跳至

首頁
34567...9

尾頁

民房

原文章由 貓MIMI 於 07-9-14 21:05 發表
我返黎啦~~今日睇左醫生啦
醫生話係d腸問題,可以我有少少感冒
d腸係度抽搐,我咪痛lu
加上我飲左d奶,個肚仲咕嚕咕嚕咁ar
唉~~

今日仲超過超聲波,bb無野好好 安樂晒
今晚可以訓得好d ...

貓MIMI,

你冇事就好了, 要小心點呀!!

大宅

原文章由 YYPig 於 07-9-15 10:50 發表

多謝你呀! 我本身的婦產科醫生都好好, 我一站式 report 有問題就立即替我再約去龔醫生到做抽絨毛, 所以我 14/8 做完一站式, 17號知 report, 18號已做了抽絨毛, 如果自己去約, 我唸現在都末有得做, 因龔醫生好多人 ...

YYPig
咁咪幾好, 另你睇邊個婦產科醫生? 此外, 你之前做一站式個個都係係私家做呀? 他們係咪都係同政府一樣度頸皮同驗血, 再出report, 見高危, 先要再抽絨毛?

此外, 你話廣華原先同打算幫你做結構性u/s, 只係因為你話你會出去私家做, 所以最後他們沒有幫你做嗎?

另你有沒有被安排去助產士小組嗎?

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 09:51 發表

貓MIMI
咁你休息多d啦, 另你呢排有無重到呀? 我一直都無重呀, 仲好似瘦左添, 真係有d擔心

另我170高, 119磅呀, 都唔知算唔算瘦

無重ar,仲輕左,但尋日照,bb大左d,我又吾飲得奶住,唯有
食d蛋白補充下~~另外買d花膠食,今日去see下sin
shatintsui吾好太擔心,保持心境開朗d,bb就會健康d~~
醫生話頭3個月媽媽廋係好多人會ka,無胃口ma,
遲d就好開胃,最近2日我可始胃口好番d~~

民房

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 10:55 發表

YYPig
咁咪幾好, 另你睇邊個婦產科醫生? 此外, 你之前做一站式個個都係係私家做呀? 他們係咪都係同政府一樣度頸皮同驗血, 再出report, 見高危, 先要再抽絨毛?

此外, 你話廣華原先同打算幫你做結構性u/s, 只係因 ...

Sharinrsui,

我的婦產科醫生在旺角信和中心, 鄧國雄醫生, 每次收$350. 佢自己冇做任何testing, 所以做一站式 etc... 佢都會 refer 去龔醫生到. 其實任何一個的家醫生做一站式, 所有嘢都係送返威爾斯醫院那個 centre 到化驗及出 report, 所以我份 report 印係有威爾斯的 heading. 其實我bb頸皮的厚度是2.2mm, 醫生話多過2mm 就有 risk, 加埋 blood test 的數據, 如 high risk, 就會叫你去抽絨毛 / 羊水的

廣華的醫生當時問的係唔係會自己去私家照結構性u/s, 我以為政府照一樣咁多 $$, 所以就話係 lor (政府做一站式同私家做一樣咁多 $$) 點知原來政府做結構性u/s只要$60. 私家要件1800呀!!:-( 但就唔知有冇唔同了

大宅

原文章由 貓MIMI 於 07-9-15 11:00 發表

無重ar,仲輕左,但尋日照,bb大左d,我又吾飲得奶住,唯有
食d蛋白補充下~~另外買d花膠食,今日去see下sin
shatintsui吾好太擔心,保持心境開朗d,bb就會健康d~~
醫生話頭3個月媽媽廋係好多人會ka,無胃口ma,
遲d就好開胃, ...

貓MIMI
ok, thanks! 想問你感得個你個肚有無大呀? 我只是在中午到晚上覺得好大呀

大宅

原文章由 YYPig 於 07-9-15 11:10 發表

Sharinrsui,

我的婦產科醫生在旺角信和中心, 鄧國雄醫生, 每次收$350. 佢自己冇做任何testing, 所以做一站式 etc... 佢都會 refer 去龔醫生到. 其實任何一個的家醫生做一站式, 所有嘢都係送返威爾斯醫院那個 cent ...

