家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:KonnyGreen 的帖子

幫你推!

最緊要一家人齊齊整整,支持你樓主!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

引用:詳細大家慢慢睇~ 由懷疑,到肯定,直到採取行

原帖由 KonnyGreen 於 14-04-01 發表

詳細大家慢慢睇~ 由懷疑,到肯定,直到採取行動!
post去自由廣場;等多人知多D!

別墅

引用:Quote:baobao520457 發表於 14-4-22 15:37

原帖由 zippyzgs 於 14-04-22 發表
但有時太清楚又原來係唔得:話說我老豆退休前係行內人,我屋企裝修叫佢幫我寫份野俾人報價,點知佢跟返佢以 ...
可否提供相熟判頭資料? 及分享世怕份資料給參考?

別墅

引用:又係我黎update啦!認真比呢間無良公司/黑心

原帖由 KonnyGreen 於 14-10-21 發表
又係我黎update啦!

認真比呢間無良公司/黑心老闆害死
樓主,睇晒你個post明白你的心情. 雨後,陽光總會出現! 加油呀!

大宅

鰻魚太太 發表於 14-11-2 07:59
可否提供相熟判頭資料? 及分享世怕份資料給參考?
份野冇咗了,都冇用既
至於上次個判頭佢做開公司客,一般唔做私人住宅,所以我來緊12月搬屋裝修又要重新搵過了。

子爵府

男爵府

陪月勳章

搵裝修師傅真係好講彩數

舊屋時既裝修師傅好多手工都好好, 係個批頭麻煩o的 (都係熟人介紹), 但對比起依家新屋呢個裝修, 手工真係差好多, 個批頭初時都幾好人, 點知之後就黎料, 搵佢報價時我已經話得1個月時間, 佢都話冇問題, 點知到confirm晒先話要8星期, 都算, 8星期都冇辦法, 點知每星期得兩三日先有人開工, 每次都要到last minute先黎趕, 好似水電咁, 加埋鑿熱水爐個煙囪, 大半日已經完成, 但佢頭尾就花左3星期o係水電度, 之後泥水先叫做做得快, 兩星期做晒廚房廚所, 但之後先發覺手工真係好唔得, 白英泥又鋪得唔好, 依家仲驚緊個防水做得好唔好 (定還是有冇做都唔知)

好笑係, 係就係有後加工程, 但係好早期時就加, 唔係到中期先話加, 佢話我要佢8星期起貨做唔切想唔做 (8星期係佢講, 講到係我迫佢), 但我話唔得, 佢仲發我爛炸話人地趕到要加錢 (依家好似係佢要趕8星期既貨期而趕工而唔係我迫佢1個月內做起囉...)

仲有個廚櫃先搞笑, 現場造$800一呎, 係個批頭負責 (佢話佢自己係木工出身), 點知開始造時先發覺好有問題, 初時係個design, 佢原來expect個廚櫃係冇櫃桶, 之後到個木板, 面只貼白色既膠板, 但門就o係出面訂 (我揀左啡色), 完全冇諗過會有咁既情況發生, 最後佢要我地加返膠板錢先貼返跟櫃門隻色, 但又唔係完部貼晒, 真係O晒嘴, 而且有兩隻玻璃門 (由下向上開)冇左枝可以fix住隻門唔跌落黎既油壓鉸, 又冇門柄, 依家真係好難用, 但佢又唔覺有問題囉, 真係唔明佢係唔係好耐冇造過廚櫃定點

o的門又裝得好差, 框唔到地, 漏晒洞, 隻大門出左事, 好遲先知, 又拖左我一個月, 明明門鋪隻新門已經到左又冇時間黎整, 本來話同一日會做埋執漏, 點知都係做唔完, 又話要另一星期既某幾天, 最後又俾佢放飛機, 直到依家都未黎整, 但我唔會追佢囉, 因為仲有尾數未俾, 佢有本事就唔好黎, 佢咪唔好收錢囉

貼牆紙既手工又差, 天花紙某o的邊已經開始裂, 舊屋住左6年o的牆紙仲好靚, 又冇甩

我鋪無縫地板, 又要我加錢鋪多層木先再鋪地板 (因為鑿左食水同煤氣喉, 地台平唔到), 我都算, 但鋪完個地台仲斜過未裝修前

真係一肚氣, 呢個批頭真係唔好再搵佢, 所以搵到好師傅真係要睇好唔好彩

依家$就用左, 但唔係心水既模樣囉... 灰爆

大宅

陪月勳章 畀面勳章

hoiching0516 發表於 14-11-6 16:38
搵裝修師傅真係好講彩數

舊屋時既裝修師傅好多手工都好好, 係個批頭麻煩o的 (都係熟人介紹), 但對比起依家 ...
你個情況係算好過我啦...
我係錢就比佢拎左, 野又無咩做過...
計落我因為呢間黑店損失左30萬!!!

