媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 03年9月~醒目仔女~媽咪特區 (Part 2)

winniefun,

我估可能係因為係resize時既問題,雖然佢話一定要係15kb內,但我試過跟住整,結果張相好矇,所以我resize時跟佢規定,width係150,height佢會自動轉做為112,跟住我在save as時將quality較做60,相既size變左 49.48kb,唔會太矇,但都upload到。你試試。

joanna-waiwai,
知道bb因為什麼原因敏感,都安心d,如果醫生都話遲d會好d,你唔好咁擔心喇。

ida,
可能仲有一個原因,就係bb野性左,因為佢地大左,會左望右望,所以書話可以在一個靜d既房餵bb,佢可能會食得好d。不過,我都好心急想比佢食糊仔。佢而家見到我地食野,會流口水,好好笑。

joey,
嘩!你個仔咁好野,係唔係遺傳呀?咁佢見到我個女未會飛撲過黎,因為我個女咁靚,hehe!!!

別墅

好慘呀, 尋日大年初三一返工, 落最後一級樓梯"跣"到, 成個跪低, 趴左係到, 右腳好痛, 要同事幫手先行到, 好彩過一陣無咁痛, 而家行得都幾好, 但仲有少少痛.

真係瘀, 仲比同事笑! :-P 我都知我好"論盡", 回想陀呀b果陣都特別小心行路, 所以無發生呢d事啫! ~~一額汗...

洋房

joeychai,
我阿B都係認人,係見到公公,婆婆,舅父仔唔跟佢o地(平時也是奶奶揍),不過有時當其他人抱佢,BB就會ok喎沒有喊,見到姑仔個男友就同人玩,姑仔重問佢係咪"發仔寒".
阿B重有幾聲咳啦!
我有比糊仔阿B食(幾日一次),之前佢有肯時食,有時唔肯食,但昨天比佢食,佢食完喊,好似唔多夠,之後再比多小小佢食.但佢仍然喊,我沒有再比佢食,唔想佢一次食太多.
依家每次飲茶都會比小小飽心(即皮下面o個層),佢食,佢食得好開心.你o地有沒有比飽阿B食?
BB豬晴晴已在03年9月12日出世啦!

別墅

joanna-waiwai,

嗶,駛唔駃一返工就行咁大個禮呀 :-P :-P

joeychai,

我初三嗰日煲咗粥食,我老公見到bb睇到流晒口水,咁未比少少佢試吓囉,點知試完後一唔比佢食就係到大叫,好彩只係叫咗一陣.

我囡囡都識認人喇,早排有個同事嚟咗我屋企,我個bb一見到佢就即刻扁哂咀,可能怕"生保".

snowswing,

你咁快就比bb食飽飽,我想會在囡囡六個月後才比她試吓,不過我遲d會比少少果汁佢飲,等bb試飲吓奶奶以外嘅嘢.

[size=xx-small]大女 : [size=xx-small]9 Sep 03 - 3.57kg (52cm); 9 Sep 07 - 13kg (103cm); [size=xx-small]細仔 : [size=xx-small]5 May 05 - 3.89kg (50cm); 10 Jun 05 - 4.95kg; 9 Jul 05 - 5.52kg (60.5cm); 10 Sep 05 - 6.7kg (66.5cm); 15 Oct 05 - 7.32kg (68cm); 11 Feb 06 - 8.01kg

大宅

各位媽咪好,

恭喜發財, BB係唔係收到好多利是呢? 最衰呢幾日咁凍, 唔可以帶BB出去玩! 我呀B都開始認人, 拜年果陣見到我D呀姨, 佢都會尖叫/扁咀/喊, 不過好彩望一陣就無事, 唔係就失禮啦!

各位可否也send 你地BB嘅相俾我放入hp呀? My email address: [email protected]

Joanna-waiwai,

你有冇事呀! 小心D, 好好保重呀!

Joey,

我send 咗相俾你,唔好意思, 因為新年好忙, 所以咁遲先send 俾你, 如果你唔介意, 可否send 你BB的相俾我呀!

