烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

用刀去皮之外, 請問仲有冇快d 方法 ?

[ 本文章最後由 RSP325 於 07-8-21 20:14 編輯 ]

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

用"鉋"去皮囉。 鉋薯仔紅蘿蔔的"鉋"呀!

大宅

醒目開學勳章

thanks, 晴B媽

可能我個鉋用耐左啦 鉋到手都軟 所以我問下仲有冇第二個方法囉 最後我老公用刀幫我切左 d皮 先去蒸

大宅

原文章由 RSP325 於 07-8-21 23:53 發表
thanks, 晴B媽

可能我個鉋用耐左啦 鉋到手都軟 所以我問下仲有冇第二個方法囉 最後我老公用刀幫我切左 d皮 先去蒸

你蒸完係米用來整南瓜容?如果係就唔駛刨皮,蒸完用匙美刮起d肉米ok lor!

否則我都建議你用刀,因為d皮幾硬下!

男爵府

好媽媽勳章

我比較懶, 多數叫菜檔批埋:lol:

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 sa2501 於 07-8-22 00:35 發表
我好似切西瓜咁. 唔係批皮.
好似切粒咁.

唔知你明唔明.

切開佢起肉

水晶宮

如果係諗住起肉,最好連皮蒸,蒸熟先刮d肉出來,咁蒸,d肉甜d架.

大宅

醒目開學勳章

哦! 原來可以連皮蒸, 多謝各位教路

因為我買係細種日本南瓜 皮好硬 切開有難度 好在老公早返黎幫手切 最後整左南瓜蓉炒碎牛肉囉~ 第一次試整 ....點知 我個囡食左2碗飯喎

[ 本文章最後由 RSP325 於 07-8-24 00:58 編輯 ]

水晶宮

其實南瓜皮都好有營養,不過bb太細就難消化,而且又唔係咁好食.
但有時為左健康,我會蒸好d南瓜起茸後,就咁拿塊皮來食,都ok既.
原文章由 RSP325 於 07-8-24 00:56 發表

因為我買係細種日本南瓜 皮好硬 切開有難度 好在老公早返黎幫手切 最後整左南瓜蓉炒碎牛肉囉~ 第一次試整 ....點知 我個囡食左2碗飯喎

禁止訪問

大宅

原文章由 RSP325 於 07-8-24 00:56 發表

因為我買係細種日本南瓜 皮好硬 切開有難度 好在老公早返黎幫手切 最後整左南瓜蓉炒碎牛肉囉~ 第一次試整 ....點知 我個囡食左2碗飯喎 ...

個人意見,中式南瓜比較香甜,日本南瓜除外貌外味道比不起中式南瓜。

大宅

醒目開學勳章

sa2501, 大家交流交流, 唔洗

以下是 2大人1小朋友份量 :-
材料: $18碎牛肉, 半邊 日本細種南瓜(返黎去皮去核)

調味料 : 胡椒粉, 少許糖, 生抽適量, 鹽好少("釣味"用途) 麻油少許

1. 先放調味料醃牛肉 10-20分鐘 最後放麻油 (聽阿蘇教, 會把味道封在肉裡)

2. 把南瓜切細粒或薄片 隔水蒸 6-8 分鍾 (蒸好後碟上南瓜水 倒出留起備用) 把南瓜肉壓成蓉

3. 把牛肉放熱鍋 慢火略炒一會 (牛肉快熟, 炒時要快手) 把南瓜蓉/南瓜水一起倒入鍋 (喜歡多汁可加水少許) 再炒一會 最後加少許鹽炒勻即成.

[ 本文章最後由 RSP325 於 07-8-25 23:33 編輯 ]

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

功欲善其事,必先利其器! "廚房架生"一定要買D靚的,反正起碼用10年8年。

我用緊的是BUFFALO的刨, 幾年前在吉之島買的, 很峰利, 不單南瓜皮,連冬瓜皮也可以用這個刨去刨, 很輕鬆。如無記錯係$60左右, 如果用幾元一個的刨來比較, 當然是貴了很多倍, 但想一想,投資$60就可換來幾年的輕鬆, 很值得啊!

大宅

醒目開學勳章

syc204, 多謝你意見 下次試下買中式南瓜先

原文章由 syc204 於 07-8-24 19:42 發表

個人意見,中式南瓜比較香甜,日本南瓜除外貌外味道比不起中式南瓜。

大宅

醒目開學勳章

晴B媽,
多謝你提醒我呀 都係時候睇下有咩"廚房架生" 要換囉 等我去吉X島望下 先

原文章由 晴B媽 於 07-8-25 23:32 發表
功欲善其事,必先利其器! "廚房架生"一定要買D靚的,反正起碼用10年8年。

我用緊的是BUFFALO的刨, 幾年前在吉之島買的, 很峰利, 不單南瓜皮,連冬瓜皮也可以用這個刨去刨, 很輕鬆。如無記錯係$60左右, 如果用幾元一個 ...

複式洋房

原文章由 RSP325 於 07-8-21 20:09 發表
用刀去皮之外, 請問仲有冇快d 方法 ?

日本南瓜,切粒再切皮,清蒸都好味.

洋房

我經常都買南瓜吃,最初都係用刨批皮,發覺很難批,又容易發生危險,後來我將南瓜好係切西瓜咁切,然後才用刀切去外皮,覺得這樣去皮最安全.
Helen的方家小廚http://hk.myblog.yahoo.com/helen-leung

民房

我都鍾意中式南瓜 (平D), 囡囡很喜歡飲 "南瓜紅中式南瓜豆湯" ,可隨意+ 瘦肉 or 骨,記住南瓜連皮煲呀! 煲完D南瓜很
"蓉",D皮很"腍", 小朋友也可食到 (有益), 我睇過報紙這款湯
"健腦"傢! - 好味道

更正 : 是 "南瓜紅豆湯" - sorry 執錯字 !

[ 本文章最後由 EKing 於 07-8-27 18:31 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至