跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

原文章由 crury 於 07-9-3 10:35 發表
係呀, 我都覺得係個'慣'字
初初我都覺得好lei hair, 但係久而久之就好似以前自己出街咁, 一拎袋就行得......
不過我都係要講吓d香港人真係好無品, 尤其十零廿歲嗰d & 中坑, 好多時見住你一抽二袋抱住bb, 都唔讓位, ...

係呀!而家十零廿歲果d真係不知所謂...尤其係果d妹妹仔!有次我揹住bb在行緊,已經唔係推車,有堆約4,5個穿中學校服妹妹仔係度玩推推撞撞你搣我我搣你,我已經避開左繼續行,點知佢地仍然玩到忘形咁係我隔離至我前面咁推撞,我就見佢其中一個就快撞埋我度之際我停低之後伸手撞開佢,佢即刻"疾"左兩步停低望住我,係佢未出聲之前我就話:咩事呀?佢就冇出聲行返埋佢班朋友之後細細聲講我...
我冇揹住bb我比佢撞我冇所謂,最多撞到鬧佢兩句,但我揹住bb佢撞到我bb我到時鬧佢都無謂,呢d人都冇腦架?-( ?-(

大宅

身為HK人, 十個有九個都係趕時間, 冇計啦, HK既文化就係咁.

我自己都係一個好輪盡既媽咪, 所以都唔可以一個人帶仔仔出街, 同埋好多地方都唔方便同仔仔換片 或者 餵奶, 除非係去d大型既shopping mall啦.

出街最好唔好揀d繁忙時間囉, 人多又迫既地方, 碰撞一定有架啦, 仲要好多時d人都唔會say sorry喎, 真係幾激氣

複式洋房

這些人及這些行為都是反影家庭教育的問題, 所以我們做媽媽的一定要借鏡, 好好教養下一代啊 !

複式洋房

香港真係唔係一個咁 baby friendly 嘅地方. 我返 HK 兩個月, 日日都揹住阿女出街. 又熱又重. 坐地鐵唔會有人讓位, 結果要由九龍灣企到返荃灣. 後來我都係坐的士多lu.

咁大個會展連育嬰室都冇, 搞到要野餐

首頁

尾頁

跳至