跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 豬仔肥媽咪 於 07-9-4 07:27 發表
真係呀!! 我睇書都係咁講

quote]原文章由 virgobb 於 07-8-30 17:46 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif
bb爬多d聰明d !!!
[/quote]

多睇了你講都安心D,我個囝未識行:lol:

複式洋房

我的B刚刚一岁就可以自己走.
现在每天像送货员,在家"搞运输".
她自己很开心很有成就感.:lol:

大宅

我圖圖又喺未識得, 佢依家都13個月啦, 佢又唔識4腳爬爬, 佢喺坐响度爬個隻, 我諗喺因為咁, 所以佢仲未識行掛, 不過我又唔急, 佢依家都會自己扶住行, 咪由佢自由發展囉, 遲早都會識行架啦....

男爵府

我囡囡都咁..屋企四圍行..不亦樂乎。。。

原文章由 大Bmama 於 07-10-30 23:11 發表
我的B刚刚一岁就可以自己走.
现在每天像送货员,在家"搞运输".
她自己很开心很有成就感.:lol:

親子王國以外之連結已被刪除

大宅

畀面勳章

原文章由 小仙女Mummy 於 07-11-3 22:24 發表
我囡囡都咁..屋企四圍行..不亦樂乎。。。

我仔今晚突然會掟彎呀 (佢上星期岩岩識自己行最多5步) 好開好開心呀 今晚自己行到over10步啦 做父母既見到呢個情景真係勁感動同開心:D

[ 本文章最後由 祈兒 於 07-11-3 22:34 編輯 ]

男爵府

小柔都會自己企起身行, 可以行好遠, 但亦都係好唔隱, 隨時打橫跌!!

大宅

我仔仔呢2日突然會自己唔駛扶行咗4步, 我諗佢好快可以行啦掛....

大宅

我仔都係10個月識行, 12個月識爬上梳化, 13個月識落梳化同埋床, 而家仲學緊擒, 出街都可以自己行, 有時都想fing 開我手, 不過我一定會捉實佢, 但基於佢係一個搞家精, 情願佢唔好咁快學行.

男爵府

小柔終於自己企起身係屋企行啦!!!!

大宅

柔柔好叻呀, 唔知我仔幾時可以呢, 佢會行幾步, 但仲未識自己由坐唔扶嘢咁起身。

複式洋房

我個B ~ 珩珩B大約9個多月左右已經識行, 如果大家有去7月1日bb聚會可能會記得, 因為當時大家都好驚訝點解咁快識行.... 珩珩b而家14個月, 會跑幾步, 識自己行上樓梯又識上床落床, 但係睇住佢就真係好吃力

其實各位媽咪唔駛擔心, 我唔係講風涼話, 只不過每個bb都有佢地自己的時間表, 係時候要行, 你想禁都禁唔住, 況且爬多d的確係聰明d, 因為四肢對周圍環境的刺激反射係會令佢地大腦多d刺激, 咁就會醒d.... 所以唔駛特別同佢地進行步行訓練, 順其自然, 反而俾多d讚賞同鼓勵, 佢地自己有信心就自然會行架喇..... 雖然bb仲好細, 但係已經識聽好多野, 講多d讚佢地的說話, 佢地會好開心架!!!

有信心的bb才是快樂的bb!!... 仲有一點, 我發現好多bb其實已經識行, 只係身邊的大人太緊張好怕佢地跌, 其實大人的反應都好影響bb的發展!! 放心讓你的bb去探索他們自己的世界, 效果可以非常令人驚喜!!

禁止訪問

大宅

原文章由 miclau 於 07-11-8 14:16 發表
有信心的bb才是快樂的bb!!... 仲有一點, 我發現好多bb其實已經識行, 只係身邊的大人太緊張好怕佢地跌, 其實大人的反應都好影響bb的發展!! 放心讓你的bb去探索他們自己的世界, 效果可以非常令人驚喜!!

lee 點我好同意呢 !
我經驗係只要 set 好屋企個 environment, d furniture 可以比佢扶到, 盡量減少 d corner 危險位, 地下舖墊, 跟住由得 bb 自己試,大人唔好扶, 係最易學識既.

我有次食 lunch 見一個 bb,已經兩歲,但爸爸媽咪係佢行時仲係後面 "磅" 住, lee d 係潛意識 over protect.

男爵府

原文章由 miclau 於 07-11-8 14:16 發表
其實各位媽咪唔駛擔心, 我唔係講風涼話, 只不過每個bb都有佢地自己的時間表, 係時候要行, 你想禁都禁唔住, 況且爬多d的確係聰明d, 因為四肢對周圍環境的刺激反射係會令佢地大腦多d刺激, 咁就會醒d.... 所以唔駛特別同佢地進行步行訓練, 順其自然, 反而俾多d讚賞同鼓勵, 佢地自己有信心就自然會行架喇..... 雖然bb仲好細, 但係已經識聽好多野, 講多d讚佢地的說話, 佢地會好開心架!!!

YES 爬多D係好
上一堂我上幼潛 導師都專登SET左要BB爬既障礙
佢話人既腦 除左右同左 重有一個中間 唔記得叫乜既東西
爬行動作就係TRAIN果到既發展
果到TRAIN得好 對小朋友第時大過去識字學習會好
好似果D b p d 依D字
SO我都想 我個囝爬多D呀

別墅

BB 識得行未

上個星期六參加咗個 "BB 爬行比賽",因為我個 B 仔平時通屋爬,爬得好快添,唸住比佢見吓世面,識多 D 朋友仔啦!點知個日佢竟然唔願爬淨係四圍睇,跟住仲企起身行(幾步仔)..............激死 不過令人十分驚喜!!

呢個星期由最初唔係好隱, 隨時跌低.....到今日會轉彎仔啦!自己行都over10 - 15步啦 !見到真係幾感動呀!:-P :-P :-P

大宅

Vian 好鐘意爬, 睇住佢爬得好快時好得意.
開始識行, 吾鐘意比人拖, 都無得教佢行. 宜家吾扶住都可以行10多步.

別墅

好耐冇黎, 我仔仔1歲已經識行啦...

原文章由 Edith.C 於 07-11-14 15:41 發表
Vian 好鐘意爬, 睇住佢爬得好快時好得意.
開始識行, 吾鐘意比人拖, 都無得教佢行. 宜家吾扶住都可以行10多步.

男爵府

我覺得BB見多D其他BB會進步得好快!

小柔三號個日去完一個BB聚會,跟住返屋企便進步神速!而加佢巳好少爬了!

首頁

尾頁

跳至