家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

放在銀行d息又低, 趁而家搵到多些錢, 同老公商量檔逼自己儲蓄作長線投資, 起碼一年後收既息用來食左佢, 拿來駛左佢, 都叫做善待自己, 老公話點解唔再放埋落去滾大佢, 但唔好唔記得每月還會再買, 我地用只是額外錢來獎勵全家, 今日唔知明日事, 或者明天我c左, 想駛都無得駛, 唔係咁辛苦儲來做乜, 我地呢個時候先諗到去儲,已邁向一步, 因為我地做左一半人都唔接觸股票投機既野, 而家先起步覺得比人遲左, 真係好多c9呀嬸重叻過我地好多.

睇雜誌見訪問個女仔似二十多歲, 話同佢媽咪炒股賺到兩間嘉湖山莊細單位, 咪差不多成二百萬左右, 佢咁後生多數都係媽咪比資本佢和教佢去投資, 我地細個老豆老媽子鬼咁踏實, 想係佢地身上學d野都無, 所以將來我一定教個女去投資, 起碼有錢揸住去買樓, 同99唔岩住都有第二間屋避難, 當然亦教定佢唔好同99住, 最多住同條街好了, 費事步你媽咪後塵, 而家我咪後侮好心得滯同左住無得返轉頭.

大宅

每月買一手恒生
你地好叻呀

我都好buy呢個方法
亦有月供幾樣項目
不過未有本事買咁貴貨

子爵府

原文章由 littlefatc9 於 07-8-23 11:27 發表
每月買一手恒生
你地好叻呀

我都好buy呢個方法
亦有月供幾樣項目
不過未有本事買咁貴貨
你唔好揼我啦!

因為我地成日見99收5號仔既息次次都成萬銀, 攪到我地流晒口水, 無咁多錢買5仔咪買11仔, 同埋好耐以前都是多得佢老豆買落5仔, 後來唔知邊年升到彭彭聲, 佢地放左來贖左層樓, 而家唔駛供樓真係多謝呀老爺, 如果佢在生, 一定好鍚兩個孫.

大宅

原文章由 lau 於 07-8-23 11:12 發表
放在銀行d息又低, 趁而家搵到多些錢, 同老公商量檔逼自己儲蓄作長線投資, 起碼一年後收既息用來食左佢, 拿來駛左佢, 都叫做善待自己, 老公話點解唔再放埋落去滾大佢, 但唔好唔記得每月還會再買, 我地用只是額外 ...

咁都幾好 . 當收息 . 不過妳地就好 . 一個月可以儲咁多 . 我而家都係剛剛開始玩股票 , 玩就拿野 . 而家都係想買番d穩陣d . 咁我想問妳知唔知一年有幾多息 ???

洋房

5號仔真係太貴, 11都可以考慮, 我都要搵d長線d...
我都唔係望發達, 但至少老咗唔洗擔心先啦...
妳的想法, 我好認同...

原文章由 lau 於 07-8-23 12:10 發表
你唔好揼我啦!

因為我地成日見99收5號仔既息次次都成萬銀, 攪到我地流晒口水, 無咁多錢買5仔咪買11仔, 同埋好耐以前都是多得佢老豆買落5仔, 後來唔知邊年升到彭彭聲, 佢地放左來贖左層樓, 而家唔駛供樓 ...

大宅

唔係揼你的,真係叻就要讚
我都係諗長線,起碼老來都有個錢傍身

伯爵府

其實買857或者2388都有四五里息,我好耐之前都系咁諗,不過吾系每月買一手系三個月先買一手,因為我冇你地咁有米,我諗857個升值能力會好些..:lol:

男爵府

儲埋一起買好D,可以吼價兼慳手續費..
:loveliness:

伯爵府

好媽媽勳章

有道理喎, 但一次過入, 就要用好大筆資金咯.

原文章由 vespa 於 07-8-23 16:44 發表
儲埋一起買好D,可以吼價兼慳手續費..
:loveliness:

禁止訪問

複式洋房

原文章由 lau 於 07-8-23 11:12 發表
放在銀行d息又低, 趁而家搵到多些錢, 同老公商量檔逼自己儲蓄作長線投資, 起碼一年後收既息用來食左佢, 拿來駛左佢, 都叫做善待自己, 老公話點解唔再放埋落去滾大佢, 但唔好唔記得每月還會再買, 我地用只是額外錢來 ...

lau,

想請教你, 你每月買一手恒生, 同人哋月供股票分別喺邊呢?

唔好誤會, 我唔係質疑你, 相反我係想向你討教. 因為我而家都係十五十六, 唔知月供好定好似你咁好.

其實我之前都有諗過, 就係好似你咁樣, 每個月買一手同一隻嘅股票, 但係咁咪嘥晒啲手續費囉? 咁萬一嗰個月啲價好高咁點算呀? 好似而家咁, 我都手痕想入市, 但見過市咁高, 都唔知點好, 你可否指點一下迷津?

大宅

原文章由 anjojamo 於 07-8-25 10:29 發表
lau,

想請教你, 你每月買一手恒生, 同人哋月供股票分別喺邊呢?

唔好誤會, 我唔係質疑你, 相反我係想向你討教. 因為我而家都係十五十六, 唔知月供好定好似你咁好.

