咁整,真係好好味呀
.uote]原文章由 Pretty2036 於 07-8-19 09:31 PM 發表

砂糖超級冇益gar~~ [/quote]

[ 本文章最後由 包包b豬 於 07-8-22 14:14 編輯 ]

別墅

謝! 謝! 普通白醋已可以?

原文章由 包包b豬 於 07-8-22 14:12 發表
呀so教發:
材料: 子薑3斤, 冰糖3包, 白醋2枝

做法: 子薑洗淨切薄片, 乾水; 煮白醋及冰糖, 容左d冰糖,灘到摸個煲邊仲係熱嘅,(要熱先可以變粉紅色),張子薑放入玻璃瓶,灘冬再放入雪櫃, 第2日食得
我跟佢 ...

伯爵府

醃 子 薑
材 料
子 薑   5 斤 ( 可 醃 6-7 小 瓶 )
白 醋   2 斤 =2 瓶
冰 糖   3 盒
白 醋
提 示
1. 挑 選 子 薑 一 定 要 多 薑 芽 ,
且 要 小 的 , 如 果 子 薑 開 始 生 皮 , 即 薑 開 始 老 。
2. 白 醋 一 定 要 在 惠 康 買 「 怡 仙 牌 」 白 醋 。
3. 冰 糖 選 黃 色 盒 裝 的 為 佳 。

烹 調 步 驟
1 子 薑 買 回 來 不 用 洗 , 先 在 通 風 地 方

吹 乾 , 或 在 太 陽 下 曬 一 天 。

2 用 小 刀 將 子 薑 皮 刮 去 , 然 後 用
清 水 洗 淨 , 瀝 乾 水 分 。
3 將 子 薑 切 薄 片 放 在 筲 箕 內 。 之 後

用 1/4 茶 匙 鹽 撈 勻 , 讓 薑 出 少 少 水 。

4 將 三 盒 冰 糖 扑 碎 成 小 粒 , 放 入 瓦 煲 內 ,

再 注 入 兩 瓶 白 醋 , 以 慢 火 煲 溶 冰 糖 。

5 將 子 薑 放 入 瓶 內 , 不 要 用 力 壓 ,
只 可 一 面 放 子 薑 入 瓶 內 , 一 面 搖 瓶 。
6 待 白 醋 變 得 和 暖 , 便 將 醋 注 入 子 薑 瓶 內 ,

蓋 上 蓋 , 待 瓶 內 醋 變 凍 便 將 子 薑 放 入 雪 櫃 ,

第 二 天 便 可 吃 。

[ 本文章最後由 wensi 於 07-9-1 10:51 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至