跳至

首頁
23456...9

尾頁

民房

Hi all,

我剛於11/9 第一次到廣華應診, 當日真的好多人呀!! 我都好瘦的, 我 158cm 末有bb前大約92lbs 左右, 有左後現在15週了, 都只是重了幾lbs 不過我就不是因太瘦入唔到助產士小組, 係因為我以前視網膜裂過, doctor 話咁樣末必可以順產, 所以以後都係見doctor.

我末到廣華之前已有看私家, 做了一站式, doctor 話 high risk, 再做了抽絨毛, 好彩一切正常,所以已知是 girl 了, 廣華doctor 提我一定要做埋結構性超聲波, 但我就一樣自己去私家做.

你們幾多個星期後再覆診呀? 唔知係唔係我有看私家, 佢叫我6星期後才覆診.

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 YYPig 於 07-9-13 20:48 發表
Hi all,

我剛於11/9 第一次到廣華應診, 當日真的好多人呀!! 我都好瘦的, 我 158cm 末有bb前大約92lbs 左右, 有左後現在15週了, 都只是重了幾lbs 不過我就不是因太瘦入唔到助產士小組, 係因為我以前視網膜裂過, doct ...

我就10月23照結構,10月29second覆診
oh~~其實入吾到助產士小組我係有少少吾開心
因為我d 朋友都入到,只係我吾得:-(
我係太廋但好在身體無咩大病~~
但我呢2個月真係食少左好多
今日我阿妹先話你好似廋左

我有買燕窩ar,希望食左好d啦

洋房

其實政府改左6星期後才覆診一次架喇...唔會好似以前咁一個月一次,攪到我諗住每個月攞公司一天假期都唔得......一_一!

Hi all,

我剛於11/9 第一次到廣華應診, 當日真的好多人呀!! 我都好瘦的, 我 158cm 末有bb前大約92lbs 左右, 有左後現在15週了, 都只是重了幾lbs 不過我就不是因太瘦入唔到助產士小組, 係因為我以前視網膜裂過, doct ...

民房

Hi 貓mimi,

廣華的醫生問我去番私家or 佢地介紹, 所以我以為廣華冇得照結構性超聲波, 廣華照幾$$ 呀? 我自己22/9籿家覆診到時再約時間照,廣華就10月26日覆診.

其實我之前兩三個月都冇咩胃口, 現在叫做好少少啦. 所以好多人都話我唔似大肚. 但好在同你一樣都係身體幾好.

民房

Hi 貓mimi,

忘記了, 其實唔好食燕窩呀, bb 好易會敏感的, 食花膠 or 鰵魚膠啦, 好好多的, 我阿嫂教的, 佢生了三個, 食鰵(音:敏)魚膠的一個小朋友身體最好, 媽咪都好d呀. 佢介紹了一個中醫比我, 開了一條鰵魚膠湯的方比我還會定時叫我返去比佢 check 下再轉方.一路食到坐完月

[ 本文章最後由 YYPig 於 07-9-13 21:12 編輯 ]

男爵府

原文章由 YYPig 於 07-9-13 21:11 發表
Hi 貓mimi,

忘記了, 其實唔好食燕窩呀, bb 好易會敏感的, 食花膠 or 鰵魚膠啦, 好好多的, 我阿嫂教的, 佢生了三個, 食鰵(音:敏)魚膠的一個小朋友身體最好, 媽咪都好d呀. 佢介紹了一個中醫比我, 開了一條湯的 ...

oh~~我仲買左4樽老行kaar,即食ka, 因為家姐叫人買黎食,
廣華照$60咋,佢無問我,係姑娘叫我攞下次覆診張紙
多左張照結構,我諗住平咁多試下sin吾得咪再照

鰵魚膠係邊度買ka,我吾識ka,咁煲咩好呢~~
我都想買d花膠eat,仲諗住去樓上燕窩買添

民房

HI 貓MIMI,

鰵魚膠在藥材店有售, 我就在我看的中醫那一間買的, $2800 一兩, 我一次買了2斤半 ($7000, 可包40次湯料藥材), 可分40次(已替我分好為40次分量)可供我食到坐完月, 約一星期飲一次鰵魚膠湯, 湯中有什麼我就唔知, 因佢地一包包替我執好了, 每次成包湯料及一包鰵魚膠放下煲中就可.

鰵魚膠同花膠的樣子一樣, 只是它是鰵魚的魚肚, 藥用價值比一般花膠更高

[ 本文章最後由 YYPig 於 07-9-13 22:03 編輯 ]

男爵府

原文章由 YYPig 於 07-9-13 22:02 發表
HI 貓MIMI,

鰵魚膠在藥材店有售, 我就在我看的中醫那一間買的, $2800 一兩, 我一次買了2斤半 ($7000, 可包40次湯料藥材), 可分40次(已替我分好為40次分量)可供我食到坐完月, 約一星期飲一次鰵魚膠湯, 湯中有什麼我 ...

