烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

wensi,

子 薑不用洗? 不怕不乾淨?
白 醋 點解一 定 要 在 惠 康 買 「 怡 仙 牌 」 白 醋 ? 雜貨店那些不可以?

原文章由 wensi 於 07-9-1 10:44 發表
醃 子 薑
材 料
子 薑   5 斤 ( 可 醃 6-7 小 瓶 )
白 醋   2 斤 =2 瓶
冰 糖   3 盒
白 醋
提 示
1. 挑 選 子 薑 一 定 要 多 薑 芽 ,
且 要 小 的 , 如 果 子 薑 開 始 生 皮 , 即 薑 開 始 老 。
2. 白 醋 一 定 ...

伯爵府

原文章由 KittykyChan 於 07-9-5 14:07 發表
wensi,

子 薑不用洗? 不怕不乾淨?
白 醋 點解一 定 要 在 惠 康 買 「 怡 仙 牌 」 白 醋 ? 雜貨店那些不可以?

lee 個食譜是蘇絲黃ge!我係咁做law!

複式洋房

蘇絲黄個做法係要去 wellcome買果隻醋係好以人地D米酒咁嘅樽形, 買大支size, 唔洗記品牌, 佢話個牌子年年都唔同名

我已跟住整過, 好味, but I have friend覺得佢甜....try your self....la

原文章由 KittykyChan 於 07-8-22 14:22 發表
謝! 謝! 普通白醋已可以?

別墅

wensi & ranmali,

Thank you.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 syc204 於 07-8-19 17:16 發表

哦...
but,你有冇試過?
會唔會熱醋整到d食物"林"晒?

因為咁大工程去煮煲醋,我通常會"葉"多過一樣食物,e.g.我會先浸沙葛、青瓜、蘿蔔....最後子薑(因為我用返原先d醋再加一粒蒜頭),推論用熱醋浸青瓜肯定會黃同林,so我未試 ...

唔該我想整醃青瓜, 想問下 D 青瓜要唔要用鹽醃下呢 ? 請指教.

複式洋房

係呀!!l條青瓜用1-1 1/2小匙鹽醃下, Mix them, and wait for 1/2hours 就可以做, but 一定要放雪櫃, 唔係好快會变!!!

原文章由 rolandbb 於 07-9-6 14:54 發表

唔該我想整醃青瓜, 想問下 D 青瓜要唔要用醃鹽下呢 ? 請指教.

複式洋房

唔洗客啦:lol:

原文章由 KittykyChan 於 07-9-6 13:41 發表
wensi & ranmali,

Thank you.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 ranmali 於 07-9-6 21:11 發表
係呀!!l條青瓜用1-1 1/2小匙鹽醃下, Mix them, and wait for 1/2hours 就可以做, but 一定要放雪櫃, 唔係好快會变!!!

想問下係咪先切開青瓜, 跟住用鹽醃下,搾咗d 水, 再加煲好果d 醋 (暖暖地), 再灘凍, 最後放入雪櫃.

禁止訪問

伯爵府

原文章由 火石 於 07-9-7 15:35 發表
浸完子薑的醋, 還可以點用?

有人用子薑加D醋來炒/蒸雞,但我未試過。

5好用來再浸具他野la!有子薑味。

複式洋房

your're right!

原文章由 rolandbb 於 07-9-7 10:15 發表

想問下係咪先切開青瓜, 跟住用鹽醃下,搾咗d 水, 再加煲好果d 醋 (暖暖地), 再灘凍, 最後放入雪櫃.

首頁

尾頁

跳至