嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿B現時2歲7個月.以前好小病.大約半年才看一次医生.自今年5月開始有傷風流鼻水至今未好過‧
18/May -03/Jun -吃收流鼻水药
10/Jul (fever)/11Jul (fever)-22/Jul吃退燒药+收鼻水药
23/Jul (嘔了6次)之後每日嘔1次至30Jul.---感冒入腸
06Aug-07Aug (fever)+鼻水,最高嬈到103.2(用塞药)
09Aug -11Aug (fever )+鼻水十咳+11/Aug 抗生素
12Aug -15Aug咳+鼻水+抗生素
18Aug 打肺炎鍊球針
19Aug(fever ) 最高嬈到103 用塞药
20Aug (fever+中耳炎)食抗生素十退燒十收鼻水
21Aug (fever)22Aug (fever) 抗生素十退燒十收鼻水
23Aug-27Aug 食抗生素十收鼻水
28Aug (fever +喉發炎)食抗生素十退燒十收鼻水十抗炎药
29Aug (fever)最高嬈到103.(用塞药)十退燒十收鼻水十抗炎药
30Aug (fever )最高嬈到103.1(用塞药)十退燒十收鼻水十抗炎药:-( :-( :-(
阿仔未停過病,吃了好多药.8月6日開學上幼兒班.有一半時間都請病假.好慘!
請問???
吃得多药是否會減低底抗力?
用塞肛退燒药是否對身體有不良影嚮?
阿仔差不多每星期都發燒,會否有其它病?
除了中耳炎和腸胃炎,每次医生寫他的病都是upper respiratory infection. 現在是流感高峰期嗎?

tks/ Katman

複式洋房

DR YONEX 請問???

TKS / KATMAN

大宅

[quote]原文章由 katman 於 07-8-30 13:02 發表

阿仔未停過病,吃了好多药.8月6日開學上幼兒班.有一半時間都請病假.好慘!
請問???
吃得多药是否會減低底抗力?$
Ans.: 未必, 但不太好啦.
用塞肛退燒药是否對身體有不良影嚮?
Ans.: No.
阿仔差不多每星期都發燒,會否有其它病?
Ans.: Consider some lab tests and/or 入院.
除了中耳炎和腸胃炎,每次医生寫他的病都是upper respiratory infection. 現在是流感高峰期嗎?
Ans.: Not too high season la~

(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

複式洋房

lab test or 入院?????

Hi Dr Yonex
thank you for yr information. Some more question to ask

what kind of lab test ??? blood test or ???????
是否要医生寫紙做????

tks / Katman

大宅

原文章由 katman 於 07-8-31 01:04 發表
Hi Dr Yonex
thank you for yr information. Some more question to ask

what kind of lab test ???
e.g: Chest X-ray, and Urine x Bacterial culture, Routine+Microscopy
blood test or ???????
e.g, Complete blood picture( Red and White cell counts and differential),
是否要医生寫紙做????
Yes.

tks / Katman

複式洋房

Dr Yonex - 吃得多药是否會令門牙變灰色?

吃了十日抗生素加上收鼻水药和退燒药,是否令門牙變灰色的原因.會否變回白色???

阿仔上星期五開始冇發燒.出了玫瑰疹. 阿仔巳經是第二次出疹.
玫瑰疹是否會發疹於身体此較弱的小朋友身上???

Tks / Katman

大宅

原文章由 katman 於 07-9-3 12:46 發表
吃了十日抗生素加上收鼻水药和退燒药,是否令門牙變灰色的原因.
Ans.: No, except of Dr using 四環素.(Tetracycline)
會否變回白色???

阿仔上星期五開始冇發燒.出了玫瑰疹. 阿仔巳經是第二次出疹.
玫瑰疹是否會發疹於身体此較弱的小朋友身上???
Ans.: 玫瑰疹通常只出一次. 係病毒感染, 同身體強弱無關.

Tks / Katman ... [/quote]

別墅

hi Dr Yonex
我有個問題想問吓你, 係關於打HIB(Hiberix)針. 我bb已經係香港打左hib第1同第2針, 係時候要打第3針, 不過因為而家我同bb返左new zealand啦, 而呢邊唔係用hiberix針(我知道hiberix共要打4針), 宜係打comvax(係hib+hep B, 只打共3針, 最後果枝15個月大打GSK 既 hib). 我係想問如何我唔同bb打hib第3針而等佢15個月先打返hib咁仲可唔可以有藥效??同埋hib既第1,2,3同第4針既成份係咪一樣呢?因為如果一樣我想提早打hib第4針~~所以想問吓你可唔可以幫吓我嗎?? thanks heaps

大宅

[quote]原文章由 cherrywbb 於 07-9-3 18:30 發表
我有個問題想問吓你, 係關於打HIB(Hiberix)針. 我bb已經係香港打左hib第1同第2針, 係時候要打第3針,不過因為而家我同bb返左new zealand啦,
I see.

而呢邊唔係用hiberix針(我知道hiberix共要打4針),宜係打comvax(係hib+hep B, 只打共3針, 最後果枝15個月大打GSK 既 hib).我係想問如何我唔同bb打hib第3針而等佢15個月先打返hib咁仲可唔可以有藥效??
Ans.: Not ideal.
同埋hib既第1,2,3同第4針既成份係咪一樣呢?
Ans.: Yes, in fact Hiberex = Hib also.
因為如果一樣我想提早打hib第4針~~所以想問吓你可唔可以幫吓我嗎??
Ans.: Think about it.

別墅

thanks Dr. Yonex
原文章由 Dr.Yonex 於 07-9-3 22:45 發表
[quote]原文章由 cherrywbb 於 07-9-3 18:30 發表
我有個問題想問吓你, 係關於打HIB(Hiberix)針. 我bb已經係香港打左hib第1同第2針, 係時候要打第3針,不過因 ...

首頁

尾頁

跳至