咁我會問下媽咪識吾識sin,我尋晚個肚扯住痛,15-20min痛幾下,
我好驚ar,我家姐尋晚叫我去急症,但11點又無咩痛,所以今日會去see醫生~~

你地個肚仔吾係攪肚痛個d,係肚臍個位有扯住痛ka~~

大宅

原文章由 貓MIMI 於 07-9-13 18:12 發表

高156cm重咪83磅lu~
本身我都廋ka同埋我呢2個月無晒胃口~~
我已主動開口問可吾可以入
點知~~佢話吾得ar吾夠重ar:-(

貓MIMI
哦, 咁你要食番多少少嘢啦, 不過我都明現時真的好難, 因無胃口, (因我都係:-( )

all,
另想問下170高,118磅咁算唔算瘦呀

大宅

Hi all,

YYPig
你係邊度做"一站式"? 同你幾多歲呀?

大宅

冇架,你去c+啦!我上次都係自己去c+
原文章由 shatintsui 於 07-9-13 11:57 發表

pocket
哦, 明白, 知唔知如果未過35, 廣華有無得自己比錢做?

同其實有無話係咩情況下未過35, 醫院都必要我地做呀?

THANKS!

大宅

助產士小組係唔易入架,首先要有位,又要你狀態好,係佢"-"你,你冇得話想入...........

大宅

ee......我又係喎!4點去北10/f,你地呢??

原文章由 vifaivy 於 07-9-13 17:23 發表
e.....咁我同你可能見過一面喎!!

醫院約我10月24日照結中期構性超聲波檢查, 呢個檢查好似係照晒阿b既器官,長度,重量等等....其實呢個檢查如果政府book唔到我都會出去搵c+做,做左會安心d囉!

...

民房

原文章由 shatintsui 於 07-9-14 09:25 發表

YYPig
你係邊度做"一站式"? 同你幾多歲呀?

Hi Shatintsui,

我係龔羽一醫生到做一站式及抽絨毛的, 遲些做結構性超聲波我都會去番佢到, 我已33歲了

大宅

原文章由 貓MIMI 於 07-9-14 07:43 發表

咁我會問下媽咪識吾識sin,我尋晚個肚扯住痛,15-20min痛幾下,
我好驚ar,我家姐尋晚叫我去急症,但11點又無咩痛,所以今日會去see醫生~~

你地個肚仔吾係攪肚痛個d,係肚臍個位有扯住痛ka~~ ...

貓mimi,

呢d扯住痛都算正常架, 好似肚皮入面d"表皮"被野扯緊咁, 拉下拉下, 我記得有1個星期(約11w)好似都幾痛添, 但又唔係持續好耐, 過兩日先再黎過, 果時都去照oscar咯, 見無事, 所以應該係子宮擴張既扯住痛.

男爵府

我返黎啦~~今日睇左醫生啦
醫生話係d腸問題,可以我有少少感冒
d腸係度抽搐,我咪痛lu
加上我飲左d奶,個肚仲咕嚕咕嚕咁ar
唉~~

今日仲超過超聲波,bb無野好好 安樂晒
今晚可以訓得好d

洋房

點解呢?我3點去返4/f喎!!

原文章由 pocket 於 07-9-14 12:31 發表
ee......我又係喎!4點去北10/f,你地呢??

大宅

原文章由 YYPig 於 07-9-14 15:52 發表

Hi Shatintsui,

我係龔羽一醫生到做一站式及抽絨毛的, 遲些做結構性超聲波我都會去番佢到, 我已33歲了

YYPig
係呀, 33個比率都咁呀, :cry: 換句話說即唔係35歲以後先一定高危啦:cry: 咁你約左再進一步抽絨毛未? 希望你沒事, 不用太擔心

大宅

原文章由 貓MIMI 於 07-9-14 21:05 發表
我返黎啦~~今日睇左醫生啦
醫生話係d腸問題,可以我有少少感冒
d腸係度抽搐,我咪痛lu
加上我飲左d奶,個肚仲咕嚕咕嚕咁ar
唉~~

今日仲超過超聲波,bb無野好好 安樂晒
今晚可以訓得好d ...

貓MIMI
咁你休息多d啦, 另你呢排有無重到呀? 我一直都無重呀, 仲好似瘦左添, 真係有d擔心

另我170高, 119磅呀, 都唔知算唔算瘦

民房

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 09:49 發表

YYPig
係呀, 33個比率都咁呀, :cry: 換句話說即唔係35歲以後先一定高危啦:cry: 咁你約左再進一步抽絨毛未? 希望你沒事, 不用太擔心

多謝你呀! 我本身的婦產科醫生都好好, 我一站式 report 有問題就立即替我再約去龔醫生到做抽絨毛, 所以我 14/8 做完一站式, 17號知 report, 18號已做了抽絨毛, 如果自己去約, 我唸現在都末有得做, 因龔醫生好多人看的, 很多婦產科醫生都介紹病人去那裡做一站式,抽絨毛 etc.....

我31/8 去自己婦產科醫師覆診時已知 report, 一切正常, 更得知是 girl!, very good 呀, 因我自己比較 like girl. 但醫生就叫我待20週時耍再照結構性超聲波, 所以我去廣華時, 已有一站式及抽絨毛的 report, that's why 廣華醫生話咁唔洗介紹你去照結構性超聲波啦, 問我係唔係返私家龔醫生到照, 我就話係 lor.

首頁
23456...9

尾頁

跳至