基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

很多時,我發現神並不在我身邊
以往我總覺得在失落時,神就如 "足印"故事在我身旁

我祈求,並沒有得到回應

我感到失望 ......
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

複式洋房

原文章由 Smiile 於 07-8-26 23:59 發表

我祈求,並沒有得到回應

我相信神有時透過 "假失蹤"來試練我們的信心, 好像大衛一樣經過"假失蹤"來試練信心, 曾經看過一本書這樣說: 當孩子學行階段, 初時是父親雙手扶著孩子, 一步一步讓孩子適應用腳的力度, 之後孩子適應後雙手慢慢放開, 真正走出第一步, 雖然第二步會跌倒, 父親就即時抱回跌倒的孩子, 到孩子可以靠自己行走四,五步的階段, 父親可能走到牆的另一邊遠看孩子的學習, 孩子可能跌倒, 但父親沒有即時抱回, 好讓孩子靠自己本能站立及行走, 這時父親不是沒有"放棄"孩子, 而不想孩子依賴父親蓋過應有本能!
常常禱告, 不可灰心!!

[ 本文章最後由 ys49069 於 07-8-28 02:13 編輯 ]
「耶穌...於是抱著小孩子,給他們按手,為他們祝福。」聖經-馬可福音10:16

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

um......呢個好似係信徒嘅必經階段喎......我appeal to 自己嘅經驗鼓勵你繼續堅持落去, 唔好放棄!

我哋要明白, 信就係信, 唔係話你feel到佢喺度先至信. 你諗真吓, 我哋以為我哋知到1+1=2, 但係實際上數學界都係好近期先至証明到1+1真係=2. 即係話我哋一直以嚟都只係憑我哋生活上嘅一啲經驗去信1+1=2, 而唔係我哋經驗到1+1=2. (唔知你明唔明???)

講到尾, 信上帝嘅人無論情況點樣, 自己feel唔feel到上帝喺身邊佢都會信. 相反, 唔信嘅人, 就算上帝喺佢身邊, 佢眼前, 都可以當上帝冇到, 甚至嘲笑上帝.

原文章由 Smiile 於 07-8-26 23:59 發表

我祈求,並沒有得到回應

禁止訪問

侯爵府

喂, 兄台, 如果俾你見到神嘅面, 可能會死架!你担唔担當得起先???
摩西, 保羅都見唔到喎, 你係咪巴閉過佢地先???

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

您好!
請問是否對地球不滿, 要轉星球?
有好多事看不到, 聽不到, 並不等如冇, 人是神造的又怎樣用人的角度去估神呢?
我覺得地球很美, 其實地球上每一樣東西都很美麗, 您和我在世上的出現並不是偶然的, 且看神怎樣安排吧!
中佐 Mark 6 重要嗎? 想一想?

原文章由 ^~螞蟻人~^ 於 07-9-3 02:49 發表

神既安排,叫佢安排我仲下mark 6 啦。

甘多人死都係佢安排嗎??
點解有d 要去死無比佢死呀?? 點樣安排架:evil::evil::evil:

叫佢安排個好似地球既新星球漂黎地球nearby 啦,我地換個新地方:victo ...

別墅

請問誰人又能見到風呢?但為何人會知道風的存在?
雖然我們看不到風,但在樹葉搖動的時候我們便知道風的存在.

原文章由 ^~螞蟻人~^ 於 07-9-2 01:51 發表

在我眼前我實信架

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

早晨, 您好!
地球未死, 螞蟻仍然很開心的活着呀!
地球到今天的地步, 想想是那些人做成的?
又想想, 电腦今天真利害吧, 它會問, 我是怎樣來, 它無可能知自己怎樣來, 是誰創造它呢?
其實你一起身就會知道神的存在, 這都是神的恩典
樹上的小鳥都有足夠食物, 何況這樣宝貴的人呢?

原文章由 ^~螞蟻人~^ 於 07-9-4 00:55 發表

您好!
地球就死, 所以要轉星球? 要大 d 既

有好多事看不到, 聽不到, 但是可以感覺得到,神係睇唔到,聽不到,feel 不到,所以係無既!! 我問過神係甚麼來,個教徒話係甚麼靈,i forgot !! 我心諗甘有幾巴弊呀。神係怎樣來架? ...

禁止訪問

別墅

若果人是由細胞經過億萬年而成,那是不是由細胞--肧胎--嬰兒--少年--中年--老年--死亡!

請問大約過程會不會是這樣?

[ 本文章最後由 markli 於 07-9-4 22:34 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至