YYPig
完全明白, thanks! 因我都巳book左下月係威院做oscar,希望無事啦, 唉~~每日係度等幾日可以覆診同照oscar覺得好漫長呀

另你睇緊個醫生$350包唔包藥同照u/s?

[ 本文章最後由 shatintsui 於 07-9-15 11:14 編輯 ]

民房

shatintsui,

我沒有入助產士小組呀, 因我講自己病歷比醫生知時, 話我試過視網膜裂過, 咁佢話咁樣末必可順產wor, 所以就冇得入. 可能加上我試過肺炎tim啦.

民房

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 11:13 發表

YYPig
完全明白, thanks! 因我都巳book左下月係威院做oscar,希望無事啦, 唉~~每日係度等幾日可以覆診同照oscar覺得好漫長呀

另你睇緊個醫生$350包唔包藥同照u/s? ...

shatintsui,

你現在第幾週呀? 照oscar應在11-14週內照的, if 有problem 就要在16週前抽絨毛, late過16週就要抽羊水. 因有什麼problem, 愈早give up愈好. (我私家醫生說的)

我自己的婦產科醫生每次都會照u/s及有維他命等藥的, 都只是$350

大宅

原文章由 YYPig 於 07-9-15 11:18 發表

shatintsui,

你現在第幾週呀? 照oscar應在11-14週內照的, if 有problem 就要在16週前抽絨毛, late過16週就要抽羊水. 因有什麼problem, 愈早give up愈好. (我私家醫生說的)

我自己的婦產科醫生每次都會照u/s及有 ...

YYPig
我知呀, thanks!
另你個醫生都幾平, 我睇個個要$520呀, 我覺得好貴呀

民房

shatintsui and MIMI,

其實不用太介意自己有冇重到, 因其實你重幾多, 並不代表你bb重幾多, 只要每次照u/s時, bb有長大, 醫生話正常咁就ok 啦. 其實我自己就唔想自己重咁多, 因生完會有排減lor.

最緊要食多d有營養的食物,保持心境開朗.

我自己就盡量每天食一隻egg, 因egg york 有好多葉酸, 不過我自己就飲唔到milk. 因腸胃敏感. 不過不久前有電視節目話其實現在都建議孕婦唔好飲 milk, 因咁樣bb有敏感問題的機會會大左.因現在的milk都唔係咁pure. 所以我會從其他食物吸收鈣質及蛋白質

大宅

原文章由 YYPig 於 07-9-15 11:40 發表
shatintsui and MIMI,

其實不用太介意自己有冇重到, 因其實你重幾多, 並不代表你bb重幾多, 只要每次照u/s時, bb有長大, 醫生話正常咁就ok 啦. 其實我自己就唔想自己重咁多, 因生完會有排減lor.

最緊要食多d有營養 ...

YYPig
THANKS! 係啦, 真係好矛盾, 又話孕婦要飲奶, 但又話會敏感, 不過我都唔理, 每日都有飲:mrgreen:

另其實我都好怕亞B, 我比唔到營養的, 不過唔理啦, 因我都要等下星期睇醫生先知所有我心中的問題

另想問下你地唔知現時呢個時期, 可唔可以去食自助餐呀

民房

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 11:54 發表

YYPig
THANKS! 係啦, 真係好矛盾, 又話孕婦要飲奶, 但又話會敏感, 不過我都唔理, 每日都有飲:mrgreen:

另其實我都好怕亞B, 我比唔到營養的, 不過唔理啦, 因我都要等下星期睇醫生先知所有我心中的問題

另想問 ...

Shatintsui,

你去食自助餐想食咩先? 魚生, 蠔...etc.. ? 咁就要看看你自己受唔受到啦. 我有左後食魚 / 海產就會作嘔, 所以就冇食, 但生冷嘢 such as cold drink, ice cream 我就冇停過了.

大宅

原文章由 YYPig 於 07-9-15 12:05 發表

Shatintsui,

你去食自助餐想食咩先? 魚生, 蠔...etc.. ? 咁就要看看你自己受唔受到啦. 我有左後食魚 / 海產就會作嘔, 所以就冇食, 但生冷嘢 such as cold drink, ice cream 我就冇停過了. ...

