懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

九種食品孕婦不宜吃/桂圓、杏仁、山楂、黑木耳、薏苡仁、馬齒莧、久存土豆

下列九種食品孕婦不宜吃

1、桂圓 婦女懷孕之後,陰血偏虛,陰虛則滋生內熱。桂圓雖有補血安神、養血益脾之效,但性溫太熱,孕婦食後不僅不能保胎,反而易出現漏紅、腹痛等先兆流產症狀,因此,孕婦不宜食桂圓;

2、杏仁 杏仁中含有毒物質氫氰酸,為了避免其毒性透過胎盤屏障影響胎兒,孕婦應禁食杏仁;

3、山楂 山楂有活血通瘀作用,同時又有收縮子宮功效,最好不吃;

4、黑木耳 黑木耳雖有滋養益胃的作用,但同時又具有活血化瘀之功,不利於胚胎的穩固和生長,故應忌食;

5、薏苡仁 薏苡仁是一味藥食兼用的植物種仁,其性滑利。藥理實驗證明,薏苡仁對子宮肌肉有興奮作用,促進子宮收縮,因而有誘發流產的可能;

6、馬齒莧 馬齒莧既是藥物又可作菜食用,但其性寒冷而滑利。經實驗證明,馬齒莧汁亦對子宮有明顯興奮作用,易造成流產;

7、久存土豆 土豆中含有生物鹼,存放越入的土豆生物鹼含量越大,而中劑量的土豆生物鹼便可影響胎兒正常發育,導致胎兒生長緩慢;

8、熱性香料 孕婦吃熱性香料(小茴香、八角茴香、花椒、胡椒、桂皮、五香粉、辣椒粉等)容易消耗腸道水分,使胃腺體分泌減少,造成腸道乾燥、便秘或糞便梗阻。腸道發生秘結後,使腹壓增加,壓迫子宮內的胎兒易造成胎兒不安,羊水早破,自然流產、早產等不良後果;

9、螃蟹、甲魚、海帶 這些水產品有活性軟堅作用,食用後對早期妊娠有造成出血、流產之弊。螃蟹有活血化瘀之功,尤其是蟹爪,有明顯的墮胎作用;甲魚有較強的通血絡散瘀塊作用;鱉甲的墮胎力比鱉肉更強;海帶功能軟堅,散結,化瘀,亦有墮胎之嫌。
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

子爵府

回覆:琛媽 的帖子

我早兩日仲買左d杏仁食,諗住有益

大宅

回覆:九種孕婦不能吃的食物

Thanks for sharing

大宅

複式洋房

可以食杏仁架。你唔好亂嚇啲媽咪啦。杏仁無毒架。

Janetboyyan  嚇死我喇  發表於 14-3-26 20:54

複式洋房

食佐對bb好架。

水晶宮

引用:我早兩日仲買左d杏仁食,諗住有益 +

原帖由 Janetboyyan 於 14-03-25 發表
我早兩日仲買左d杏仁食,諗住有益
咁唔好食住喇,有左食野都係小心啲好

生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

公爵府

原來黑木耳都唔可以食

複式洋房

不過真係唔建意食咁多囉。食少少無問題既。

男爵府

引用:原來黑木耳都唔可以食 +

原帖由 六月之星 於 14-03-25 發表
原來黑木耳都唔可以食
黑木耳係產後用黎清m用,活血化瘀

大宅

http://www.mababy.com/knowledge/article.aspx?aid=61EB8F9F79A02FF9

杏仁如果係中藥嘅苦杏仁係唔可以食!

普通杏仁喺外國人角度可以食!

水晶宮

引用:可以食杏仁架。你唔好亂嚇啲媽咪啦。杏仁無

原帖由 Wanpingping 於 14-03-25 發表
我唔係亂嚇人,啲資料係我响啲醫藥網度睇到覺得有用所以keep住嘅,每種食物响唔同時間,唔同人身上都有唔同嘅效果,食唔食或者點樣食大家可以自行決定,睇多啲資料知多一點點總比不知不覺食錯野安全

生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

請問海帶係咪等如紫菜?而家想起之前食左日式料理的麵鼓湯(入面有豆腐和紫菜),仲要飲了兩碗,食完不久就好肚痛,隔多陣又冇痛。而家諗返,係咪紫菜既問題?有些驚呀!

大宅

謝分享。如果我早D知就好啦。

大宅

請問甲魚係咩?

男爵府

引用:可以食杏仁架。你唔好亂嚇啲媽咪啦。杏仁無

原帖由 Wanpingping 於 14-03-25 發表
睇完都好d,知道懷孕後,專登買咗樽果仁,我揀曬d杏仁食,真系差d嚇c咗

大宅

回覆 琛媽 的帖子

健康院比既產前實用手冊話,果仁包括杏仁係適合孕婦食既小吃,咁應該食得架。

男爵府

早兩日食完杏仁餅!

禁止訪問

大宅

堅果既杏仁我日曰都有食! 中藥白色細細粒心型果D杏仁我就間唔時煲湯先有食下.

首頁

尾頁

跳至