自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

獨留在家兩幼童遭燒至重傷
(明報)
08月 26日 星期日 10:10PM

屯門發生懷疑發生獨留幼童在家而遭燒傷事件,母親被捕後獲准保釋,而受傷的兩名小童分別是嚴重和危殆。

兩名幼童分別歲半的妹妹和三歲的哥哥,火警早上7時42分發生,現場是井財街11號仁愛大廈頂樓一個單位,附近的居民發現單位起火,於是報警。

消防指出,他們到場時先救出在鐵閘旁待救的哥哥,在單位內再發現一名約歲半的女童在大廳中昏迷,消防將兩人送院,單位當時沒有成年人在場。警方稍後在醫院聯絡到兩童的父母,其後把25歲的母親拘捕,她獲准保釋。受傷的女童情況危殆,而男童由危殆轉為嚴重,他們由屯門醫院轉到威爾斯醫院治理。

起火是11樓,但消防喉沒有水供應,消防要自地面拖喉至11樓,阻礙了救援。被燒毀的冷氣機和窗花跌落地面,大廈內約有30名居民安全疏散。

大廈一名負責管理員稱,同一單位過去亦曾經試發生火警,有街坊表示,傷者的父母早出晚歸,曾聽聞該對兄妹常被獨留在家。

[ 本文章最後由 Joyful-Life 於 07-8-26 23:11 編輯 ]
Joyful Life

禁止訪問

公爵府

原文章由 Joyful-Life 於 07-8-26 22:47 發表
獨留在家兩幼童遭燒至重傷
(明報) 08月 26日 星期日 10:10PM

屯門
發生懷疑發生獨留幼童在家而遭燒傷事件,母親被捕後獲准保釋,而受傷的兩名小童分別是嚴重和危殆。

兩名幼童分別歲半的妹妹和三歲的哥哥,火警早上7 ...

呢位母親點可以留低只有1歲和3歲的兄妹係屋企咁無人性架

禁止訪問

男爵府

太過份!

男爵府

醒目開學勳章

我自己都生咗兩個, 一個三歲, 一個九個月...可能地年紀同"受害人"相約, 所以我睇呢段新聞, 特別覺得兩個小朋友可憐。

真係想像唔到, 點解個媽咪可以咁放心, 留對仔囡係屋企。唉...

好似話其中一個入咗ICU, 希望佢大步"欖"過啦....

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉, 起初以為小朋友有六歲以上的, 點知係細成咁, d大人真係太無責任心

大宅

睇新聞見到個妹妹燒到塊面紅哂,真係心痛,d大人仲唔係第一次啦,年頭都試過火燭,呢d父母真係.....

子爵府

好媽媽勳章

今日睇到新聞既時候,忍唔住喊左出黎,之後上黎bk,發表意見,仲俾其中一個bk 媽叫我用下個腦,搞到我谷鬼氣~我都有個囡囡2歲幾,今晚同老公講起果時,老公都第一時間講粗口[email=~!@#$%]~!@#$%[/email]^&*()_+

希望小朋友冇事!!!!!!!!!!!!!!

伯爵府

魅力王子

very very heart pain this two children:-( :-( :-( :-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

我睇到個新聞都即刻唔順眼!點做人父母嫁..
竟然可以咁放心留兩個咁細既小朋友係屋企,,
仲要兩個都要返工,,又無搵人睇住d小朋友!
我見到個妹妹仔塊面紅哂...超心痛!!

男爵府

我睇到呢單新聞真係好心痛...................:cry::cry::cry::cry:

男爵府

點解佢會叫係用下腦呀..........................我都心痛到想喊喎:cry::cry:

原文章由 candybbnow 於 07-8-27 00:49 發表
今日睇到新聞既時候,忍唔住喊左出黎,之後上黎bk,發表意見,仲俾其中一個bk 媽叫我用下個腦,搞到我谷鬼氣~我都有個囡囡2歲幾,今晚同老公講起果時,老公都第一時間講粗口~!@#$%^&*()_+

希望小朋友冇事!!!!!!!!!!!!!! ...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 eemsfok 於 07-8-27 01:53 發表
點解佢會叫係用下腦呀..........................我都心痛到想喊喎:cry::cry:

我話,兩個都出哂去做野,係咪好應該請番個工人去湊住兩個小朋友,個bk媽係識得呢對父母,就即刻叫我用下腦,話佢地搵幾皮野一個月呀,唔駛供樓呀~
即時嬲到我發火,番工唔係藉口,亦都唔係大哂,兩個都番哂工d小朋友點下,呢d就真係叫做唔用腦!
我個囡2歲幾,平時有我睇住佢,佢都可以好似馬騮通山走,又爬櫃又成,十足高難度表演,可況現家講緊係兩個3歲唔夠既bb....
我睇到新聞,真係喊左出黎,唔係講笑

大宅

我自己都係住屯門,所以有留意依單新聞!
有腦都唔會留個3歲同2歲既小朋友係屋企啦,仲有佢唔係第1次囉!
最慘就係大廈既防火系統又有問題,要係地下拉水上頂樓先救到火!
依度都浪費唔小時間LA!

唔知點解剩係拉左小朋友媽咪,冇拉佢DADDY.
係咪已經離左婚架喇?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 wincy_82 於 07-8-27 02:01 發表
我自己都係住屯門,所以有留意依單新聞!
有腦都唔會留個3歲同2歲既小朋友係屋企啦,仲有佢唔係第1次囉!
最慘就係大廈既防火系統又有問題,要係地下拉水上頂樓先救到火!
依度都浪費唔小時間LA!

唔知點解剩係拉左小朋友 ...

冇離婚架,父母都係要返工!我都係因為見到佢地唔係第一次發生火燭先嬲,更加唔明,果位bk媽,識得還識得,朋友還朋友,咁件事點睇,點講都係對父母唔岩啦,有d 基本知識都知,係唔可以單獨留小朋友o係屋企架啦!
再者,我覺得佢地唔係小朋友,根本只係bb仔....

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 sa2501 於 07-8-27 02:13 發表

咁如果朋友係咁點解唔勸下或者幫下?
依家出事仲覺得個 fd 無錯? 唔係呀化?

不得而知!

男爵府

原文章由 candybbnow 於 07-8-27 02:20 發表

不得而知!

返工大晒咩.....
唔理佢地不如唔好生啦~
不知所謂!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

呢 d 父母點會 一 d 安全意識都無 !

tv 話父母早更 + 夜更番工交接上有
時間小小接唔上 , 甘呢個問題
即係長期架啦 ......... 甘點解唔
搵個鐘點 / 街坊幫下手呢 !
頭先個妹好塊面好似 apple
甘 , 好可憐 ! 睇見都覺得
佢好痛 ....

最好 2 個都拉去坐監 , 可能
社署仲識照顧 2 個小朋友
呀 !!

首頁

尾頁

跳至