自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

呢d父母到底係唔係個腦有問題? 留低咁細對囝囡在家,而家出咗事, 後悔已經太遲, 可憐對小朋友唔知將來有無後遺症, 搵到錢又如何? 可以彌補一切嗎?

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

阿媽, 知妳雖然要趕住返工, 知妳驚遲到會無左份工 :-( 但... 點解外公住附近, 都唔叫佢過來幫手睇一陣

希望兩個小朋友快d 好番

hello hello ~~

大宅

原文章由 manicheung 於 07-8-26 13:04 發表

大宅

好可憐:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

伯爵府

真係唔明點可以留二個咁細的小朋友在家, 真係慘

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

真係唔知邊個要用下個腦?!
收入少要搵食係理由咩?
一個3歲,一個得歲半,獨留屋企?!
攪唔掂就唔好生得咁密!真係天生天養?!
我睇到呢個新聞真係好嬲!好嬲!
可憐個細女燒到塊面,你叫佢以後點算?!

原文章由 prettybabe 於 07-8-26 14:21 發表
請工人?你估人人都搵皮幾兩皮個月咖?供埋樓份糧仲有好多淨咩?你地知唔知有好多家庭收入仲少過綜援戶咖?用個腦諗野啦呀太

大宅

希望兩個小朋友早日康復!:-(

侯爵府

原文章由 rubytang 於 07-8-26 23:44 發表

係囉~ 我今日無睇新聞, 因為有d事做,
但就聽到我老公講俾我知,~
我都唔明果對父母係咩鬼野人黎架~
就算人工搵得唔多, 請唔起工人,
咪諗下請鐘點囉~ 幾十蚊個鐘, 咁請兩三粒鐘黎睇住一陣,
都唔會好貴啫~
咁就害左 ...

收入吾多, 就吾好生甘多

請吾起工人/鐘點
就拿個小朋友去暫托
或者叫親人看住一陣
一個3歲, 一個歲半, 留係屋企,
依家係火燭
一個吾好彩, 累埋人

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉! 就係講極都仲成日有呢0的新聞.

即係仲有好多父母係無腦, 無安全意識既. 大吉利是, 今次唔出事, 下次都會出事.

唔通真係要立法, 獨留兒童在家係刑事, 要座監先得? 唔可以再有呢0的新聞架喇!

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-27 10:10 發表

收入吾多, 就吾好生甘多

請吾起工人/鐘點
就拿個小朋友去暫托
或者叫親人看住一陣
一個3歲, 一個歲半, 留係屋企,
依家係火燭
一個吾好彩, 累埋人 ...

洋房

尋晚新聞見到小朋友塊面好可憐呀~:-(

男爵府

好媽媽勳章

個男人:tongue: 好衰格嫁,,佢以前就係因為現任(報紙上個25歲的老婆),,唔要個前妻同D仔女,,佢以前係做送面包的,,因為送面包就咁識個個好後生的女人 (現任老婆),,跟住就立即同老婆離婚...

個男人係幫我湊女女的保母的前任妹夫,,,我個保母話佢個妹當時知個衰佬咁,,直頭要自殺,,好彩冇事..

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

雖然個父親都有自責, 但個外公同父親都話個大仔曳.

我唔覺得小朋友好奇愛模仿就叫曳...呢 d 係正常小朋友的天性, 只係大人無 provide 一個安全環境俾佢地.

最憎 d 大人下下就話細路曳. 唔通好似碌木唔郁就叫乖. 完全唔了解小朋友的需要.

大宅

點解「攪唔掂就唔好生得咁密」,睇你識唔識教。以前,都係生3-4個啦,唔通個個都好有錢咪。

其實, 真係「養不教,父之過」。
1. 外公說﹕「我曾親眼見到,孫兒有樣學樣取火機點煙,父親竟沒有責罵!」
2. 街坊也說「肥豬」非常頑皮,乘電梯時曾經狂跳令電梯劇烈搖晃,又將全部樓層的按鈕全按一遍,但父母卻任由他胡為,未有喝止。

係BK裡面, 成日都有人講啦。你話o的小朋友時, o的大人仲大聲咁話﹕「小朋友玩下o者 ...」.香港人o的公德心越來越差。

原文章由 麟媽媽 於 07-8-27 09:54 發表
真係唔知邊個要用下個腦?!
收入少要搵食係理由咩?
一個3歲,一個得歲半,獨留屋企?!
攪唔掂就唔好生得咁密!真係天生天養?!
我睇到呢個新聞真係好嬲!好嬲!
可憐個細女燒到塊面,你叫佢以後點算?!

...

子爵府

兩個都燒到咁傷以後都唔知點算:-( :-(

洋房

呢d咁嘅父母害死d仔女呀

大宅

我住係火災大廈隔壁大廈, 尋日一聽到消防車聲即落街睇, 消到嚇死人, 連窗同冷氣機都跌落街, 我重見到消防救個細路落來, 個小朋友當時已經昏迷, 四肢冇力, 我以為已經唔得, 後來知佢補得住條命都好d,我個仔同佢差不多大, 睇到我想喊, 消防員真係好勇敢~
力力豬豬......惡仔一名∼

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家佢地兩公婆話要搵食吖嘛,
咁攪到無人睇所以燒到兩個細既咁!!
兩個得咁細,睇黎佢地教唔掂啦!
咁細個係要有人睇實,無人睇就唔好生!
生得出就有責任,係唔係?!
我個仔就黎9 歲,我都未試過留佢一個人係屋企,
做父母唔係只供子女食住同埋教育,
而係我地有責任保護我地既仔女,免佢地受到傷害!!
仲有,係細路仔都有頑皮既時候,既然呢對父母,
一早都話個仔好頑皮,更加要搵人睇住,
三歲咋?!佢玩火就話佢「百厭」啫,
如果係個歲半既係床跌落地撞到穿晒頭,
咁又可唔可以話佢「百厭」呢?!

原文章由 靖兒 於 07-8-27 10:30 發表
點解「攪唔掂就唔好生得咁密」,睇你識唔識教。以前,都係生3-4個啦,唔通個個都好有錢咪。

其實, 真係「養不教,父之過」。
1. 外公說﹕「我曾親眼見到,孫兒有樣學樣取火機點煙,父親竟沒有責罵!」
2. 街坊也說「肥豬」非常頑皮, ...

男爵府

畀面勳章

原文章由 KSY 於 07-8-26 13:42 發表
離哂譜,留底兩個咁細既小朋友係屋企,就算要番工或是有咩緊要事都好,都要搵人幫手照顧d小朋友喇,簡直不負責任,點會忍心架! ...

當睇到呢類新, 第一時間祈求上天保佑兩兄妹可脫離危險(及可脫離對不負責任的父母).

首頁

尾頁

跳至