跳至
[2006年] 好擔心!

首頁

尾頁

大宅

2007年7月16日朱古力打完1歲針嗰日1小時嘔咗5次,嘔到面青口唇白,黃膽水都嘔埋出嚟,睇咗醫生話佢無咩事......
但係跟住的日子.....
佢差唔多隔日或者日日嘔,情況持續了個多月,我試過佢皮膚敏感睇醫生,順便問埋個醫生,醫生又話無咩事,可能太飽啫....
佢每餐食嘢的份量唔係好多,奶奶都係食6安-7安
粥仔食得仲少,食大半碗佢就會作嘔(打針之前唔會咁)
但係食得太少我又驚佢唔夠營養.....
佢琴日26號無嘔,但23、24、25號一連三日都每日嘔一次,係突然間有一餐嘔晒出來.....
今日夜晚睇睇吓歲月風雲佢飲緊水,突然又嘔晒d晚餐及飯後果出嚟啦.....
除咗擔心,做都做死我啦.....
我決定聽日帶佢去搵醫生檢查吓
希望醫生話佢係太飽,無咩事啦.......

[ 本文章最後由 HELEHCHOW 於 07-8-27 23:28 編輯 ]

大宅

原文章由 HELEHCHOW 於 07-8-27 23:26 發表
2007年7月16日朱古力打完1歲針嗰日1小時嘔咗5次,嘔到面青口唇白,黃膽水都嘔埋出嚟,睇咗醫生話佢無咩事......
佢差唔多隔日或者日日嘔,情況持續了個多月,我試過佢皮膚敏感睇醫生,順便問埋個醫生,醫生又 ...

明天使唔使睇下第二個e生呀!?-(
[url=http://lilypie.com][/url

侯爵府

helen,

朱古力應該無事o既,我估佢多數係飽得滯囉,因為我個仔都試過好幾次食食下飯嘔返晒出黎,但佢嘔完又無野喎,所以係食得太飽囉,你唔好咁擔心啦

原文章由 HELEHCHOW 於 07-8-27 23:26 發表
佢差唔多隔日或者日日嘔,情況持續了個多月,我試過佢皮膚敏感睇醫生,順便問埋個醫生,醫生又 ...

大宅

之前係嬰兒飲食講開燉粥仔比bb食,有個媽媽話佢囝囝都係會隔唔中會連住幾日食親野就嘔,佢睇中醫話係bb腸胃多風,朱古力細時會唔會都有嘔奶?? 可以試下比d溫和d嘅食物佢睇下會唔會好d。

大宅

原文章由 petpang 於 07-8-27 23:30 發表

明天使唔使睇下第二個e生呀!?-(

我明天唔睇屯門的家庭醫生囉,我帶佢出法國醫院睇兒科專科..

大宅

原文章由 tupytupy 於 07-8-27 23:32 發表
helen,

朱古力應該無事o既,我估佢多數係飽得滯囉,因為我個仔都試過好幾次食食下飯嘔返晒出黎,但佢嘔完又無野喎,所以係食得太飽囉,你唔好咁擔心啦

...

我本來都唔係太擔心,但係佢成個幾月都係咁嘔.....:-(

大宅

原文章由 tupytupy 於 07-8-27 23:32 發表
helen,

...

HELEN,

睇吓e生啦, 安心d

大宅

原文章由 acpurples 於 07-8-27 23:35 發表
之前係嬰兒飲食講開燉粥仔比bb食,有個媽媽話佢囝囝都係會隔唔中會連住幾日食親野就嘔,佢睇中醫話係bb腸胃多風,朱古力細時會唔會都有嘔奶?? 可以試下比d溫和d嘅食物佢睇下會唔會好d。 ...

佢細個都唔係成日嘔奶嘅.....

大宅

睇下醫生講咩先...唔好咁擔心喇,朱古力咁精靈...可能係腸胃唔係咁好ga者:loveliness:

男爵府

helen

唔好太worry,聽日check左睇下dr點講.....
你睇完打比我吖....

