家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 gucci18 於 07-8-25 15:51 發表
請問恆生1手每次派息係幾多,每年派幾多息架

我只知道恒生大約有4.23%, 但就唔識計實金額出來. 請問有無bk媽咪識計, 謝謝告知.
:-) :-D

子爵府

原文章由 SiuHak 於 07-8-26 19:02 發表
睇完大家的回應及分析, 我都覺得而家個股市俾大戶玩晒咁滯. :-( 如果我們D小市民想參與股市, 就要選優質高息ge大藍籌. 我都讚成長線投資的, 因為時間的威力是無可估計的. 搵快錢不如去澳門賭兩手.

曾淵滄博士 ...
其實如果大家是用閒錢買股票, 就唔好太在意賺多或賺少, 有時個市大趺, 脹面蝕左都唔駛怕得太緊要, 除非成副身家放晒落去, 就唔驚唔得, 股票既錢都是大家撈亂來駛, 有人賺有人蝕, 我就唔信個市永遠都唔升上返去, d 大戶低買左都要個市上, 佢先有得賺, 佢地唔會睇住個市死既, 所以我有些股都是高位買, 而家個市都郁動返, 睇幾時再上就拿拿放, 不過好衰, 放晒又唔知買邊隻好, 到時又要煩.

大宅

thank you for your reply
原文章由 SiuHak 於 07-8-26 19:06 發表

我只知道恒生大約有4.23%, 但就唔識計實金額出來. 請問有無bk媽咪識計, 謝謝告知.

禁止訪問

子爵府

原文章由 babesiu 於 07-8-26 22:13 發表
又唔係咁講喎.如果你買錯隻股,揸十年都番唔到身唔奇故喎.你睇隻八號仔就知啦.兀股仔既記得止蝕呀!
可能真係太多股, 我都唔係好識分邊隻差, 個隻8號仔我都曾經買過, 後來19.xx放左, 賺左二千大元, 咁就無再理呢隻股, 點解一趺就趺到而家咁少, 試過買隻32隊道, 曾趺到兩個幾我唔理佢, 收住息先, 不過都hold左成十年, 那時又唔識玩股, 又無興趣, 唔知點解今時今日個腦開曉, 開始留意返股市, 咁就放左隻股賺左幾皮, 好能咁岩流年有橫財, 唔中六合彩中下股票, 所以唔好學我咁同股票產生感情唔肯放, 如果唔係都唔止賺咁少.

複式洋房

lau,

多謝你回覆.

我而家諗住等個市回返少少, 就買小小嚟長期投資, 不過資金有限, 我只能買啲平價股.

請問大家知唔知有邊啲係細價得嚟又要係藍籌, 又要次次有息收嘅優質股呢?

伯爵府

打開份報紙,想才色都收,有白花油,857,123,2388,11,190,大家覺得我講呢几隻邊隻比較可取呢?
原文章由 anjojamo 於 07-8-27 09:31 發表
lau,

多謝你回覆.

我而家諗住等個市回返少少, 就買小小嚟長期投資, 不過資金有限, 我只能買啲平價股.

請問大家知唔知有邊啲係細價得嚟又要係藍籌, 又要次次有息收嘅優質股呢? ...

禁止訪問

大宅

我都係近呢一年先學人玩股票
坦白講
覺得自己做o的功課都幾準
不過反而係控制唔到自己o既心理因素
所以賺o既唔多
近來
我決定用投資o既錢o黎做o左幾成首期(實際上係有呢個需要買樓)
而家我要重新決定玩過股票同基金
睇完你地o既文章
覺得好有同感
錢唔應該一開始係炒番o黎
應該首先係save番o黎
then先至再錢搵錢的
o黎緊我都會逼自己每月save番一o的
暫時我會選擇save基金先
唔知大家會唔會考慮save月供基金呢?
至於月供股票
其實我都有諗過
不過心水唔多

首頁

尾頁

跳至