懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

D人又過舵第二個B會自在D, 我一D都唔覺呀!:-(

複式洋房

我依家陀緊第2胎, 辛苦過第1個呀! 個肚又大d, 盤骨又痛d!

大宅

你地覺得覺舵第二個辛苦過舵第一個呀?

我同你哋個情況一樣呀!個肚又大過第1胎,盤骨又成日痛.:-(

其實我諗可能係年紀大咗,而且仲要照顧大仔.

大宅

第2胎辛苦過第1個, because you already have a child to take care of

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

係呀...係呀... 我都覺得幾辛苦 ,
上年第一胎完全冇嘔又輕鬆又可以起飛腳 ,
唉~~而家第二胎成日嘔人又累腰又痛 ,
個肚又成日"戚下戚下"咁痛 ,
總知第一胎輕鬆過第二胎好多啦 ,
可能我收工回家又要自己湊大仔(9個月)啦 ,
夜晚又跟我訓 , 呢個星期又特別痴身 ,
老人家話BB會感覺到你有左所以特別痴身的 :-(

別墅

係啦, 你地而家幾多週呀? 我32週幾, 個肚好大喇, D同事以為我就生得, 問我幾時放假添呀, 個肚又扯得好行, 腰骨又痛喎, 行又累, 坐又痛, 周身唔自在咁呀!

大宅

我岩岩CHECK到有,依家唔夠2個月,但係我已經覺得腰骨痛~~~
個肚仲"戚戚"下咁痛~~~

大宅

我都覺舵第二胎辛苦d呀! 年紀大左,體力差左。 而且又要顧住大嗰個。 不過, 到佢出左世, 大嗰個幫到手又會覺得輕鬆d! :D
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

別墅

我生時, 大果個都係兩歲半咋, 都唔知佢幫唔幫到手.

我自己諗, 可能年紀又大左, 同埋始終生過第一個, 身體會比未生過時差, 加上要照顧大果個, 休息又唔夠, 所以真係辛苦好多呀!

大宅

係呢~~~
你地有冇睇開邊個醫生照埋超聲波係會平D架~~~
我前2日去我2年前睇果個醫生度照,要$600蚊呀~~
我即刻問:點解咁貴既~~~
之後佢睇返RECORD,我2年前去睇$250蚊咋~~~

貴左咁多~~

你地有冇介紹?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁我辛苦好多啦 , 如果我生時我大仔只得1歲3個月 ,
都唔知識唔識行呀 , 而家先岩岩開始識爬咋 ,
不過生得就預左自己加陪辛苦 ,
不過冇諗過而家陀都好辛苦 ,
好似第一胎咁輕鬆生左辛苦都冇所謂 ,
我而家先得18WK坐又唔舒服企又累 ,
成身不自在咁 , 又訓得唔好 ,
唉~~還要等到過年先生得呀 :-(

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 CeciLeung 於 07-9-5 14:32 發表
係呢~~~
你地有冇睇開邊個醫生照埋超聲波係會平D架~~~
我前2日去我2年前睇果個醫生度照,要$600蚊呀~~
我即刻問:點解咁貴既~~~
之後佢睇返RECORD,我2年前去睇$250蚊咋~~~

貴左咁多~~

你地有冇介紹? ...

你$600都好CHEAP啦 ,
我要成$800呀 , 肉尺死 ,
如果有可否介紹埋比我呀 , 唔該 !!!

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

我覺得陀第2個會辛苦d喎~因為要湊住個大女ma!!

別墅

有時又諗, 第二個唔知會唔會提早出世, 雖然就唔想, 但辛苦時真係令願佢早D出世呀!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 daydaytse 於 07-9-5 14:52 發表
有時又諗, 第二個唔知會唔會提早出世, 雖然就唔想, 但辛苦時真係令願佢早D出世呀!

我第一胎遲左3日 , 你第一胎早定遲呀 ?

大宅

你地覺得覺舵第二個辛苦過舵第一個呀?

我個醫生就平喎,每次照埋U/S就收$350.不過,佢就好忙,每次約期姑娘只會問上午定下午,到睇醫生當日,就先到先排隊,每次最少都要等1個半小時架.

不過,佢都幾好,經驗好,我第1胎都係佢幫我接生的.

原文章由 彥仔媽媽 於 07-9-5 14:36 發表

大宅

但係比起2年前$250蚊,我就覺得貴左好多~~~
我尋日响唔知邊個TOPIC度見到有個MAMI話嘉賓大廈13/F有個$280蚊咋,但係搵唔返個topic,唔知醫生叫咩名~~~

原文章由 彥仔媽媽 於 07-9-5 14:36 發表

別墅

彥仔媽媽,
我第一胎好準時呀, 比預產期早左一日咋, 不過今胎郁得好勁呀, 覺得佢好似除時牚爆個肚走出黎咁 , 而且聽人講, 抱得多大B, 又會容易早產, 但有時又好難避免, 你有無聽過呀?

大宅

响邊黎~~~
可唔可以pm資料比我~~~
thx!!!

原文章由 itbaby 於 07-9-5 15:03 發表
我個醫生就平喎,每次照埋U/S就收$350.不過,佢就好忙,每次約期姑娘只會問上午定下午,到睇醫生當日,就先到先排隊,每次最少都要等1個半小時架.

不過,佢都幾好,經驗好,我第1胎都係佢幫我接生的.

...

大宅

你講0個個係周國強啊,佢收$280,但你約都要成3個月,我係屯門照都係$300,仲唔洗約,一去到即刻有得照~~~

原文章由 CeciLeung 於 07-9-5 15:22 發表
但係比起2年前$250蚊,我就覺得貴左好多~~~
我尋日响唔知邊個TOPIC度見到有個MAMI話嘉賓大廈13/F有個$280蚊咋,但係搵唔返個topic,唔知醫生叫咩名~~~

...

首頁

尾頁

跳至