自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

剛跟旅行團去北京五天,價錢平,國際五星全新酒店,車新駕駛安全,食也可以。

但我有一個問題,個團帶我們到北京同仁堂北海葯店, 雖然去之前我同一家人講什么也不要買, 但我先生聽了個醫師講,為一家四口,,也買了二萬幾保健藥,回港我才發現D藥嘅包裝(盒和膠樽)也是印上北京同仁堂北海葯店, 大家知唔知:
1. 呢間係咪正宗北京同仁堂旗下認可的葯店 ?
2. 其他旅行社會去那一間葯店 ?
3. 為什麼D藥嘅包裝也印上北海葯店? 難道每間葯店也各自生產自己的藥 ?
4.D蟲草膠囊包裝上說是代人生產/包裝的?請問有冇問題 ?

雖然都已經買咗,但也想知道真相,費時成日羅羅攣?

請各位俾D意見。

謝謝!

LHYLPY

民房

北京同仁堂 ???我有冇俾人呃呢 ???!!!

有冇人知 ???

水晶宮

how about you go to HK tung yan tong , to ask them they have "beihai " branch or not ?

男爵府

原文章由 mimi005 於 07-8-31 17:01 發表
how about you go to HK tung yan tong , to ask them they have "beihai " branch or not ?

佐敦都好似有間同仁堂

[

大宅

我以前去果間係北京同仁堂,所以冇寫xx葯店,
記得當時我一個人都買左$89xx.xx,
又係一樣,把完脈......
雖然有肉痛,對我來都係值得,
因為食左半年呀,身體好左好多.

如果你咁擔心,你不如去問下香港同仁堂,
睇下佢地點講.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

BBrianma,

請問你買左d乜野食身體好左好多?因我想買d野食俾屋企老人家保健. 如果唔方便講可唔可以pm. Thanks.

原文章由 BBrianma 於 07-8-31 23:03 發表
我以前去果間係北京同仁堂,所以冇寫xx葯店,
記得當時我一個人都買左$89xx.xx,
又係一樣,把完脈......
雖然有肉痛,對我來都係值得,
因為食左半年呀,身體好左好多.

如果你咁擔心,你不如去問下香港同仁堂,
睇下佢地點 ...

琥珀宮

我朋友舊年跟團去北京,佢話食左北京同仁堂開既藥,食左之後佢精神好左好多,佢都話好貴。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我上年同老公都有去北京....亦有去同仁堂。
有冇寫北海葯店, 我就唔覺/ 唔記得....
好似近住人民英雄紀念碑.....咁上下.....

cwb 波斯富街近利舞台, 有間北京同仁堂, 你可以拎埋D藥去問下喎!

你地買佐兩萬呀....?! 好勁呀.....

我地只買了千零。不過,老公話食佐, 身體好似真係好佐~
但.....結果佢都沒有食晒....

原文章由 LHYLPY 於 07-8-31 16:19 發表
剛跟旅行團去北京五天,價錢平,國際五星全新酒店,車新駕駛安全,食也可以。

但我有一個問題,個團帶我們到北京同仁堂北海葯店, 雖然去之前我同一家人講什么也不要買, 但我先生聽了個醫師講,為一家四口,,也買了二萬幾保 ...
Childhood is journey, not a race.

大宅

Hi, LHYLPY

係囖, 你間同仁堂是否正正近住人民英雄紀念碑, 我月前都有跟团去北京, 又係買了近萬元, 主要為冬虫草丸吃了個幾月, 起初都驚比人喔, 但吃了後感覺精神好咗, 頭髮好似烏黑咗, 可能心理作用都唔奇, 但就冇再話後悔, 我是當時覺得同仁堂喲老中醫看症的確好準才買。

原文章由 是是但但 於 07-9-1 01:45 發表
我上年同老公都有去北京....亦有去同仁堂。
有冇寫北海葯店, 我就唔覺/ 唔記得....
好似近住人民英雄紀念碑.....咁上下.....

cwb 波斯富街近利舞台, 有間北京同仁堂, 你可以拎埋D藥去問下喎!

你地買佐兩萬呀....? ...

大宅

i visited GZ Tong yan tong, very very good ga.

原文章由 bbkh 於 07-9-1 07:49 發表
Hi, LHYLPY

係囖, 你間同仁堂是否正正近住人民英雄紀念碑, 我月前都有跟团去北京, 又係買了近萬元, 主要為冬虫草丸吃了個幾月, 起初都驚比人喔, 但吃了後感覺精神好咗, 頭髮好似烏黑咗, 可能心理作用都唔奇, 但就 ...

民房

http://www.tongrentang.com/trtxsqy/index2.php
有北海店嫁

民房

北京同仁堂 ???我有冇俾人呃呢 ???!!!

多謝各位回覆。

我係跟東X遊旅行團, 佢打哩做Customer satisfaction survey 時我問佢地,佢後回覆會去天安門廣場果間葯店,但個導遊怕多人, 帶咗我地呢團去北海葯店。

但我都仍然不明白為什麼D藥嘅紙盒用樽也印上北海葯店? 難道每間葯店也各自生產自己的藥 ? 那每間葯店的藥 品質是否一樣?

間葯店開咗冬虫草丸+另外兩隻丸俾我老公食,我老公話食咗精神咗。開咗冬虫草丸+另外一隻丸俾我,我食咗頭痛,訓禮頸,扁桃腺痛,胸腹漲痛,晚晚發夢( 我很少發夢/記得自己發咩夢,一發夢第二日就冇哂精神)。

所以都係唔好亂吃藥,冬虫草丸就應該冇問題,因為我個仔三歲前差不多每個星期也傷風同咳, 在香港睇中醫吃中藥好咗D,我叫個中醫幫佢調理吓,個中醫就叫我俾冬虫草佢食,話可以增強抵抗力,我就買惠X堂野生冬虫草丸俾佢食,就好D,再大D游埋水,就好好多。

不過,我老公同我之前我吃20X6、惠X堂,我99吃唔知咪牌子嘅冬虫草丸,都覺精神咗。 北京同仁堂價錢比佢地買4、5倍,又冇寫係野生 (而且依家都冇咁多野生!), 唔知是否優勝D,優勝係邊度? 不過北京同仁堂買D冬虫草丸我都會繼續食,另外果隻都唔知點算!

LHYLPY

首頁

尾頁

跳至