在職全職

跳至
[全職媽媽] 慘~ 買送好貴

首頁

尾頁

大宅

大家覺唔覺得越來越難買送~~
豬肉牛肉勁貴~
菜都成$10斤~
日日食瓜, 一唔係百佳有平就買西蘭花~
買灌豆豉淩魚午餐肉又10蚊~
遲D要轉行食齋o架啦

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

宜家夏天菜係貴D o架~
主要係肉食呀, 巧貴
叫做係煮dinner囉, 但個細要分開煮
平均一日$30-40到啦, 未連堡湯
原文章由 hoiching930 於 07-8-23 12:47 發表
等我又入嚟吹下水先 我覺咗好耐啦,又殘又乾賣七蚊,靚D嘅菜一定十蚊以上!但會唔會我同你果個街市細,我去親阿媽度成日都有10蚊2-3斤架,仲係靚菜!咁你平均一日用幾錢買餸? ...

禁止訪問

大宅

d菜咁貴食齋都唔平啦﹗ 冇計啦,貴都要食架:-(,我會用菜同肉滾湯,d菜唔好滾咁耐,d肉醃咗滾到啱啱好,咁就又有湯飲又有菜食嘞﹗

原文章由 cjessjess 於 07-8-23 12:15 發表
豬肉牛肉勁貴~
菜都成$10斤~
遲D要轉行食齋o架啦
Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught.

大宅

我99仲型~
煲老黃瓜雪凍俾C6飲~
佢話佢鍾意飲凍wor:tongue:
原文章由 hoiching930 於 07-8-23 13:02 發表
我條c6話天氣太熱,唔想飲熱野,仲好,煲少個湯!

大宅

所以我今日買芽菜~
4蚊一大袋
原文章由 XXMaMa 於 07-8-23 13:22 發表
d菜咁貴食齋都唔平啦﹗ 冇計啦,貴都要食架:-(,我會用菜同肉滾湯,d菜唔好滾咁耐,d肉醃咗滾到啱啱好,咁就又有湯飲又有菜食嘞﹗

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

大豆芽點煮好味呀?

但買魚又唔貴喎, 買紅衫魚煲湯, 平靚 & 有益.

原文章由 cjessjess 於 07-8-23 13:25 發表
所以我今日買芽菜~
4蚊一大袋

侯爵府

boil soup with tomato.

[quote]原文章由 moonychan 於 07-8-23 15:53 發表
大豆芽點煮好味呀?

大宅

大豆芽炒豆腐卜,好味﹗

原文章由 moonychan 於 07-8-23 15:53 發表
大豆芽點煮好味呀?

Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught.

別墅

原文章由 XXMaMa 於 07-8-23 18:11 發表
大豆芽炒豆腐卜,好味﹗

呢個菜我過 好好味架 一係將d大豆芽切粒加肉粒黎炒 都好好味架

大宅

芽菜齋炒+薑
芽菜炒魚'pin'

大豆芽就滾湯la

原文章由 moonychan 於 07-8-23 15:53 發表
大豆芽點煮好味呀?

但買魚又唔貴喎, 買紅衫魚煲湯, 平靚 & 有益.

伯爵府

話說我上星期買10蚊叉燒抄芽菜仔,
昨日又打算再重覆去同地點買10蚊叉燒,
果條袤利話.........冇10蚊咁少買,
最少要15蚊呀,
哇........一加就加5蚊呀,死唔死,
而家真係買飯盒,一定平過買送呀,
D是油/油呀都加曬價呀!!

別墅

原文章由 cjessjess 於 07-8-23 12:15 發表
豬肉牛肉勁貴~
菜都成$10斤~
遲D要轉行食齋o架啦 ...

係啦, 弊左我老公係食肉獸, 吾食齌, 佢至既雪藏雞亦都貴左成5大元 , 唉...矛辨法啦! 唯有煮少幾隻當填數, 最多我食少d, 順便keep-fit!! 又話者煮多d飯食多幾淡飯啦!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 cjessjess 於 23/8/07 13:23 發表
我99仲型~
煲老黃瓜雪凍俾C6飲~
佢話佢鍾意飲凍wor:tongue:

嘩~~~同我99差唔多,只係無雪凍,呀99佢一早煲好放到凍晒至飲ka.
我一見係咁就唔飲la.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Desmond520 於 24/8/07 17:18 發表

係啦, 弊左我老公係食肉獸, 吾食齌, 佢至既雪藏雞亦都貴左成5大元 , 唉...矛辨法啦! 唯有煮少幾隻當填數, 最多我食少d, 順便keep-fit!! 又話者煮多d飯食多幾淡飯啦!! ...

我老公都係食肉獸黎ka,但我只整5隻,因我唔食,我食飯同瓜菜多.
我食差唔多2碗飯ka.
但我就一定煲湯.
一餐2餸or3餸一湯差唔50-70.有時30ja.
因一斤菜都分2餐食.

男爵府

蒸肉餅+菜=一餐

大宅

你話再唔食齋我諗我要做番半職媽啦
原文章由 kiki523 於 07-8-24 02:03 發表
話說我上星期買10蚊叉燒抄芽菜仔,
昨日又打算再重覆去同地點買10蚊叉燒,
果條袤利話.........冇10蚊咁少買,
最少要15蚊呀,
哇........一加就加5蚊呀,死唔死,
而家真係買飯盒,一定平過買送呀,
D是油/油呀都加曬價呀!! ...

大宅

我C6都係無肉不歡:evil:
你睇佢身材就知啦
仲衰到唔食蒸魚o架~
佢話蒸魚係腥o既 魚生唔腥o架喎
激得我嬲嬲地, gin舊豆腐費時勞氣
原文章由 Desmond520 於 07-8-24 17:18 發表

係啦, 弊左我老公係食肉獸, 吾食齌, 佢至既雪藏雞亦都貴左成5大元 , 唉...矛辨法啦! 唯有煮少幾隻當填數, 最多我食少d, 順便keep-fit!! 又話者煮多d飯食多幾淡飯啦!! ...

首頁

尾頁

跳至