媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 2003年8月夏日羊羊媽咪會- PART 2

Venuscheng 寫道:
囝囝越來越嘴"鵰", 沖浠少少奶都會扭,無佢收了!

原來明仔係食神,失覺失覺!

子爵府

wilnita 寫道:
[quote]
Venuscheng 寫道:
囝囝越來越嘴"鵰", 沖浠少少奶都會扭,無佢收了!

原來明仔係食神,失覺失覺![/quote]

唔係吖嘛! 食神?? 咁我好唔得閒,我唔識煑嘢食喎!

男爵府

做乜下午無乜人氣架,係唔係第一日開工好多野做,定係今日有得早走呀,我開緊工呀,不過好靜,好似暴風雨前夕,唔知一陣有無飯食添,你地祝我好運啦!!
鎮浩小天地 As at 2004-04-26 梁鎮浩 - Iain LEUNG , 伊利沙伯醫院出世 2003-08-08 - 9 lb 7oz 2004-08-08 - 22 lb 2005-08-08 - 25 lb 13 oz

子爵府

isismama,

妳唔好自己嚇自己啦,唔係呀,我今日都係到蒲頭呀,不過去左隔離屋八之麻!

男爵府

ABCD媽咪,

我諗住幫囝囝
鎮浩小天地 As at 2004-04-26 梁鎮浩 - Iain LEUNG , 伊利沙伯醫院出世 2003-08-08 - 9 lb 7oz 2004-08-08 - 22 lb 2005-08-08 - 25 lb 13 oz

男爵府

wilnita,

你有所不知啦,我開

子爵府

isismama,

會唔會治安好左呀?新年會唔會好D架?

男爵府

wilnita,

我諗就唔會勒,年初一都做 36 單啦,好少會中更唔夠 40 架,希望今日例外啦!!

子爵府

[size=large]7月8月喜氣羊羊新春大團拜

舉行日期:2004年2月1日(星期日)

舉行時間: 下午一時至四時三十分

地點:藝術茶座(尖沙咀梳士巴利道10號香港藝術館一樓平台(尖沙咀地鐵站E出口)

出席人數:67位大人 及 35位小朋友(以作實人數計算)

自助餐菜單 (A):每位港幣$68,另加一服務費。最低人數40人。蟹籽蛋片、鵝干多士、煙三文魚小食、薯仔蛋什果沙律、華多夫沙律、日式雞串燒、香草什菜串燒、火腿菠菜迷你批、迷你春卷、迷你什果撻、黑風衣士多卑梨、鮮果併盤、茶、啡、汽水、果汁

額外收費:港幣$500(延長1小時場地費用,到時會按總出席人數(大人)平均分擔)

特別項目:大合照及交換禮物(請每個家庭自備一份價值介乎$25-$50禮物,最好是BB用品或玩具)

[size=large]最新資料:

天氣預測:天晴,氣溫介乎16-20度

食物供應時間: 1330 - 1530 (兩小時)

座位安排:不設劃位;室內20位、室外50位;由於室外地方非常闊落,足夠供應各名貴BB房車免費泊車服務

停車場:可停泊在小熊皇國 或 Harbour City,沒有任何優惠(sorry!)

音響設備:歡迎各位媽咪携帶兒歌CD到場播放

如有任何意見或問題,歡迎提出

================================
名單如下如有任何加減,請通知Venus或Wilnita

007 (2大1小)
ABCD 媽咪 (2大1小)
BABY_HC1208 (2大1小)
BOTTLE (2大1小)
BUDBUD (2大1小)
CAROL TSANG (2大1小)
CHINGYEE (2大1小)
CHUN-MM (2大1小)
CONCONMILL (2大1小)
E 媽 (4大2小)
ErnieMama(2大2小)
HAPPYWIN (2大1小)
HUNGLEI (2大1小)
IRISMAMA (2大1小)
ISISMAMA (2大2小)
ITBC (2大1小)
ITMUM (2大1小)
JOJOLAM888 (1大1小)
KRISTYMAMA - 未作實
LITTLE PRINCESS (2大1小)
MANMANB (2大1小) - 未作實
MISU (2大1小)
RACHEL1230 (4大1小)
REBECCALOLS (2大1小)
RENEE (2大1小)
SAILO (2大1小)
SMARTEST (2大1小) - 未作實
SUMMER123 (2大1小)
VENUSCHENG (2大1小)
VIVIEN (4大2小)
WILNITA (2大1小)
YEUNGSIUB - 未作實
香香 (2大1小)
晞琳 (2大1小)
嘿嘿 (2大1小)

