媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 03年9月~醒目仔女~媽咪特區 (Part 2)

我個bb 咪仲勁, 佢 3 個月已經16磅, (出生 8磅10) 算係大碼b, 我怕佢太肥 (話晒係女仔), 所以比少d 佢食, 由6安減到5安. 這星期六打釘, 到時便知佢幾多磅.

佢滿月時我已經用揹帶, 所以都無事.

子悅囡囡 係中秋節BB! :-D 11-Sept-2003 第一次轉身: 21/2/2004; 第一次左右手互傳:2/3/2004 14 Mar, BB 開始出牙啦!; 22-Mar-2004, 8.91kg; 30 Mar-2004, 識叫 ba ba! 26-Jun-2004, 9.58kg, 18-Sep-2004, 10.1kg, 12-Mar-2005, 11.7kg, 17-Sep-2005, 13.3 kg [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795609.61969.jpg[/img][img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795610.22520.jpg[/img][img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795611.22601.jpg[/img]

禁止發言

大宅

joeychai,
乜你bb 可以去公司逗利是咁好?
過年抱左BB 成個星期去拜年, 好辛苦, 而家返工條腰好痛,
我冇用BB 車, 只用揹帶, 係呢有乜揹帶好用,
因為好似唔o岩用了

禁止發言

大宅

咦?? 點解我整唔到我bb相薄條link既~?

EJbaby,

係丫~ 如果拆開其他野唔睇, 淨係睇你個仔個樣, 又真係
好似幾大個咁丫!!

luckybaby,

我試過用揹帶啦!! 但唔知係我唔識揹定揹唔慣, 我會揹到條
腰拗後咁! bb又好似好辛苦咁, 郁黎郁去無時停~ 攪到我
行得好論盡~ :-P
其實我都有比過我老公抱, 但因為初二個日落雨, 新界又好凍,
我幫bb著左好多衫, 攪到好難抱得好佢, 佢又扭訓周身郁,
所以老公根本抱佢唔掂呢~ :-(

joeychai,

唉, 怪就怪我低估左個女囉! 我以為我攪得掂架嘛! 可能平時
唔係抱佢太多啦! 因為有親戚(我老公個亞姨)幫手湊,
平時我都係玩佢多, 佢一喊一扭計我通常都會比番亞姨 :-P ,
可能就係因為咁, 我唔知道抱一個bb咁耐係咁辛苦~

qmeiyee,

你囡囡到依家都仲未有頭髮呀? 我聽人講過話bb如果一出世
無乜頭髮, 好似得d毛仔個d呢~?! 佢地話一次過同佢剪光
去, 咁佢就會生番d頭髮出黎, 同埋會靚d架! 但我未試過
呀下!! 所以都唔知得唔得架!

我覺得我bb d頭髮其實唔係幾靚的 :-P , 都唔似我, 似我老
公丫! 好粗好硬架! 哈哈~ :-P 我曾經都想同佢一次過剪
光晒去, 但又有d唔捨得喎! 因為始終佢屬於多頭髮, 同佢
剪晒去好似好對佢唔住咁!! 哈哈~

winniefun,

嘩~ 佢3個月已經16磅~? 真係好犀利丫!
你記住佢打完針磅到幾多磅後上黎通知丫!!

[url=http://hk.f1.pg.photos.yahoo.com/yungting924]嗅BB之相薄
*  願我兩個小寶貝身體健康、幸福快樂! *

男爵府

HI, 好多新野呀, 我都要答下先.

1) 我好少用揹帶架, 因為好倦同耐左腰骨膞頭好痛成晚吾使訓, 不過好方便, 我通常用車仔, 須然上落吾方便, 但我好少一個人同bb出街.

2) 頭髮呢樣野, 你地一定見到我細女d頭髮啦, 曲架, 吾算多只係長, 我大女都係曲架, 但佢比較多頭髮, 我真係試過大女2個月大同佢剪清光d頭髮呀, :-P 成個日本片通人物"小新"噤, 好似男仔, 再長出黎d頭髮好硬架, 吾靓架, 所以你吾好剪呀, 我都有小小後栴, 因為佢出世d頭髮好軟架, e+要用護髮素啦, :-x 要重新打理番先得, 所以細女吾禁再剪, 不過大女出世個時係夏天, d頭髮實在太多吾係訓所以剪哂佢, 但真係一剪就好好訓, 死味
3) 講開重, 又要講大女啦, 佢出世都有8磅, 跟住體重真係不停升, 非常吸收, 佢三個月有18磅到健康院要見e生, e生同佢全身檢查, 重要每個位度呎吋, 跟住要問我佢平時飲奶d問題, 再問父母身高同體重, 可能我兩公婆都吾細小 (我5"6 , 佢5"11, 經過測試佢話吾使減肥但bb係加大碼中大碼bb, 我跟住一路睇e生de生不停叫我女減肥直至佢上學吾使叫真佢已經減左了, e+5 old 都有50磅架, 高125cm, 都係頂班架高度, 亞妹就差小小不過都係大碼bb, 4個月都有14磅幾

男爵府

好啦, 而加講番正題, joey果度應該吾使諗啦, 噤其他媽咪有無其他提意, 如果吾係就決定去奧海城, 如有其他理想地點請盡快提出, 噤e十開始決定時間同日期人數,請各位自行報上: - (請盡量選星期日) (請盡快填上因要book場同希望大家一齊支持)
(Re: Februany's gathering 奧海城club house)
地點 : 機鐵奧運站2期商場樓上

(人名) ( 2月份日期 ) ( 時間 ) ( 人數)

1) ivytang ~ 15/2,22/2 ~ pm: 12-5 ~ 2大2細

大宅

Please count me also. Thanks!

