跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

睛靈勳章

翡翠宮

好媽媽勳章

蘋果媽,
唔好 :-( :-( :-( ... 我知你好心痛o架哪..... :-| :-|
不過, 你都要睇住自己身體, 重要照顧蘋果妹o麻... 妹妹重要食奶奶o架....
感冒 , 或者喉嚨發炎, 係會時高時低燒... 最緊要係, 食左退燒藥後, 度數會降 ... 盡量, 俾多 d 水蘋果仔飲, 幫佢抹下身(唔好冷親啵), 沖下涼降溫....
小心唔好傳染俾 蘋果妹呀.....
近排, 我係巴士真係見好多人病, 係唔同方向都聽到 咳 & 鼻水聲....

大宅

蘋果媽,

oh,蘋果仔係咪好辛苦呀:cry: ,好慘慘呀!食左藥會唔會好d?唔好咁擔心,俾蘋果仔飲多d水,訓多d,好快好番架喇

祝蘋果仔身體健康,早日康復!

你都要小心自己同埋蘋果妹,唔好感染到呀!:-|
原文章由 applecarey 於 07-8-28 08:53 發表
蘋果仔琴日開始發燒
連聲都沙埋

今朝仲慘
勁咳

醫生話蘋果仔野到感冒菌
喉嚨紅左
可能會連續幾日反覆地高燒

好擔心
:-(:-(:-(

成晚無覺好訓
不停起身怕佢高燒

未試過BB病到聲都變埋

點算:-(:-(:-(:-(:-(:-( ...

翡翠宮

好媽媽勳章

蘋果媽,

我經驗係, 變老牛聲之外, 試過走聲添 ...
唔好太擔心.... 只要精精神神, 唔係o牛o牛逗逗, 就 ok ....
蘋果仔叻叻, 好快好o架哪 .....

男爵府

蘋果媽,

唔好太擔心,小心身體,蘋果仔咁叻,一定打贏d病菌

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

我記得e生講過小朋友個d止鼻水一般都係止鼻水+止咳,我諗你食左依家d藥,睇下好唔好d先,之後再睇下洗唔洗再睇左次e生,don't worry
原文章由 applecarey 於 07-8-28 09:30 發表
多謝joanne & weewee, joann

因為琴日睇醫生
蘋果仔未發出黎
只有fever
所以醫生只開了退燒+止鼻水
但今咳又聲沙晒

咁駛唔駛再睇多次呢??
(其實我也好亂,都想同蘋果仔睇多次)

...

翡翠宮

好媽媽勳章

蘋果媽,
你打電話去診所問問, 隻鼻水藥包唔包埋咳....
同時可以講埋情況, 問佢駛唔駛再去睇 or 轉藥...
因, 有時鼻水藥, 未必有埋咳藥成份... (可能個個醫生唔同)
我之前睇, 一次係一支有齊兩隻功效.... 到覆診時, 醫生就分開兩種俾我, 方便我停其中一隻藥 ....
打去問問, 安心 d ....

[ 本文章最後由 jolo 於 07-8-28 10:27 編輯 ]

大宅

蘋果媽,
擒日醫生幫蘋果仔檢查時發現佢喉嚨紅哂, 咁有無比消炎藥蘋果仔呀? 或者好似jolo咁講, 打下電話問醫生啦. 希望蘋果仔快d好返啦, 你同蘋果妹都要小心呀.

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

:-( 慘慘..

俾多 d 水 apple 仔飲, 唔好俾 apple 仔 咀咀 apple 妹 喇..

大宅

蘋果仔好叻的,好快打勝將....

講真真係要飲多d水,
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

大宅

oh dear,

apple jia get well soon. get him to sleep more and drink more water. Usually after the fever medicine, they will want to sleep more. So let Melvin sleep more la!

As long as you can get his fever lower, it should get better from now on. Don't worry to much la! If you have any questions do not hesitate to call your doctor for help. That's what they are for. Usually they welcome all queries (even on the phone).

Hope Melvin get well soon.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

蘋果媽,
我自己覺得該水係治標唔治本,如果蘋果仔係因為鼻水倒流該的話食收鼻水藥已可以,但如果你想佢舒服D食該水都可以.蘋果仔氣管有無唔舒服? ”斗”氣”唱”順嗎? 如果唔係可以問醫生開擴張氣管藥,會好好多.喉嚨發炎,醫生無開抗生素?或者你想唔想
蘋果仔食?食左會快好D,唔食都會自己好返的.
希望蘋果仔快D好返

[ 本文章最後由 wingyee_ma 於 07-8-28 23:59 編輯 ]

大宅

希望蘋果仔快d好番!!:cry::cry:
蘋果媽,
不要太擔心囉,(不過好難呢)醫生之前同我講,就好似joanne咁講,小朋友係精靈ge,唔係吽豆ge就係小事,好快會好架!無咩必要,消炎藥,抗生素係未必開架,因為兒科醫生一向覺得呢d係較勁的藥,最好讓小b休息,自己打敗病毒架!!幫他沖多幾次涼,舒服d會快好d!!

男爵府

蘋果媽,
唔好擔心啦!迪迪都成日病病,最緊要佢仍有精神和胃口,咁就有力量打抵病病...
月初迪迪又咳,又高燒,重食乜嘔乜,我慶幸當時放緊假,可以陪住佢

男爵府

睛靈勳章

蘋果媽,

唔好咁啦, 蘋果仔好快好番無事.

小心身體!

複式洋房

Is 蘋果仔 better now?
He is a strong boy and will get well very soon !

Daisy & Pig

禁止訪問

睛靈勳章

複式洋房

蘋果仔, get well soon!! See u on Sunday.

Drink more "warm" water.

原文章由 applecarey 於 07-8-30 09:05 發表
多謝你地關心
蘋果仔仲係咁,聲沙晒
不過精神ok

希望快D好
如果唔係9月2日就無得去B-day Party

首頁

尾頁

跳至