其實我之前都有諗過, 就係好似你咁樣, 每個月買一手同一隻嘅股票, 但係咁咪嘥晒啲手續費囉? 咁萬一嗰個月啲價好高咁點算呀? 好似而家咁, 我都手痕想入市, 但見過市咁高, 都唔知點好, 你可否指點一下迷津?

anjojamo, 不如我試o下答你, 等lau返黎再講佢既意見

你每月買一手恒生, 同人哋月供股票分別喺邊呢 :
其實lau係自制月供,最緊要睇自己財政&定力

一手恆生,星期5收市價119.9,一手即係11900未計手續費
我估所有手續費大約百零蚊,如果每月有萬幾蚊盈餘當然一手一手買

銀行月供計劃既出現就係令無咁多盈餘既人可以定期收集心水股,如果月供3-5000,手續費50全包我覺得可接受

當然你可以儲2-3個月有萬幾蚊先買一手,但平均法就慢d先見效

每個月買一手同一隻嘅股票, 但係咁咪嘥晒啲手續費囉?
如果有眼光兼eq高買輪仲發得快
呢d係相對既,無野係一方面賺晒,數字上係咁計,不過當你一筆過買時又會唔會心神恍惚,見佢跌又驚見佢升又想放放左又驚佢再升,

咁萬一嗰個月啲價好高咁點算呀?
當你長期而持之以恆咁買,平均法已經抵銷左呢個問題
因為價高買得少價低買得多,o個種安心法係筆墨不能形容,正如上星期大上大落,我都唔會擔心

我個人經驗係,唔係每個人都有測市既能力,我好佩服好識低買高沽既朋友,但我知自己無咁既眼光時,唯有用另一d方法投資

我好長氣

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 07-8-25 11:14 編輯 ]

複式洋房

原文章由 littlefatc9 於 07-8-25 11:03 發表

anjojamo, 不如我試o下答你, 等lau返黎再講佢既意見

一手恆生,星期5收市價119.9,一手即係11900未計手續費
我估所有手續 ...

哈哈, 你咁啱又喺度呀? 又畀你見到我十五十六添.

多謝你嘅分析呀.

你知啦, 銀行要下個月先做得月供, 我咪諗住趁呢段時間, 再問吓其他人嘅意見囉.

其實我都知月供有月供嘅好處, 因為真係唔駛睇住個市, 但就冇乜肉食, 要放好長時間先見到成績, 但如果一筆過買, 如果個市升到好高, 我就可以沽出套現.

大宅

兩個方法都係好方法,只係唔同性格既人揀返o岩自己既野
我覺得點投資都好,心態先最重要

如果你有肉食就要付出心機時間同承擔大d風險
如果你想安心就要犧牲搵快錢機會
我諗世界上無免費午餐囉
你想得到咩效果都要付出

等lau再答你問題

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 07-8-25 12:00 編輯 ]

複式洋房

原文章由 littlefatc9 於 07-8-25 11:50 發表
兩個方法都係好方法,只係唔同性格既人揀返o岩自己既野

等lau再答你問題 ...

小肥師奶,

真係唔該晒你嘅分析.

我都知自己好煩架喇.

大宅

正如你自己所講
買左跌唔開心
賣左升唔開心

我唔係覺得你煩
係覺得你唔安心
記唔記得我地要善待自己呀

大宅

請問恆生1手每次派息係幾多,每年派幾多息架

子爵府

原文章由 littlefatc9 於 07-8-25 11:03 發表

我估所有手續 ...
唔好意思咁多位, 而家先睇到你地回應, 其實我都唔係好識月供股票係點, 只是知比無咁多資金既投資者多一個選擇, 但買到一手會好耐時間, 而我地選一次過買一手是逼儲錢, 因為就算放入定期都唔係好高息, 所以就分散投資, 呢個方案都是睇得bk多而想到出來, 而我地唔理佢升趺都照買, 成日睇住個市就好唔得閒, 平時d股仔都是升到自己心水價位先放, 有時買股都是去銀行直買, 唔會等排隊, 所以可能貴少少買左返來, 我唔鐘意等排隊, 有時收左市都買唔到會好失望, 又無乜時間成日去銀行, 又唔鐘意打電話去, 怕長響無人聽, 所以我去銀行是快買快賣個種人, 亦不是常在家裡, 所以網上買賣又不可能.

我同個c6講, 你睇下我幾有幫夫運(唔係自己讚自己), 係成日幫佢去銀行做好多野, 因為佢工作不便出外, 惟有靠我去做跑腿, 我話我諗咁多儲錢方法無非想佢有機會提早退休或可轉行做自己鐘意既工作, 而家趁後生辛苦d, 先苦後甜, 還有小朋友供書教學, 係身不由己, 希望老左都有個錢傍身.

我唔會怕你地多問題, 大家交流下, 其實到今時今日我都唔知窩輪點解, 只知限時間, 反而想其他媽咪解答下我呢個問題, 因為好迷糊, 識多d好第時教個女去投資.

別墅

原文章由 lau 於 07-8-25 16:02 發表
唔好意思咁多位, 而家先睇到你地回應, 其實我都唔係好識月供股票係點, 只是知比無咁多資金既投資者多一個選擇, 但買到一手會好耐時間, 而我地選一次過買一手是逼儲錢, 因為就算放入定期都唔係好高息, 所以就分散投資 ...

好多謝你係呢度分享你的投資方法 其實我都係唔識就學人玩結果......:cry: :cry: ,睇完你的POST我都同老公決定學你每月買一手 不過冇咁多資金買咁大咯 不過實在係一個好方法 THANKS

複式洋房

睇完大家的回應及分析, 我都覺得而家個股市俾大戶玩晒咁滯. :-( 如果我們D小市民想參與股市, 就要選優質高息ge大藍籌. 我都讚成長線投資的, 因為時間的威力是無可估計的. 搵快錢不如去澳門賭兩手.

曾淵滄博士都說過, 長線投資才是真正的財富. 短炒要講運氣, 如果短炒可以置富, 那人的運氣就好到不得了. 我都有咁ge 計劃, 等個市遲些回吐返少少, 我就買一手恒生, 然後就以月供形式買滙豐.

謝謝分享.
:-) :-D

首頁

尾頁

跳至