1) ivytang ~ 15/2,22/2 ~ pm: 12-5 ~ 2大2細
2) pekkleyin~ 15/2,22/2 ~ pm: 12-5 ~ 2大1細

別墅

bb出街問題, [size=large]叫老公揹, 我老公都會.

2) pekkleyin~ 15/2,22/2 ~ pm: 12-5 ~ 2大1細
3) joanna-waiwai ~ (儘量就大家) ~ pm ~ 2大1細

禁止發言

禁止發言

複式洋房

Februany's Gathering ~ 奧海城 Club House

3) joanna-waiwai ~ (儘量就大家) ~ pm ~ 2大1細
4) joeychai ~ 15, 22 & 29/2 ~ pm ~ 2大1細
5) winniefun ~ 15, 22 & 29/2 ~ pm ~ 2大1細
子悅囡囡 係中秋節BB! :-D 11-Sept-2003 第一次轉身: 21/2/2004; 第一次左右手互傳:2/3/2004 14 Mar, BB 開始出牙啦!; 22-Mar-2004, 8.91kg; 30 Mar-2004, 識叫 ba ba! 26-Jun-2004, 9.58kg, 18-Sep-2004, 10.1kg, 12-Mar-2005, 11.7kg, 17-Sep-2005, 13.3 kg [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795609.61969.jpg[/img][img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795610.22520.jpg[/img][img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD3/56351/s180/56346.7795611.22601.jpg[/img]

別墅

bbcuite,

怪唔得知啦,原來係你老公抱唔掂佢.不過我都唔好得你幾多,因為呀b一喊或扭計,我老公就會比番我湊,佢只係得個玩字.

ivytang02,

我要問吓我老公先,不過星期日多數都得,記住要等我呀!!!!!問多樣嘢,澳海城有冇free parking架???thanks

各媽咪,

我囡囡明天早上要去瑪麗照隻雞蛋仔喇,六個鍾前唔比飲奶,不過好彩我老公醒目book咗9:00am,如果唔係就要"崖"餓喇.希望明天下午有好消息話比大家知啦. :-P
[size=xx-small]大女 : [size=xx-small]9 Sep 03 - 3.57kg (52cm); 9 Sep 07 - 13kg (103cm); [size=xx-small]細仔 : [size=xx-small]5 May 05 - 3.89kg (50cm); 10 Jun 05 - 4.95kg; 9 Jul 05 - 5.52kg (60.5cm); 10 Sep 05 - 6.7kg (66.5cm); 15 Oct 05 - 7.32kg (68cm); 11 Feb 06 - 8.01kg

禁止發言

洋房

Februany's Gathering ~ 奧海城 Club House

4) joeychai ~ 15, 22 & 29/2 ~ pm ~ 2大1細
5) winniefun ~ 15, 22 & 29/2 ~ pm ~ 2大1細
6)Snowswing ~ 15, 22 & 29/2 ~ pm ~2大1細

joeychai,
我send左張相比你,你收唔收到呀?如果收唔到,我再send比你。
BB豬晴晴已在03年9月12日出世啦!

別墅

我老公都唔識抱bb, 但係揹就無問題, 都係一樣o者.

luckybaby,
希望你bb無事啦, 等你好消息!

ivytang02,
我都想知car park幾多錢一個鐘?

6)Snowswing ~ 15, 22 & 29/2 ~ pm ~2大1細

禁止發言

大宅

joeychai,

哈哈~ 我整到條link啦!! 唔該晒丫~
同埋我想問下點解各位媽咪都會send相比你既~?
我新年個幾日無上黎, 又無睇番message, 所以唔知丫!
你話我聽丫~ 等我又send埋比你丫!! :-P

luckbaby,

男人通常淨係識玩, 一喊就即係掟比人架啦~
我老公咪又係~!!:-x bb一喊就即刻話: 媽咪媽咪,
bb搵你呀!! 搵你先喊架咋~ 所以你抱番佢啦!

希望你bb無事啦! 檢查完一定要比個好消息我地丫~
goodluck!!

大宅

另外, Februany's Gathering 我都好想去呀!
但最衰我老公份工...假期好難有息休的! 加上休息都無
全日休, 只係休半日(2p.m.~3p.m.打後), 視工作情況
而定。所以我都唔知點算好! 我驚出到黎會好晏丫!

我住香港個邊架, 去奧海城係咪可以搭地鐵? 係邊個站落架?

哎~~~~ 我真係好想帶我個女出黎丫!
可以同咁多9月bb影相....真係好有紀念價值~!
依家都唔知點算好~

男爵府

bbcuite, 你盡量就時間黎啦, 時間我通常會book pm:2:00後等大家食完晏過黎, 你住香港個邊架, 好方便架, 如果搭mtr 可以去香港站轉機場鐵路(奧運站)一出奧海城2期出口就係商場直接通商場會到奧海城到時我會係一處地方等大家,因為進入屋院要証件, 如果就吾到老公你自己試下帶個女黎, 好難得一齊見面架

cappark 方面問左 : 商場買滿$300/免1個鐘 $500 /2個鐘,如果吾係就$12/1個鐘, 另外出面都有大型停車場收費$7/1個鐘

首頁

尾頁

跳至