跳至

首頁
45678...99

尾頁

大宅

Carman,

我又係諗左好耐俾唔俾愛美麗讀0-2yrs full day, 我細佬個仔1歲讀﹐細佬讚不絕口﹔但我又唔捨得咁早放阿女出去full day﹐佢又未識講﹐有乜事同老師溝通唔到... 我打算2歲讀full day

原文章由 heiheikwok 於 07-8-22 16:48 發表
jenny, 我心中已經幫晞晞plan到中學嫁喇

我仲煩呀, 晞爸好似唔係好想請個工人呀, 佢好似想晞晞向婆婆個邊讀幼稚園, 我都搵緊婆婆個邊有無好既幼稚園

我屋企個頭有full day 既 0-2yrs 既幼兒園, 好唔好俾晞 ...

大宅

原文章由 eemsfok 於 07-8-22 16:03 發表
Jenny, 你住邊區??? 近唔近我架??

Eva,

你有沒有聽過有間playgroup叫kinderu? 我朋友highly
recommend。 係銅鑼灣希慎道。

大宅

好﹐既然有 eva ee 撑﹐我就餓下你啦愛美麗 :tongue: :tongue: :tongue:

原文章由 eemsfok 於 07-8-22 15:33 發表
見愛美麗宜家個size, 都知你真係好比心機, 不如真係餓下佢把啦............有d小朋友係會好易嘔架, 我姨甥細個都成日嘔.......唔知有冇記錯, 以前聽過有個terms 叫"慣性嘔吐"..........

佢宜家都有d肉地, 不 ...

侯爵府

BK Milk勳章

其實我好想自己湊返晞晞, 當初唔係有個ee 整親, 日頭幫我湊, 夜晚我自己湊返

我依家睇下我個friend 佢個女9月開始讀full day ok 唔 ok 啦, 佢就慘d, 佢返shift 工, 不過佢老公every day 帶阿女向灣仔返學, 收工湊返個女, 佢話d 小朋友讀full day 個紀律會好d

我會搵日去個間school 睇下先做決定
原文章由 tokyogirl 於 07-8-22 17:08 發表
Carman,

我又係諗左好耐俾唔俾愛美麗讀0-2yrs full day, 我細佬個仔1歲讀﹐細佬讚不絕口﹔但我又唔捨得咁早放阿女出去full day﹐佢又未識講﹐有乜事同老師溝通唔到... 我打算2歲讀full day

侯爵府

BK Milk勳章

我真係無你咁好耐性, 晞晞試過掛著玩唔食, 我真係同佢講你唔食我就唔要嫁喇, 佢真係唔食, 我咪餓到佢下一餐乖乖地食晒, 我係咪好衰呢
原文章由 tokyogirl 於 07-8-22 17:28 發表
好﹐既然有 eva ee 撑﹐我就餓下你啦愛美麗 :tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

有亞mi由2個月大返到今年7月就冇返lu.........

佢地既program係好organize既, 呢方面我一d都唔否定, 有英文,普通話, french and spanish既班, program一樣只係教授語言唔同, 佢地著重right mind既訓練........

因為已經上左一年英文, 我地就覺得悶, 再加上最好個miss走左, 所以冇比亞mi返lu, 但可能遲d會試返佢既普通話班and french班都唔定.

原文章由 rebecfwm 於 07-8-22 17:16 發表

Eva,

你有沒有聽過有間playgroup叫kinderu? 我朋友highly
recommend。 係銅鑼灣希慎道。

男爵府

我覺得一d都唔衰........我都係咁架, 而且要求個工人都係咁, 但姐姐做唔到.

原文章由 heiheikwok 於 07-8-22 17:47 發表
我真係無你咁好耐性, 晞晞試過掛著玩唔食, 我真係同佢講你唔食我就唔要嫁喇, 佢真係唔食, 我咪餓到佢下一餐乖乖地食晒, 我係咪好衰呢

大宅

Carman,

我細佬仲報埋延長時間﹐8pm先接放學﹐咁放工就唔使咁趕﹐阿仔晚餐都0係學校食埋。

原文章由 heiheikwok 於 07-8-22 17:40 發表
其實我好想自己湊返晞晞, 當初唔係有個ee 整親, 日頭幫我湊, 夜晚我自己湊返

我依家睇下我個friend 佢個女9月開始讀full day ok 唔 ok 啦, 佢就慘d, 佢返shift 工, 不過佢老公every day 帶阿女向灣仔返學, 收 ...

男爵府

你果區我真係唔識.

