論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個工人做左2個幾月, 成日唔聽指示煮飯, 叫佢煮魚, 佢就煮肉/ 叫佢煮肉, 佢又煮旦. 開奶一係凍既, 一係熱到死! 日日都激死我! 又成日鬧我個女.
所以我決定炒佢. 但又唔想補錢. 請問可以點呢?

[ 本文章最後由 sea 於 07-9-4 09:56 編輯 ]

子爵府

唔想俾錢, 就要俾一個月通知, 一係叫佢自己唔do

大宅

原文章由 sea 於 07-9-4 09:54 發表
個工人做左2個幾月, 成日唔聽指示煮飯, 叫佢煮魚, 佢就煮肉/ 叫佢煮肉, 佢又煮旦. 開奶一係凍既, 一係熱到死! 日日都激死我! 又成日鬧我個女.
所以我決定炒佢. 但又唔想補錢. 請問可以點呢? ...

成日鬧你個女都已經有問題啦!!!
多幾次膽粗粗鬧埋你都似~

無論出幾多封 warning letter,炒人都要補比佢...

同 agent 講,叫比一個月通知佢(如果你係ftmom),唔係就迫佢簽自己走啦(如果 agent 企你個邊)...
記住唔好心軟比佢叫到你要返佢...(記住到時用tempo

當然啦,係同 agent 講個時,要講埋佢之前衰咩,所以最好有個list跟住黎讀,我都係每個工人開新簿 mark 低哂佢好同唔好... 有根有據呀...

複式洋房

請問咩叫 ftmom 呀?
呢個工人真係激得死人, 可能佢之前係香港做左 8年. 巳經成 40歲啦! 條頸硬過把刀! 你買埋咩菜, 佢都唔煮, 係冰箱搵第二樣野煮, 玩晒野! 仲同 Agency 講唔覺得自己錯!
對小朋友又差! 黑口黑面! 一定唔會心軟!

原文章由 Maltesers 於 07-9-4 11:32 發表

成日鬧你個女都已經有問題啦!!!
多幾次膽粗粗鬧埋你都似~

無論出幾多封 warning letter,炒人都要補比佢...

同 agent 講,叫比一個月通知佢(如果你係ftmom),唔係就迫佢簽自己走啦(如果 agent 企你個邊)...
記住唔好心軟比佢叫 ...

水晶宮

唔聽話係死罪,唔洗諗啦,炒啦.
不過想唔補錢係好難架,因為法例係幫僱員架.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 sea 於 07-9-4 11:57 發表
請問咩叫 ftmom 呀?
呢個工人真係激得死人, 可能佢之前係香港做左 8年. 巳經成 40歲啦! 條頸硬過把刀! 你買埋咩菜, 佢都唔煮, 係冰箱搵第二樣野煮, 玩晒野! 仲同 Agency 講唔覺得自己錯!
對小朋友又差! 黑口黑面! ...

我估"ftmom"既意思係"家庭主婦"

複式洋房

Dear All,

Thank you!

我有返工既! 所以如果比一個月通知又驚佢玩野!
我之前都有同佢前僱主傾過. 佢話工人好好, 無咩問題. 只係佢想自己照顧小朋友, 先至唔續約. 點知一個月後, 佢請左新工人. 真係覺得有問題!
好心唔好害人啦! ?-( :cry:

原文章由 FA8866 於 07-9-4 14:49 發表

複式洋房

比魷魚佢食係要有技巧的.問題唔係警告信,而係有冇
理由要抄佢.有D理由一次就走得,嚴重錯誤先可以即抄
唔使比錢.
1.先口頭警告並同agent報告.
2.口頭警告後再犯相同或類似相同的行為再用書面警告.
書面警告要有第三者在場(agent)及當事人簽紙,佢
可能會唔簽,你要紀錄在案或用Vcame影低.(文件要
1式3份,每人各1.)
3.做齊以上步驟後,再犯,警告她再犯時會即抄佢,因為佢
失職,佢要明白後果.
4.抄佢時叫Agent上家,當大家面即抄.即執野即走,叫agent
幫佢找地方過夜.出糧在agent house做.當然事先要安排
好先通知agent,机票文件等等.
不過你的理由要好充分,因為佢可能會叫工會告你.你要有
充足準備.

複式洋房

其實我封警告信內容主要話佢多次無照我指示煮飯比小朋友食, 同埋開奶比小朋友有時凍/ 有時熱. (呢 D 係事實!)
佢都簽左兩次. 都唔知算唔算嚴重過失!

原文章由 LunMeiWah 於 07-9-4 17:47 發表
比魷魚佢食係要有技巧的.問題唔係警告信,而係有冇
理由要抄佢.有D理由一次就走得,嚴重錯誤先可以即抄
唔使比錢.
1.先口頭警告並同agent報告.
2.口頭警告後再犯相同或類似相同的行為再用書面警告.
書面警告要有第 ...