大宅

[quote]
luckybaby 寫道:
joeychai,

我初三

複式洋房

我囡囡都開始認人, 平時奶奶揍, 放假就返屋企. 所以佢一見到
子悅囡囡 係中秋節BB! :-D 11-Sept-2003 第一次轉身: 21/2/2004; 第一次左右手互傳:2/3/2004 14 Mar, BB 開始出牙啦!; 22-Mar-2004, 8.91kg; 30 Mar-2004, 識叫 ba ba! 26-Jun-2004, 9.58kg, 18-Sep-2004, 10.1kg, 12-Mar-2005, 11.7kg, 17-Sep-2005, 13.3 kg [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795609.61969.jpg[/img][img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795610.22520.jpg[/img][img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795611.22601.jpg[/img]

洋房

luckybaby,
奶奶話可以比佢試下,咪比幾粒佢"妹"o下,阿B都有飲小小橙汁(開稀o左),佢個樣"那"埋一齊,好好笑.

winniefun,
我都唔係好識開,只係開到有D"結結地".因為只係比佢試o下,我見到嬰兒食譜好似有講下糊仔,你可以去看看.

各位媽媽返工未呀?我初七就返工啦,又要過D同阿B白天分開的日子. :-(
BB豬晴晴已在03年9月12日出世啦!

男爵府

我好開心咁帶阿b去拜年,唉! 佢見到個個親戚都喊,連婆婆嫲嫲只係無見幾日,阿b都好似唔認得咁, 淨係我地兩公婆抱佢,佢先至識笑,真失禮! 原來你地個bb都係開始識認人!
究竟點様先可以令bb唔咁怕羞?

別墅

EJbaby,

我只係比咗少少粥水佢試吓咋(好稀嗰隻呢),並唔係粥嚟架.置於粥仔將會待她有六個月後才比她試食.

Snowswing,

你就好啦初七先返工,我今日已經開工喇.你d橙汁係咪唔甜呀,不如你下次試咗先. :-P
[size=xx-small]大女 : [size=xx-small]9 Sep 03 - 3.57kg (52cm); 9 Sep 07 - 13kg (103cm); [size=xx-small]細仔 : [size=xx-small]5 May 05 - 3.89kg (50cm); 10 Jun 05 - 4.95kg; 9 Jul 05 - 5.52kg (60.5cm); 10 Sep 05 - 6.7kg (66.5cm); 15 Oct 05 - 7.32kg (68cm); 11 Feb 06 - 8.01kg

禁止發言

大宅

各位媽咪&bb,

恭喜發財!!! 祝大家身體健康, 心想事成, bb 快高長大.

呢幾日都好忙咁拜年, 尤其喺初二, 要去幾個地方, 搞到呀b 唔舒服, 喺初三嘔咗一次奶, 初四又嘔了一次

您哋咁快就比bb 食粥仔, 我諗住下個月先比佢食呀, 其實我都好想快d 比佢食
[img align=left]http://www.kariskoo.com/DSCN6281_1.jpg[/img]

男爵府

hello, 新年過左幾日啦, 我有帶妹妹去拜年, 佢吾怕生普人, 係人抱都得, 你地開始比bb食粥啦, 我下個星期就開始因為呢幾日賓賓放假, 我係屋企做到隻dog 噤呀 :-x , 所以今日先有時間打字同send e mail 比 joey & pek 你地睇下收到嗎

我耍2/2先返工, 呢幾日都會去拜年架,今年有2個小朋友, 終於利是有回報啦

禁止發言

大宅

恭喜發財丫!! 近排好少上網, 所以咁遲先上黎同大家拜年,
希望各位BB快高長大! 精靈活潑!!!

係呢, 我想問下新年大家多唔多帶BB出去拜年呀??
我年初二帶過佢出去一次, 只係手抱, 無帶車仔, 因為我係
香港入新界~ 但經過今次之後, 我唸我唔會再手抱BB出街
喇!! 因為年初二個日我帶過佢出街後(前前後後大約6個鐘),
個晚訓教訓到半夜兩點幾, 我前手臂好痛好痛! 痛到我無辦
法郁到! 我老公唸住幫我擦藥膏, 但佢一掂我隻手我已經
痛到喊左出黎! 太痛啦! 我喊住同佢講, 我乜都唔要擦,
我淨係要藥~~~~~~~~~~但搵雲全間屋都無止痛藥係
到, 攪到老公要半夜凍冰冰咁走落SEVEN買。