大宅

helen:

我覺得係因為你比朱古力用飲管啜奶...我見佢都要好用力先啜到...可能飲1支奶都啜咗幾多風落肚...有時佢1回氣...d奶未跟住d氣(風)嘔晒出嚟囉...你試吓幾日唔好比佢用飲管啜奶睇吓會唔會好la...但係都係要睇咗e生先..希望佢無咩事la...

男爵府

唔好太擔心, 睇埋聽日個醫生點講.

男爵府

原文章由 girahei 於 07-8-28 00:25 發表
helen:

我覺得係因為你比朱古力用飲管啜奶...我見佢都要好用力先啜到...可能飲1支奶都啜咗幾多風落肚...有時佢1回氣...d奶未跟住d氣(風)嘔晒出嚟囉...你試吓幾日唔好比佢用飲管啜奶睇吓會唔會好la...但係都係要睇咗 ...

係喎,我都醒唔起哩樣野......
year媽今次講得啱喎~
佢可能真係要好用力飲架~

大宅

原文章由 girahei 於 07-8-28 00:25 發表
helen:

我覺得係因為你比朱古力用飲管啜奶...我見佢都要好用力先啜到...可能飲1支奶都啜咗幾多風落肚...有時佢1回氣...d奶未跟住d氣(風)嘔晒出嚟囉...你試吓幾日唔好比佢用飲管啜奶睇吓會唔會好la...但係都係要睇咗 ...

但係佢大多數係嘔粥,唔係嘔奶喎......
好多時係lunch嗰餐粥或者夜晚餐粥之後嘔,不過呢個week好似全部都係夜晚嘔......
希望佢無事啦.....
不過您個方法我都會試架....

[ 本文章最後由 HELEHCHOW 於 07-8-28 00:32 編輯 ]

男爵府

原文章由 HELEHCHOW 於 07-8-28 00:30 發表

但係佢大多數係嘔粥,唔係嘔奶喎......
好多時係lunch嗰餐粥或者夜晚餐粥之後嘔,不過呢個week好似全部都係夜晚嘔......
好煩呀.......
希望佢無事啦..... ...

咁會唔會佢平時太多d風响肚呢??係咪未必即時嘔架....??
不如你聽日試下問下dr有冇關係啦.....

大宅

原文章由 joesimage 於 07-8-28 00:33 發表

咁會唔會佢平時太多d風响肚呢??係咪未必即時嘔架....??
不如你聽日試下問下dr有冇關係啦.....

我都希望佢係多風....,唔好有其他嘢....
我家姐個細仔細個勁嘔奶...
醫生叫佢要小心,家姐話唔知d腸d胃點樣....都會成日嘔喎...她又唔係好記得醫生講d乜,因為佢個仔大大吓又無事囉....不過佢話醫生話如果係嗰隻就要做手術....
所以我至好擔心......

男爵府

原文章由 HELEHCHOW 於 07-8-28 00:39 發表

醫生叫佢要小心,家姐話唔知d腸d胃點樣....都會成日嘔喎...她又唔係好記得醫生講d乜,因為佢個仔大大吓又無事囉....不過佢話醫生話如果係嗰隻就要做 ...

o.......ic......
咁你睇左dr睇佢有咩suggestion比你先啦......
聽日call我呀....

別墅

可能是口嚨紅左所以食粥時次激到才嘔出來.....放為今天看e後就會沒問題了.......
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

大宅

原文章由 HELEHCHOW 於 07-8-28 00:39 發表

醫生叫佢要小心,家姐話唔知d腸d胃點樣....都會成日嘔喎...她又唔係好記得醫生講d乜,因為佢個仔大大吓又無事囉....不過佢話醫生話如果係嗰隻就要做 ...

如果表哥仔係咁都無咁驚, 因為有D BB真係嘔奶嘔得好勁架,
我堂妹BB個陣都係嘔奶王, HELEN你大肚係咪吃好多豆腐花

大宅

睇下第二個e生好!

首頁

尾頁

跳至