YYPig
嘩~~你咁勇呀cold drink, ice cream 都有食, 我呢D無食呀

另因家人生日, 他們BOOK左台去食, 如果我唔好又好似唔係咁好, 但我又知去左, 又好多嘢都食得, 所以好煩呀 我知生, 海鮮, 就唔食得羅!

民房

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 12:10 發表

YYPig
嘩~~你咁勇呀cold drink, ice cream 都有食, 我呢D無食呀

另因家人生日, 他們BOOK左台去食, 如果我唔好又好似唔係咁好, 但我又知去左, 又好多嘢都食得, 所以好煩呀 我知生, 海鮮, 就唔食得羅! ...

Shatintsui,

係呀, 由我有左到現在我對Cold drink 從冇停過. 但一些如食了對bb唔好的如crab, 鵝... 我就停了.

生果都唔係所有可食的, 記得唔好食水晶梨呀, 士多啤梨, 所有瓜都唔食得, 波羅都唔好食

[ 本文章最後由 YYPig 於 07-9-15 12:20 編輯 ]

大宅

原文章由 YYPig 於 07-9-15 12:16 發表

Shatintsui,

係呀, 由我有左到現在我對Cold drink 從冇停過. 但一些如食了對bb唔好的如crab, 鵝... 我就停了.

生果都唔係所有可食的, 記得唔好食水晶梨呀, 士多啤梨, 所有瓜都唔食得, 波羅麵唔好食 ...

YYPig
我知呀, 我生果只是食ORANGE, APPLE, GRAPE, 其餘就無食啦

男爵府

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 11:11 發表

貓MIMI
ok, thanks! 想問你感得個你個肚有無大呀? 我只是在中午到晚上覺得好大呀

我覺得食完野係大d,咁即係吾係bb大啦,我諗早上睇個肚會知係咪
大左~~

男爵府

原文章由 shatintsui 於 07-9-15 12:21 發表

YYPig
我知呀, 我生果只是食ORANGE, APPLE, GRAPE, 其餘就無食啦

提子小d食好,高糖份喎姑娘話吾好食咁多
我都同你差吾多食apple,orange同埋有機奇異果,

大宅

原文章由 貓MIMI 於 07-9-15 12:22 發表

我覺得食完野係大d,咁即係吾係bb大啦,我諗早上睇個肚會知係咪
大左~~

貓MIMI
係嘢, 我都係咁

大宅

原文章由 貓MIMI 於 07-9-15 12:23 發表

提子小d食好,高糖份喎姑娘話吾好食咁多
我都同你差吾多食apple,orange同埋有機奇異果,

貓MIMI
係呀, 提子高糖份, 我都唔知添, THANK YOU FOR YOU ADVISE

男爵府

我8月頭去廣華第一次check up,
都係睇一個四眼後生女醫生,
唔知係唔係同一個醫生,
我問佢, 我之前喉嚨痛, 唔知有左bb, 食過喉糖, 問佢有冇問題,
佢竟然好求其咁答我: " 喉糖?! 呢d真係唔知喎"
我再問佢, 我老公皮膚敏感, 一直有食開皮膚藥,
對我地bb健康有冇影響?
佢話: 唔會有影響, 咁有冇做過化療?

痴線架, 皮膚敏感要做化療既咩,
聽完佢答我呢2個問題,
我已經知道佢唔係一個專業既產科醫生,
唔想再同佢講野啦, 問都side氣,
真係想知道佢個牌係點考返黎既

希望下次覆診唔好再睇佢啦:-(

原文章由 jo@pong 於 07-9-6 19:54 發表

跟住醫生將個鴨咀抽出, 直接就掉左入床邊一個膠桶消毒水中
>> 我果位都係順手放向台上,無甚麼消毒薬水中...

姑娘叫我將墊pat pat張紙掉入垃圾桶.
>>都無墊pat pat張紙

我果日去既係6号房係 ...

首頁
34567...9

尾頁

跳至