一直以黎, 我都覺得自己個女好大件頭架喇! 但估唔到人人
都係咁話佢!! 前幾日佢岩岩好4個月, 我帶佢去健康院打針,
D人個個都唔信佢只得4個月, 以為佢有6個月, 連姑娘都話
佢唔可以再肥落去, 因為佢以經係加大碼中既加大碼,
再肥落去就要見醫生咁話! 但我無比過佢食D咩特別野丫!
4個鐘飲一次奶, 每次6安士, 又無再飲夜奶! 我唸佢係好吸
收個隻啦!!

講左咁耐都未講我個女幾多磅, 佢岩岩好4個月有17磅丫!
係咪好犀利架?? 定係有其他BB都係咁??

其實我覺得佢又唔係好肥唧...可能比其他BB巨型D掛!! 哈~ :-P

[url=http://hk.f1.pg.photos.yahoo.com/yungting924]嗅BB之相薄
*  願我兩個小寶貝身體健康、幸福快樂! *

大宅

bbcuite 寫道:
一直以黎, 我都覺得自己個女好大件頭架喇! 但估唔到人人
都係咁話佢!! 前幾日佢岩岩好4個月, 我帶佢去健康院打針,
D人個個都唔信佢只得4個月, 以為佢有6個月, 連姑娘都話
佢唔可以再肥落去, 因為佢以經係加大碼中既加大碼,
再肥落去就要見醫生咁話! 但我無比過佢食D咩特別野丫!
4個鐘飲一次奶, 每次6安士, 又無再飲夜奶! 我唸佢係好吸
收個隻啦!!

講左咁耐都未講我個女幾多磅, 佢岩岩好4個月有17磅丫!
係咪好犀利架?? 定係有其他BB都係咁??

其實我覺得佢又唔係好肥唧...可能比其他BB巨型D掛!! 哈~ :-P

應該唔萛肥! 我個b 九月廿六日出世, 現在有15.x磅, 姑娘都無佢肥. 不過, 佢個樣就俾人話"老積".

I am Father J

別墅

bbcuite,

我bb在四個月零八日到健康院打針及磅重,當天有15.3磅,已是中上碼bb喇,我抱佢一至兩個鍾都手軟啦,何況你嗰個有成17磅添.既然唔帶得bb車,點解唔試吓用"咩帶"又或者叫你老公抱呀??

ivytang02,

我個bb一向都唔似女仔架喇,但同你個囡相比之下就更加唔似,點算好

[size=large]今日係人日,祝各媽咪及bb生日快樂!!!

禁止發言

男爵府

講下講下,我個膊頭都痛左好耐,可能真係抱得bb太多. 我開頭以為出街都係用bb車,所以無買揹帶,但實際bb有時唔肯坐車車,所以都係要抱,就搞到肩痛啦! 我諗住要買揹帶,你地用緊咩牌子,有無好用既介紹比我? 我係jusco 見到有d只係用到10months / 11kg, 甘咪好快唔用得??

大宅

BK Milk勳章

bb cute,

我囡囡都係食5-6安士奶,重飲夜奶,上兩個星期磅都係得13磅多d咋!可能佢唔吸收,如果兩個加埋除二就好啦!
你真係好叻啦!可以抱bb6個鐘,如果係我實跌倒佢呀! :-x
平時我抱佢都唔可以超過一小時啦!所以我通常都係"咩"住佢架!但係個肩膀就會痛一晚! :-x

你囡囡好cute呀!你就好啦!你囡囡d"留海"好靚呀!可以同佢夾夾!我呀b到而家都未有頭髮呀 :-(

luckybaby,

你bb有個小酒渦都甜d呀!我呀b重似男仔呀! :-x 十個十個都話佢係仔! :-x 連佢d叔叔都笑bb呀! :-x

vnice,

有d你話用chicco好喎,不過我就用Tommey!唔係咁好呀!
我都想買過條! :-P

EJbaby,

我覺得你囝囝個頭形好似我囡囡!你話係唔係成個男仔咁呀 :-x

首頁

尾頁

跳至