真係唔好比我係街見到佢!!
我至今仍會繼續咀咒佢全家不得好死!!!

男爵府

陪月勳章

KonnyGreen 發表於 14-11-7 11:02
你個情況係算好過我啦...
我係錢就比佢拎左, 野又無咩做過...
計落我因為呢間黑店損失左30萬!!!

簡直係一個惡夢... 希望你先生快o的搵到新工作

禁止訪問

大宅

陪月勳章 畀面勳章

Hannah_T 發表於 14-11-12 13:57
樓主加油!!!
經一事, 長一智!!
幫你推POST!!

謝謝!! 我而家希望老公快d搵到工
之後儲多幾年錢再執靚d間屋,
因為buget被黑店呃左,
小朋友房未整好...
幸好2個小朋友仲細... 暫時打地鋪
等儲到舊錢都會搵返埋尾個師傅
幫手整地台, 埋尾師傳好好, 已經同我大致上講左個設計
同埋預左個額比我, 叫我到時再同佢cfm

大宅

引用:+本帖最後由+KonnyGreen+於+14-5-21+15:23+

原帖由 KonnyGreen 於 14-04-01 發表

詳細大家慢慢睇~ 由懷疑,到肯定,直到採取行動!
屯門好多黑店,我試過懶野,而加有個相熟師父,人地真係憑良心去做!

侯爵府

回覆 KonnyGreen 的帖子

今日先至睇到閣下嘅post,真係鄧你好可憐,搵咗黑店裝修真係好激心,勞財又傷神。但另一方面覺得你好叻,唔會屈服係強勢之下,希望你快啲走出陰霾,開開心心!
麻煩你PM黑店名俾我啊,等我哋都可以堤防下。

KonnyGreen    發表於 14-11-17 10:40

大宅

陪月勳章 畀面勳章

nyfng 發表於 14-11-17 00:04

今日先至睇到閣下嘅post,真係鄧你好可憐,搵咗黑店裝修真係好激心,勞財又傷神。 ...
其實, 我一d都唔堅強...
我而家除左見社工之外, 仲要被家人逼去見精神科啊!!!
天啊!! 唔講呢件事我可以好正常, 一講就好似鬼上身!!
李人獸你全家不得好死!!!

民房

請pm無良裝修師傅個名比我,謝謝!我稍後要裝修新居,都好擔心遇到喱D人!

大宅

陪月勳章 畀面勳章

睇新聞, 見到祖藍裝修一肚子氣...
又勾起我呢單不愉快架回憶

最近繼續見社工, 見臨床心理學家
見精神科醫生

只要一講起裝修我就心情好差...
坦白講, 我真係放唔低
我一家而家正準備申請綜援...
都真係多得呢位李人獸,鄭賤人同埋鄧cheap精
唔係佢地3個, 唔係呢間尚x黑店
我一家本來可以開開心心迎接小生命

好幾次
我都想放棄呢位小生命
時間就到, 我晚晚都訓得唔好
好辛苦, 真係好辛苦

男爵府

明白你的苦況,想問吓去小額錢要錢嗎?政務處安排見律師有幫助嗎?我家工程也爛尾,想告佢但從怕要洗錢!

大宅

陪月勳章 畀面勳章

sumsummummy 發表於 15-1-29 23:58

明白你的苦況,想問吓去小額錢要錢嗎?政務處安排見律師有幫助嗎?我家工程也爛尾, ...
明白你的苦況,> thanks...真係好慘...

想問吓去小額錢要錢嗎? > 去小額錢債要錢, 最貴都無記錯要百幾蚊咁, 都ok架~

政務處安排見律師有幫助嗎? > 無太大作用, 不過好過無咁lor, 但排左小額, 佢地就唔會比你見律師, 最好就排左見律師先, 之後先去整小額, 小額最多claim5萬, over架要放棄...

我家工程也爛尾,想告佢但從怕要洗錢! > 我前後洗左成萬蚊... 小額之外, 另外再找律師, 律師費好貴... 不過同見政務處架無咩分別...另外仲見左政黨架律師...

律師有好有唔好, 我感覺政務處架律師最有heart...
最幫到手反而係唔係律師架區議員...=.=嘿
因為律師無人建議我去小額告, 係區議員叫我去小額告
唔係件事都唔可以了事...

而且, 之後呢半年幾以來, 我仲係深受其害~~

男爵府

多謝你的解答!所以我都不大想更進,又使錢,又煩!你都係唔好再想呢件事,忘記佢,免得影響自己的心情和情水!

首頁

尾頁

跳至