雖然我呢到多choice, 但我都有我地既煩惱.......唉

原文章由 funnyjenny 於 07-8-22 16:11 發表
我住將軍澳嫁, 無mud好學校:-(
妳0個區好丫, choice 多好多

男爵府

我一定支持你.....加油......yeah:)

愛美麗, ee都係為你好, 你大個千奇唔好怕我喎

原文章由 tokyogirl 於 07-8-22 17:28 發表

大宅

N1我想返半日, 唔想全日....咁細個返全日好似好慘.
大家可唔可以分享下返全日的好處?
原文章由 tokyogirl 於 07-8-22 17:51 發表
Carman,

我細佬仲報埋延長時間﹐8pm先接放學﹐咁放工就唔使咁趕﹐阿仔晚餐都0係學校食埋。

男爵府

但你話果間係灣仔喎...會唁會太遠呢?

原文章由 heiheikwok 於 07-8-22 17:40 發表

我依家睇下我個friend 佢個女9月開始讀full day ok 唔 ok 啦, 佢就慘d, 佢返shift 工, 不過佢老公every day 帶阿女向灣仔返學, 收 ...

大宅

我都同意呢個原則, 但so far我未行使過, 因為芷蔚只會喊住lur食, 未試過唔肯食
原文章由 eemsfok 於 07-8-22 17:50 發表
我覺得一d都唔衰........我都係咁架, 而且要求個工人都係咁, 但姐姐做唔到.

大宅

有呀, 之前看過, thanks anyway
原文章由 pisces 於 07-8-22 17:05 發表
Jenny, 有無睇過呢個web, http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/district.php?dis_id=17

大宅

係囉, 各有各煩, 呢個確實係好大0既課題.......
原文章由 eemsfok 於 07-8-22 17:52 發表
你果區我真係唔識.

雖然我呢到多choice, 但我都有我地既煩惱.......唉

男爵府

以前睇過bk mama分享過比d 仔仔囡囡2歲返全日既好處,

1. 可以學到自理能力, 食飯前後識自己洗手, 自己食飯, 等等
2. 比較獨立
3. 比較開朗, 因為多d小朋友同佢地玩
4. 紀律好d
5. 早d識得同人相處, 唔會咁怕羞
6. 唔駛擔心日日只係對住個工人
7. 唔駛擔心佢地食得少, 瞓得少, 因為佢地會慢慢適應
8. 唔駛擔心佢地會好倦, 因為有nap time, 同下午好多時都係play time or 睇dvd......

有好多人話2歲就返全日會好易病. 要病返半日同全日都會病. 仲有就算3歲至返學, 佢地初初開始返學都係會好易病架.

原文章由 funnyjenny 於 07-8-22 17:57 發表
N1我想返半日, 唔想全日....咁細個返全日好似好慘.
大家可唔可以分享下返全日的好處?

侯爵府

BK Milk勳章

我唔係去灣仔, 個我個friend 個女返, 我屋企村口俾我見到有一間, 送左晞晞返學咪返工囉, 收工湊返屋企, 好近

原文章由 eemsfok 於 07-8-22 17:57 發表
但你話果間係灣仔喎...會唁會太遠呢?

男爵府

咁都好d, 其實你同你媽咪住得近唔近架????

原文章由 heiheikwok 於 07-8-22 18:14 發表
我唔係去灣仔, 個我個friend 個女返, 我屋企村口俾我見到有一間, 送左晞晞返學咪返工囉, 收工湊返屋企, 好近

大宅

e生話問題應該唔大就好啦.......但成日嘔我"鄧"愛美麗辛苦.
我朋友個仔2歲, 出世到依家都係成日嘔, 細個飲奶唔係嘔奶, 係口同鼻一齊噴. 依家食飯都仲係好易嘔, 我親眼見過食完1碗飯跟住唔知點解嘔番晒出黎. 不過我朋友話好在個仔嘔完又好似另1條好漢咁又可以從頭食過. 依家個仔都好健康.
amy, 好在妳唔係0個d "蛇guer" 亞媽, 看妳都好鎮定, 好知道要點做.....希望愛美麗快 d 唔駛嘔, 食得好d 啦
原文章由 tokyogirl 於 07-8-22 17:04 發表
都唔係成日0既﹐一個星期一次左右﹐問過醫生﹐話「一個星期一次算乜野﹐咁都擔心!?細路仔學食野梗係會嘔下啦。」的確愛美麗嘔完無事人一樣﹐唔係有病﹐只係胃淺得可憐﹐我又心急想train佢食快少少﹐真係少少﹐唔 ...

大宅

Eva, thanks for this detailed info...
等我同c6商量下.....
原文章由 eemsfok 於 07-8-22 18:07 發表
以前睇過bk mama分享過比d 仔仔囡囡2歲返全日既好處,

1. 可以學到自理能力, 食飯前後識自己洗手, 自己食飯, 等等
2. 比較獨立
3. 比較開朗, 因為多d小朋友同佢地玩
4. 紀律好d
5. 早d識得同人相處, 唔會 ...

首頁
45678...99

尾頁

跳至