自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如題,即使子女讀書唔叻,興趣唔大

原帖由 Tungxxk 於 14-03-26 發表
如題,即使子女讀書唔叻,興趣唔大
如小朋友真喺唔喜歡又或者資質唔得, 逼都冇用, 讀完中學咪做嘢或學一門手藝。

格硬讀都唔會入到大學喇。高中就真喺靠佢自己。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Tungxxk 的帖子

報到! 我老公就是要求這樣! 就算女兒不是天資聰敏

子爵府

回覆:你哋會唔會要求子女一定要讀到書,升到上大學??

迫得到嗎?

大宅

吾會,行行出狀元嘛

侯爵府

引用:係香港唔怕無工做,好多大人都同我咁講有無

係香港唔怕無工做,好多大人都同我咁講
我,我女讀書麻麻,表明只想做一個出色嘅酒店廚師或甜品師,或者有自己舖,所以而家已經不停學。我也無辦法,迫唔黎,只能勸她,你要跟外國名師,首要能以流利英語和師傅溝通和基本學歷囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

讀唔到都沒法架~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非佢本身話到俾我知唔讀大學想做咩我又覺得佢可以成功(廚師又好,裝修都好,要係一技之長又非常有興趣/天份),否則一定要讀U

侯爵府

唔會、讀書無得迫、迫死佢地我承受痛苦姐、只要肯工作就得

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢無書緣,唔會勉強佢,行行出狀元

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

讀到就讀 讀唔到未去進修下或學一門手藝

大宅

引用:報到!+我老公就是要求這樣!++就算女兒不是

原帖由 blueroselam 於 14-03-26 發表
報到! 我老公就是要求這樣! 就算女兒不是天資聰敏
怕唔怕囡囡受唔到壓力

唔好望我

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+blueroselam+於+14-03-26+發

怕唔怕囡囡受唔到壓力
無辦法! 女兒由細都是被他鞭策!

大宅

引用:Quote:原帖由+Tungxxk+於+14-03-26+發表怕

原帖由 blueroselam 於 14-03-26 發表
無辦法! 女兒由細都是被他鞭策!
嗯…………囡囡而家幾歲呀?反叛期時小心 , 物極必反

唔好望我

大宅

年青人,書到用時方恨少.
唔係老土,係事實
我做咗幾年嘢,之後先可以全日再讀,轉到行..
總覺得,如果早啲明白讀書重要,同埋如果屋企有啲錢供我,咁我應該比而家更專業.

我都好希望我個囡可以讀到大學畢業,好想佢份糧可以照顧到自己.
我年紀唔大,囡得歲半,已經擔心佢將來. 所以如果你屋企人想你讀飽書先做嘢係好正常..

講真,温書/考試/功課,呢啲嘢真係煮到埋嚟,你一定做到..我放低書包5年,再返去讀,咩考試,功課,大小測,畢業project, present,.......咪又係一步一步咁過晒.

樓主,你一定要加油讀多啲書呀!

大宅

引用:年青人,書到用時方恨少.唔係老土,係事實

原帖由 VIKAZ 於 14-03-26 發表
年青人,書到用時方恨少.
唔係老土,係事實
我做咗幾年嘢,之後先可以全日再讀,轉到行..
我會呀 , 我自己都唔係咩讀書材料 , 如果正規方式讀唔上 , 咪讀其他囉

唔好望我

子爵府

回覆 titankaine 的帖子

must agree

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

唔會~ 佢開開心心就可以~

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Tungxxk 發表於 14-3-26 16:14
係香港唔怕無工做,好多大人都同我咁講
有無JM只想子女做人平凡,有份工做就OK,唔好做廢人就得??? ...
我!佢搵到食就夠。亦都可能對佢唔易。我信行行出狀元。
因為我個仔係多元既sen。

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我梗係想…
但現實就要睇佢做化。

大宅

我希望子女讀大學㗎,我覺得到佢地嘅年代已經係基本要求。

首頁
45678...11

尾頁

跳至