自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我初初唔知佢發燒, 只知佢身痕係咁"R",

佢做完功課就叫佢沖個涼唔好太熱,

沖完仲叫佢溫習(聽日默書),

咁我叫左PIZZA, 到左之後佢話食少少得, 唔想食,

佢放學都無食過野, 果下我先有意識去摸下佢, 好似熱熱地就探熱(38.8), 先知佢發燒......

問題: 佢個身係"R"到紅晒, 濕疹咁, 但係濕疹無理由發燒, 有無人知咩事??

我比左退燒藥佢, 依家瞓左.

wcpcelia  早日康復呀  發表於 14-4-3 08:59

珍珠宮

最好睇醫生,好似係出"風冷"(唔識打),係敏感嘅一種!

我仔試過,可能性有食物敏感,藥物敏感OR過濾性病毒反應

我仔嗰次係過濾性病毒嚴重敏感,要去急症打針!成身紅疹勁痕同發燒!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:我初初唔知佢發燒,+只知佢身痕係咁\"R\",+佢

原帖由 rubyplk 於 14-04-02 發表
我初初唔知佢發燒, 只知佢身痕係咁"R",

佢做完功課就叫佢沖個涼唔好太熱,
出疹?

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

wan_sosin 發表於 14-4-2 22:24
最好睇醫生,好似係出"風冷"(唔識打),係敏感嘅一種!

我仔試過,可能性有食物敏感,藥物敏感OR過濾性病毒反應
唔似, 係既成身面會腫晒,
我就問佢今日學校午餐食咩,

其實佢好多食物都唔多識分, 只同我講食魚、肉、菜, 好多汁, 仲有啤利,

咁睇又唔似.

水晶宮

pomanlife 發表於 14-4-2 22:26
出疹?
就係唔知,
依家瞓左唔理住, 聽朝睇醫生,

好彩樓下就係港安醫院, 有咩事落去就係.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 rubyplk 的帖子

係咪一粒粒好似沙紙咁? 由其腋下 & 脾褶?

我仔上星期係咁, 証實"猩紅熱"
>>> http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11131855

水晶宮

小倩 發表於 14-4-2 22:37
回覆 rubyplk 的帖子

係咪一粒粒好似沙紙咁? 由其腋下 & 脾褶?

有無相睇紅成點??
佢都係咁上下, 腋下、大脾近JJ位同心口.

WillBmama  我囝都係呢啲位置,但好彩只是皮膚敏感,你帶佢去醫生度睇下好啲。  發表於 14-4-2 23:05
wan_sosin  咁快D去睇醫生啦!  發表於 14-4-2 22:56

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

rubyplk 發表於 14-4-2 22:53
有無相睇紅成點??
佢都係咁上下, 腋下、大脾近JJ位同心口.
即刻去睇醫生, 要食抗生素
否則好易惹埋阿妹
快... gogogo!!

珍珠宮

rubyplk 發表於 14-4-2 22:34
就係唔知,
依家瞓左唔理住, 聽朝睇醫生,

咁都好!我仔那次癲咗咁唔好話瞓!哪哪聲去急症!
希望你囝囝只係小病!

水晶宮

回覆 小倩 的帖子

死火....
中左好多, 佢琴日係咁叫頭暈(佢唔識分暈定痛), 今朝有叫肚痛, 有話喉嚨乾乾地

珍珠宮

rubyplk 發表於 14-4-2 22:57
回覆 小倩 的帖子

死火....
而家去睇啦!

珍珠宮

回覆:急問, 阿仔身痕, 發燒

我仔學校有人猩紅熱,狀似感冒發燒出疹,小心D

男爵府

回覆:急問, 阿仔身痕, 發燒

我囝早幾日都係先發燒,之後全身有紅點,全身痕到訓唔到。醫生話係皮膚敏感,食抗生素,今日第4日,紅點開始退,但仲係痕。你留意佢條脷有無泡泡,如果有,可能係猩紅熱。

王國長老

WillBmama 發表於 14-4-2 23:02
我囝早幾日都係先發燒,之後全身有紅點,全身痕到訓唔到。醫生話係皮膚敏感,食抗生素,今日第4日,紅點開 ...
大仔啲抗生素就食晒
不過仲痕, 佢忍唔到手係咁R
R到好似落雪咁

男爵府

引用:Quote:WillBmama+發表於+14-4-2+23:02+我囝

原帖由 小倩 於 14-04-02 發表
大仔啲抗生素就食晒
不過仲痕, 佢忍唔到手係咁R
R到好似落雪咁
我今晚再帶佢覆診,醫生俾左藥膏佢沖涼同搽身,舒服小小。

水晶宮

WillBmama 發表於 14-4-2 23:02
我囝早幾日都係先發燒,之後全身有紅點,全身痕到訓唔到。醫生話係皮膚敏感,食抗生素,今日第4日,紅點開 ...
利唔係係泡泡, 不過都係紅色點點,
我話落去睇醫生, 老公話佢瞓左, 寧願佢休息下, 去到醫院私家都要等.

王國長老

rubyplk 發表於 14-4-2 23:10
我話落去睇醫生, 老公話佢瞓左, 寧願佢休息下, 去到醫院私家都要等.
...
要食antibiotics唔好拖
食咗抗生素啲菌會死
無傳染力
越遲睇, 惹到妹妹機會越高
三思~

男爵府

引用:Quote:WillBmama+發表於+14-4-2+23:02+我囝

原帖由 rubyplk 於 14-04-02 發表
...
醫生俾過張相我睇,條脷會起泡一粒粒。如果訓到由佢休息下,我囝尋晚痕到成晚訓唔到。聽日一早去睇醫生啦,半夜都要keep俾退燒藥佢食,醫生話如果一直燒會麻煩啲。

水晶宮

小倩 發表於 14-4-2 23:18
要食antibiotics唔好拖
食咗抗生素啲菌會死
無傳染力
但係佢瞓左, 依家阿女同佢分開,
老公話佢唔係太嚴重, 唔會瞓唔到, 由佢瞓醒先WO,

我好亂..... 唔知......

水晶宮

WillBmama 發表於 14-4-2 23:21
醫生俾過張相我睇,條脷會起泡一粒粒。如果訓到由佢休息下,我囝尋晚痕到成晚訓唔到。聽日一早去睇醫生啦, ...
THX

首頁

尾頁

跳至