論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想知印傭及菲傭是不是新年都同我們一樣??
但係我朋友講話印印是11月1日新年,咁是不是呢??

侯爵府

原文章由 kcmei 於 07-9-4 20:41 發表

我工人話9月中開始齋戒月, 約10月中印尼新年..

大宅

我印印話10月係印尼新年

民房

New Year Day is Oct 13,2007 (Sat)

別墅

不過,我問佢....佢又沒有說,只是說1月1日是新年..?? 咁是不是她們有2個新年呢....你們新年會不會比利是她呀??
原文章由 焯媽媽 於 07-9-4 22:21 發表

我工人話9月中開始齋戒月, 約10月中印尼新年..

大宅

原文章由 kcmei 於 07-9-10 16:01 發表
不過,我問佢....佢又沒有說,只是說1月1日是新年..?? 咁是不是她們有2個新年呢....你們新年會不會比利是她呀??

回教教曆本身比較短,係有2個新年...
不過唔信教咪無個D囉,咁1月1日本身又真係新年嘛...
佢地新年唔關我地事,逢係新年都比$佢,佢唔洗出糧都得啦~~
(你要知道呢個世界有幾多個地方,又有幾多個新年先得架)

洋房

印尼齋戒月

我工人都係話10月, 不過佢話明天9月11日要開始唔食嘢, 只可以飲水同食少少麵包充饑. 你哋印印有冇咁嘅要求.

:-D

洋房

我工人話係10月13日新年, 不過佢話明天9月13日先開始唔食嘢, 只係日頭唔可以飲水同食,可以食dinner。

大宅

原文章由 krist1008 於 07-9-12 23:02 發表
我工人話係10月13日新年, 不過佢話明天9月13日先開始唔食嘢, 只係日頭唔可以飲水同食,可以食dinner。

食夜晚係因為已經唔係日頭嘛~
印尼齋戒係去到6點半,到時到侯就會有專屬既音樂播出黎提佢地... 當然啦,只限係回教國家

so通常印印會6點半 or 跟返時差7點半先食...

首頁

尾頁

跳至