興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如題,我想睇下有無媽媽叻睇或有硏究呢?紫微斗數或算命,有咩分別?
有啲又話鐵版神算,又係咩?真會準嗎?

大宅

回覆 Macusmama 的帖子

我略有硏究紫微斗數,奇門占卜,數字預測,擇日及風水。

雪梨茶123  你好,我係志趣果邊見你都識好多派算命,請問你幫唔幫人算?紫微斗數,收幾錢?感謝  發表於 14-5-16 14:35
小崎

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:回覆+Macusmama+的帖子我略有硏究紫微斗數

原帖由 小崎 於 14-03-25 發表

我略有硏究紫微斗數,奇門占卜,數字預測,擇日及風水。 ...
請問有咩分別?

大宅

回覆 kinmi 的帖子

紫微斗數:
星宿配合十二宮的術數算命方法,用來推算人的一生運程,即人的命運;按一定次序出現的星曜對應的人的命運,具有特定的影響,因而分析人出生時的星曜就可以判斷人本身命運的好與壞,其妻、財、子、祿如何。

奇門遁甲: 在傳統的中國「五術」中,「奇門遁甲」一門牽涉很廣而且內容複雜的學問,亦是方位學. 可用來擇日,看風水,占卜等。

當你身處的環境一旦改變,可能對自己的情緒、思慮、健康,會有所改變。動一動,常有不可思議的改變會發生,這或是易經上所說「窮則變,變則通」的啟示。動一動,可能會有「變化」發生,但變化可好可壞,這關係到「時間」與「空間」配合得好與不好所生的差異。配合得好,當然會有吉的影響,配合得不好,當然會有凶的反應了。

「時間」的因素,也就是「吉日良辰」的選擇,「空間」的因素,也就是「方位」的選擇。

擇日: 在入伙, 拜神, 動土, 結婚, 開張去選擇良辰吉日去行事, 避免沖撞而產生不良事情。

風水: 是研究「藏風聚氣」,即磁場學的一種學問,「氣乘風則散,界水則止」所以叫做風水, 氣是看不見,摸不著,但感覺得到,氣乃養命之源,無氣則無生命,風水最講求所納之氣是否吉氣;另外宅命相配亦相當重要。

數字預測: 在玄學角度上,每個數字都有其五行,當組合起來時其五行「生剋」能產生互動而影響我們日常生活。

小崎

男爵府

回覆:有無人叻玩或邊度睇紫微斗數或算命,星座

仲有冇多啲可以share?

大宅

回覆 JenLau88 的帖子

你想知什麼呢?
小崎

公爵府

引用:回覆+kinmi+的帖子紫微斗數:以星宿配合十二

原帖由 小崎 於 14-03-26 發表

回覆 kinmi 的帖子
咁八字準定紫微準

大宅

回覆 yl88 的帖子

兩樣都準, 視乎師傅功力.

小崎

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:小崎 的帖子

請問師父怎樣才叫算得準?

大宅

回覆 chili_phoebe 的帖子

每個人要求, 標準不一. 算命有八成準已好好. 因有兩成後天可改.
小崎

男爵府

同意無可能100%準,因為我睇過好多次,無論8字定紫微,定8字紫微混合睇,師傅講的都係有啱有唔啱。不過聽人講好似係8字準啲,唔知啱唔啱。

男爵府

想問下鐵皮神數又係乜?

男爵府

鐵板神數先啱

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:回覆+Macusmama+的帖子我略有硏究紫微斗數

原帖由 小崎 於 14-03-25 發表

我略有硏究紫微斗數,奇門占卜,數字預測,擇日及風水。 ...
咁你識唔識幫人測或者知唔知邊個師傅準, 我想測下, 謝謝

大宅

回覆 JenLau88 的帖子

我冇學過鐵板神数,但我知是用來算命,好似係要用埋出生的時和分去計。
小崎

大宅

奇門循甲是否比較準承?

大宅

奇門循甲對單一事件是否比較準承?我未試過,可否解釋一下

大宅

回覆 tandy1218 的帖子

我識幫人算命, 但不會在這裡幫人算, 因為上年我曾在此開過帖幫人算紫微斗數, 但被版主刪除了帖子, 原因係出生日期涉及了個人私隱, 觸犯版規.

小崎

大宅

mingmanchan 發表於 14-3-28 22:25
奇門循甲對單一事件是否比較準承?我未試過,可否解釋一下

奇門遁甲可分術奇門和法奇門.

法奇門是運用符法行事, 但我唔識, 相信已失傳, 聽人講可以做到空間轉移. 而我學的是術奇門.

奇門遁甲、大六壬與太乙神數並稱古三式。很多野史都有提及奇門遁甲, 在太古時代的黃帝用於打仗, 打敗了蚩尤。周朝姜太公, 應用奇門, 打敗了紂王。漢時, 黃石公傳授給張良, 扶漢高祖得天下。三國時代, 諸葛孔明更活用奇門遁甲, 佈八陣圖, 幫劉備三分天下。在古時用於行兵打仗, 在民間流行的說法:精通三式可通神等等說法。

奇門遁甲是利用洛書軌跡,九宮八卦, 五行相生相剋的道理, 預測地理方向的優劣, 進而規劃一個人的行程,最終達到對自己最有利的目的,為算命相術所兼用。所以奇門遁甲可以用來占卜, 擇日, 看風水. 預計方位吉凶.

以下條link是我去年在BK用奇門占卜幫版友占事的帖子, 有興趣可以睇吓.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6511048

小崎

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至