論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人無那那叫我比番本passport佢,問佢要黎做咩又唔答加唔想講, 究竟佢要黎做咩呢,除左走老同出去借$,仲有咩用呢?如果大家知道可唔可以話我知呀?唔該

大宅

原文章由 happypoohbb 於 07-8-20 22:04 發表
工人無那那叫我比番本passport佢,問佢要黎做咩又唔答加唔想講, 究竟佢要黎做咩呢,除左走老同出去借$,仲有咩用呢?如果大家知道可唔可以話我知呀?唔該

仲有既係佢知道左任何人都唔可以keep佢本passport...

係犯法架!!
你可copy低,但唔可以keep original...

大宅

我都知,但預防佢有古怪米唔比佢囉

大宅

原文章由 happypoohbb 於 07-8-20 22:48 發表
我都知,但預防佢有古怪米唔比佢囉

因住佢報警玩野

大宅

唔知本passport仲有無其他用途呢

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

要passport,唔一定要借錢同走路,可能佢想自己keep
其實仲好,唔駛幫佢保管,又唔駛驚比佢告
我都無keep工人本護照,只是出糧時偶然會叫佢拿出來看看

大宅

你個工人係咪就快約滿? 我個印姐11月完約, 佢6月已經想問我間
AGENT 取回 PASSPORT, 因為佢話去第二間搵工會俾小D
COMMISSION, 而新AGENT 要睇佢 PASSPORT 至幫佢搵僱主。

大宅

我有個朋友教我,如果想keep佢護照,可以白紙黑字寫清楚,係佢本人同意將護照交俾顧主喎!之後叫佢簽署。我都諗緊好唔好咁做!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 happypoohbb 於 07-8-20 22:04 發表

我工人曾經問我要passport話去開bank a/c!
係印尼果dbank!
我又俾佢, 佢放完假就俾我反我!
不過, 我最近見佢本bank book! 入面只有佢hk id no, 無passport no?-(

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 feebie 於 07-8-21 01:49 發表
我有個朋友教我,如果想keep佢護照,可以白紙黑字寫清楚,係佢本人同意將護照交俾顧主喎!之後叫佢簽署。我都諗緊好唔好咁做!

咁咪有証據証明妳犯法囉~
立心不良的工人一定好鐘意妳呢位朋友的做法
passport妳收起, 一來犯法
二來佢要攞, 妳冇得唔比
三來借財仔, 根本唔使passport
(大家不妨自己試吓打去財仔問)

大家都係人, 唔應該靠收起身份証明文件來限制對方人身自由
agent話得都唔好信!! 要收叫佢自己收!

公爵府

你講得o岩...佢要借財仔只需passport copy又或者份合約已經可以

原文章由 ellawyc 於 07-8-21 09:52 發表

咁咪有証據証明妳犯法囉~
立心不良的工人一定好鐘意妳呢位朋友的做法
passport妳收起, 一來犯法
二來佢要攞, 妳冇得唔比
三來借財仔, 根本唔使passport
(大家不妨自己試吓打去財仔問)

大 ...

大宅

原文章由 lukkaman77 於 07-8-21 09:45 發表
我工人曾經問我要passport話去開bank a/c!
係印尼果dbank!
我又俾佢, 佢放完假就俾我反我!
不過, 我最近見佢本bank book! 入面只有佢hk id no, 無passport no?-(

我工人話開戶口都唔洗passport...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仲有,工人可以去報失,然後補領本passport,到時您就傻下傻下拎住本廢物.
其實要衰要壞既,您拎佢乜都會,如本質係好既,根本唔會搞搞震.:lol:

首頁

尾頁

跳至