子爵府

Thank you wilnita,
Very clear, 連天氣都報告埋, 真係唔夠你做足功課!
今晚帶了明仔去睇醫生, 就係之前我曾提過明仔臉上一點點, 最近發覺手仔也有, 今天褓母告訴我連背背脊都有, 咁我mike同明仔睇醫生囉! 醫生話佢有濕疹, 話天氣乾燥, BB皮膚好容易有敏感, 我剛剛和褓母通電, 千叮萬囑叫她要要同明仔著太多衫, 雖然近幾天天氣寒冷, 我都怕明仔冷親, 但現在發現原來熱親都可麻煩. 醫生開了有濾固醇藥給明仔塗, 但我想盡量唔同佢塗, 睇情況啦!轉眼間依個星期就是聚會了, 好興奮, 可是有點慚愧, 我重未想好當天程序啊! 

男爵府

其實真係好多謝 wilnita 同 Venus 咁勞心勞力安排呢次聚會,話咁快過多幾日大家就可以見面啦!!! :lol: :lol: :lol:

wilnita,
今日真係好彩,到收工都係 20 單 case 唔夠,我同 D 同事都係未試過咁嘅環境架,當賺咗架啦。

大宅

venus,

我希望明仔好一些了。

isismama,

能知道你是從事什麽工作嗎?

各位媽媽

最近洋洋平均每天才喝20到25安斯的牛奶,他還沒有開始吃其它食物。。。這種情形已經持續一個星期了,他倒沒有怎麽瘦下來,也長長了。我應不應該擔心呢?他都7.5到8公斤重的人仔,吃得實在太少了...你們的baby有沒有這種情形呢?大多都喝多少奶呢?(不過,他就睡多了,看來睡眠對洋洋比吃重要。他在臺灣就吃得下,不睡覺,整整瘦了好打一圈呢!)

洋洋會坐了哦!昨天坐了1分鐘,累就往後蹭,很可愛!

好期待周日的聚會........

子爵府

summer,

不需要太擔心洋洋,晞晞亦是如此,她每天由五餐減少為四餐,日間每餐6-7oz,食奶的情況亦是很差,每每食2-3oz就要停下來,自說自話一會兒,又或是睡著了才繼續進食餘下的;至於晚上最後一餐(9.00pm)我會給她8oz,那麼她會睡到早上7.00am,因此我都不會對她有甚麼要求,只要她睡得好便可。她午間都會睡三小時。只要睡得好,精神可以的話,那便沒有甚麼問題。

大宅

wilnita,

good morning! You are also VERy early!!!!!

子爵府

wilnita,
你昨晚咁夜瞓都可咁早起身,你的精力真好。

summer,
多謝你的慰問,不過我昨晚致你,電話響了幾下就斷線,其實我也曾致電給你,不過都好幾次是這樣,不過也試過飛到留言信箱,只有一次曾成功找到你,所以我都很少找你的 (籍口, 嘻嘻!!)

子爵府

isismama,
浩浩成個學生王子look!! 好吖! 21gathering 就見到依位王子了

子爵府

isismama,

浩浩真係好型仔喎,咁請問小公主去左邊呀?

子爵府

wilnita,
Please check PM!

子爵府

Venus,

自從晞晞唔食夜晚11點幾個餐後,我真係舒服好多,每晚我地都可以12點前休息至到早上,都有6-7小時睡眠時間,其實可以再早小小瞓嘅,不過上網同您地傾下計好開心。然後早上老公又會開定機比我一路上網一路食早餐。我都奇怪妳尋晚咁夜都上網。

我覺得薄薄地搽小小濾固醇藥唔係咁大問題,我朋友曾經同我講其實固醇藥唔會透過皮膚滲透落血管到,因此問題不大。其實明仔好痕架,佢又唔識表達比妳知喎。我每次見到晞晞背脊或頸位起粒粒就會幫佢搽白兔牌大頭仔膏膏,又ok喎。或者妳可以考慮「攝」條沙巾仔係明仔背脊到幫佢索D汗仔,至於手手腳腳D摺位就耐唔耐幫佢抹下吸走D汗,男仔比較大汗小小,唯有勤D清潔。

大宅

venuscheng
希望明仔快啲好番la..朗朗唔知係咪天氣關係塊面好乾同紅,我琴曰買左支qv cream,係bk媽媽介紹,希望會好啲la...

www.babyhome.com.tw/bb/10415[img align=left] [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid133/p668bc3b543efa1d3bdcc27b37aaf3487/f787210b.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至