民房

所以我覺得香港人要齊心一D,己所不欲勿私於人。否則益左班外傭,覺得東家唔打,打西家。香港大把水魚。
班菲同印都咁團結去遊行,但我地班香港人就咁自私,點掂?

請工人一定要check reference,否則後果自負。不肯比reference就唔好博。

大宅

原文章由 FA8866 於 07-9-4 14:49 發表

thankyou 你~ :loveliness: :loveliness:

其實嚴重過失呢D野,無話點介定...
就算有case告上法庭,最後打甩左,我地都係要比$$...

所以只有2個方法:
係 agent 度同佢傾掂數,叫佢自己簽走(當然同佢懶係講下自己走無咁瘀&可快D搵到工個D垃圾說話)
唔係就比時間/補錢炒佢...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時有d僱主話好既都未必信得過, 我朋友個工人, 收埋d衫唔洗, 家務又唔多做, 攪到佢要請多個鐘點, 放假帶左佢個女出去, 去左邊又唔出聲, 四. 五拾蚊買盒strawberry返黎, 兩個星期用左佢成二千蚊買野同送(有d重無單), 我個friend都同人講話佢幾好, 我去到佢屋企都想'丙'佢. 唯一就係對佢個女好好, 好錫佢. 所以有時每個人的角度都唔同, 攞完reference都唔知信唔信好.:cry:

原文章由 sea 於 07-9-4 17:33 發表
Dear All,

Thank you!

我有返工既! 所以如果比一個月通知又驚佢玩野!
我之前都有同佢前僱主傾過. 佢話工人好好, 無咩問題. 只係佢想自己照顧小朋友, 先至唔續約. 點知一個月後, 佢請左新工人. 真係覺得有問題! :- ...

複式洋房

就係中招囉! 所以以後都唔好信人! 司祺姐話頭 : 耳聽7分假, 眼看未為真. :-(
我都好想去遊行...例如 陪訓稅, 外傭條例等...為咩都好!
其實如果有其他市場開放選擇 (如內地) , D 印印 & 賓實就無咁囂張啦!:tongue:

原文章由 LongRyan 於 07-9-5 11:15 發表
有時有d僱主話好既都未必信得過, 我朋友個工人, 收埋d衫唔洗, 家務又唔多做, 攪到佢要請多個鐘點, 放假帶左佢個女出去, 去左邊又唔出聲, 四. 五拾蚊買盒strawberry返黎, 兩個星期用左佢成二千蚊買野同送(有d重無單), ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但係有D人話好多大陸人偷完你D野就走左番上去架. 如果遊行我第一個參加. ?-(

原文章由 sea 於 07-9-5 17:16 發表
就係中招囉! 所以以後都唔好信人! 司祺姐話頭 : 耳聽7分假, 眼看未為真. :-(
我都好想去遊行...例如 陪訓稅, 外傭條例等...為咩都好!
其實如果有其他市場開放選擇 (如內地) , D 印印 & 賓實就無咁囂張啦!:tongue:
...

複式洋房

但係起碼多個選擇嘛!
我地團結D, 快D 擇日啦!

珍珠宮

原文章由 sea 於 07-9-4 17:55 發表
其實我封警告信內容主要話佢多次無照我指示煮飯比小朋友食, 同埋開奶比小朋友有時凍/ 有時熱. (呢 D 係事實!)
佢都簽左兩次. 都唔知算唔算嚴重過失!
...

你入置頂的「僱主天書」, 裡面有「如何部署出警告信」, 睇完你會明多些點寫至有效!

洋房

原文章由 sea 於 07-9-4 09:54 發表
所以我決定炒佢. 但又唔想補錢. 請問可以點呢? ...

我屋企個工人一樣"頂印"又係鍾意頂咀,唔聽你講,好似小姐咁,仲成日煲電視,唔知啲工人係咪嚟香港耐所以咁"巴閉"

複式洋房

我叫 Agency 問下個工人想點! 終於大家講好和平分手! 大家各自搵工人/ 老闆! :lol:

複式洋房

原文章由 sea 於 07-9-5 17:34 發表
但係起碼多個選擇嘛!
我地團結D, 快D 擇日啦!

我知道台灣人喜歡請越南人, 我個台灣客請左個越南人做工人,
佢話幾好,煮食無問題,因為越南菜同廣東菜差不多, 會國語.不過並不是每過越南工人一樣. 佢地同樣有菲菲同印印相似問題. 暫時並不太嚴重.

洋房

除o左一個月代通知金有機會唔使俾之外, 咁機票係咪走唔甩,
一定要俾個工人, tks.

首頁

尾頁

跳至